Είναι πιθανή μία εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

Η πρόσφατη προκλητική,  απαράδεκτη και ανιστόρητη ανάρτηση του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, δυστυχώς «ρίχνει νερό στο μύλο» των τουρκικών παραβιάσεων, αποδυναμώνει την αξιοπιστία της Συμμαχίας και δημιουργεί εύλογα  ερωτήματα για τη στάση του ΝΑΤΟ σε μία ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας.

Από: militaire.gr / Γράφει ο Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης*

Οι συνεχείς λεκτικές τουρκικές προκλήσεις καθώς και οι συχνές παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, συντηρούν ένα συνεχές  κλίμα παρατεταμένης έντασης, η οποία δεν αποκλείει τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ανά πάσα στιγμή.

Είναι δε βέβαιο ότι εάν αυτό το κλίμα της έντασης που επιδιώκει και τροφοδοτεί συνεχώς η Τουρκία, λάμβανε χώρα σε μία άλλη χρονική περίοδο πριν την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπήρχαν ήδη περισσότερα του ενός θερμά επεισόδια, τα οποία θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε μία ευρύτερη πολεμική σύγκρουση.

Αυτή ακριβώς η πτυχή του ζητήματος μιας πιθανής ένοπλης σύγκρουσης με ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σε πλήρη  γνώση τω πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών της γείτονος και αναμφισβήτητα αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο για τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις.

Και τούτο διότι το άρθρο 42 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ρητά την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ εναντίον κάθε εξωτερικής απειλής με την εισαγωγή ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, η οποία επίσης ρητά ορίζει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις χώρες της ΕΕ δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός της, οι άλλες χώρες της ΕΕ οφείλουν να της παράσχουν βοήθεια και να τη συνδράμουν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Η παραπάνω διάταξη του ευρωπαϊκού δικαίου πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσει το έναυσμα για μία δυναμική παρέμβαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, έτσι ώστε να τεθεί θέμα αλλαγής του καταστατικού χάρτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και να προβλέπεται κάτι ανάλογο και για την αντιμετώπιση μιας ενεχόμενης  απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός μέλους της Συμμαχίας από ένα άλλο.

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα καθότι απαιτεί τη συναίνεση όλων  των  μελών της Συμμαχίας, ωστόσο η ανακίνηση και μόνο του ζητήματος σε συνδυασμό με την προκλητικά και απαράδεκτη στάση της Τουρκίας έναντι των υποχρεώσεων της προς τη Συμμαχία, θα μπορούσε κάλλιστα  να  οδηγήσει στην αναθεώρηση και στον αυστηρότερο καθορισμό των σχέσεων και των υποχρεώσεων μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, αλλά και των μελών έναντι της Συμμαχίας.

Μία τέτοια τροποποίηση του καταστατικού χάρτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα μπορούσε να στηριχθεί και στο γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει κατοχική δύναμη σε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλούσιο ιστορικό των συνεχών παραβιάσεων των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμη και στην  αποστασιοποίηση της Τουρκίας έναντι της κοινής θέσης της Συμμαχίας για  τη  Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μία ασιατική χώρα να είναι μέλος μιας δυτικής συμμαχίας τους όρους της οποίας να παραβιάζει συνεχώς, να  μην τηρεί τις υποχρεώσεις της, να παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να  μη σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα της Συμμαχίας, ενώ σε ένα τεράστιο ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας που αποτελεί η ρωσική εισβολή σε μία ανεξάρτητη χώρα, η Τουρκία να συνεχίζει με θρασύτητα και προκλητικότητα να αποστασιοποιείται ριζικά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη συνοχή της Συμμαχίας ως προς την αντιμετώπιση των μελλοντικών κινδύνων για που συνεπάγεται ο εν εξελίξει πόλεμος.-

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου,  Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail