Ελληνοτουρκικά: Νέες απειλές Ερντογάν για την αποστρατικοποίηση των νησιών – Τι έχει στο μυαλό του ο Τούρκος πρόεδρος

Μέσα από δύο ιδιαίτερα επιθετικές κινήσεις ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε την  απειλητική στάση εναντίον της Ελλάδας δείχνοντας με αυτόν τρόπο ότι κάτι μεγαλύτερο μπορεί να έχει στο μυαλό του.

Από: topontiki.gr / Γράφει η Πηνελόπη Νάσσου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στο CNN Turk και Kanal D, τόνισε ότι δεν θα μείνει αναπάντητο ότι εξοπλίζονται τα νησιά στο Αιγαίο επισημαίνοντας μάλιστα ότι έχει στείλει επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία η Τουρκία ζητάει την αποστρατικοποίηση των νησιών, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα στην 4ωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Ερντογάν εμφανίστηκε να στέλνει μήνυμα στους «κύκλους που ενθάρρυναν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά».

Επίσης, το τουρκικό ΣΕΑ κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και ζήτησε την ανατροπή της απόφασης, η οποία είναι αντίθετη στο πνεύμα της συμμαχίας.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση και ιδιαίτερα αυστηρή καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του επεσήμανε ότι «Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

«Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», προσθέτει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Το όλο σκηνικό έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς πλέον ο Ερντογαν καθημερινά επιτίθεται φραστικά εναντίον της Ελλάδας και απειλεί με κάθε τρόπο.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι με τη συνεχή πυροδότηση της έντασης, ο Τούρκος πρόεδρος πιέζει όλο και πιο πολύ την Ελλάδα για να κάνει πρώτη τη λάθος κίνηση. «Στόχος μας είναι να πατήσουμε πρώτοι τη σκανδάλη. Να μην εμφανίζονται οι Τούρκοι ότι κάνουν πρώτοι το λάθος βήμα», σχολίασε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Αγγ. Συρίγος.

Εν τω μεταξύ στρατιωτικές πηγές, έλεγαν ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στον Έβρο, το Αιγαίο,  τη Δυτική Θράκη, περιοχές που έχει στοχοποιήσει η Τουρκία αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, που πάντα βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκικής πλευράς.

Η Αθήνα δηλώνει πάντως ικανοποιημένη από την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο, δια του εκπροσώπου του Νέντ Πράις τόνισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», είπε.

Πάντως, οι μέρες κρίνονται ως ιδιαίτερα πονηρές αν κανείς λάβει υπόψη του ότι σήμερα η Άγκυρα βγάζει το ερευνητικό σκάφος «Γιουνούς», για επιστημονικές έρευνες μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2022, σε περιοχή δυτικά της Λέσβου.

Με νέα Νavtex που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης, δεσμεύει την περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου για έρευνες. Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Άη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Οι συντεταγμένες που δίνει είναι ίδιες με εκείνες της 24ης Μαΐου, οπότε και είχε στείλει το ίδιο πλοίο για έρευνες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail