Και θα χρυσοπληρώνουμε το ρεύμα και δε θα έχουμε

Στις 30 Σεπτεμβρίου συνεδριάζουν για πολλοστή φορά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας, για να εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή βοήθειας σε πολίτες και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ενεργειακές τιμές.

Από: newsbomb.gr - Bomber

Αν ίσως δεν το καταλάβατε μία από αυτές τις προτάσεις, αφορά και στην «υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης» της ενέργειας και του ρεύματος. Για να το κάνουμε «φραγκοδίφραγκα» μιλάμε για «ρεύμα με το δελτίο». Σύμφωνα με το Reuters, την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, που έγραψε στο Twitter:

«Νωρίτερα, το Bloomberg, μετέδιδε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας -ένα βήμα πριν το δελτίο– μαζί με μέτρα για τη διοχέτευση των κερδών των ενεργειακών εταιρειών στους καταναλωτές». Η συγκεκριμένη πρόταση, περιλαμβάνεται στο προσχέδιο που θα παρουσιάσει η Κομισιόν και στο οποίο περιλαμβάνεται και ο φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών.

Η πρόταση της Κομισιόν για τον φόρο στα υπερκέρδη περιγράφεται ως «προσωρινή» και «κατ’ εξαίρεση» και αφορά τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, καθώς και τα διυλιστήρια, με βάση την κερδοφορία τους το φορολογικό έτος του 2022. Όσον αφορά στην εξοικονόμηση της ενέργειας, η συγκεκριμένη πρόταση θα θέτει δύο στόχους:

-Τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης

-Τη μείωση της ζήτησης σε συγκεκριμένες ώρες αιχμής

Αυτό που, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι με ποιον τρόπο τα κράτη-μέλη θα επιτύχουν τον συγκεκριμένο στόχο, που αναμένεται να είναι και υποχρεωτικός.

Η νέα πρόταση θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα, λίγες ημέρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Πρακτικά, θα πάμε σε κυλιόμενες περικοπές φορτίου σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις. Προφανώς θα υπάρξει κάποιος κατάλογος καταναλωτών με προτεραιότητα τροφοδότησης και καταναλωτών που δεν υπόκεινται σε διακοπή ρεύματος, όπως είναι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, τράπεζες, ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, υποδομές μεταφορών. Όμως από τις προθέσεις της Κομισιόν διαφαίνεται ότι η λύση η οποία προωθείται για να μετακυλήσει το πρόβλημα στους πολίτες με πρόγραμμα διακοπών ηλεκτροδότησης ανά περιοχή.

Για να σας το γράψουμε σε απλά ελληνικά, και θα χρυσοπληρώνουμε το ρεύμα και δεν θα έχουμε όλη την ημέρα. Καταπληκτική η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail