Αυστριακοί πολίτες δυσαρεστημένοι με τα αντιρωσικά μέτρα

Οι διαδηλώσεις κατά των τιμών του φυσικού αερίου αυξάνονται στην Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι ολοένα και πιο δυσαρεστημένοι με τις οδηγίες που λαμβάνουν οι χώρες τους και οργανώνουν διαδηλώσεις για να εκφράσουν τις απόψεις τους κατά της ΕΕ και των κυρώσεων της. Στην Αυστρία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας πολιτικές αλλαγές. Ωστόσο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αγνοούν τις διαμαρτυρίες.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 17 Σεπτεμβρίου, οι δρόμοι της Βιέννης και οκτώ άλλων μεγάλων αυστριακών πόλεων καταλήφθηκαν από δεκάδες χιλιάδες εξαγριωμένους διαδηλωτές από την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του κόστους ζωής. Αν και η τοπική αστυνομία αρνήθηκε να αποκαλύψει τις επίσημες εκτιμήσεις της, πηγές υποστηρίζουν ότι περίπου 20.000 άτομα έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις στη Βιέννη, με περίπου 10.000 ακόμη στις πόλεις Linz, Bruck an der Mur, Salzburg, Innsbruck, Klagenfurt St. Polten, Eisenstadt και Bregenz.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από πολλές διαφορετικές πολιτικές ομάδες, αλλά η μεγαλύτερη ήταν η συνδικαλιστική ομοσπονδία OeGB. Όπως είδαμε πρόσφατα σε άλλα μέρη της Ευρώπης, άτομα διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών συγκεντρώθηκαν για έναν κοινό σκοπό: τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων και το τέλος της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής που ασκείται αυτή την στιγμή. Οι πολιτικοί ηγέτες της Αυστρίας ανέφεραν πως ο κύριος στόχος των διαμαρτυριών είναι να ασκηθεί πίεση στην κυβερνητική συμμαχία - που έχει σχηματιστεί από ένα συνασπισμό συντηρητικών-πράσινων -, την οποία η OeGB θεωρεί ένοχη ότι "παρακολουθεί άπραγη καθώς η ζωή γίνεται αφόρητη".

Στη Βιέννη, όπου επικεντρώθηκαν οι διαδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση από συνδικαλιστές. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών έγιναν πολλές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, των μεγάλων εταιρειών και της ΕΕ. Ήταν τέτοια η λαϊκή κινητοποίηση που ο ίδιος ο Αυστριακός πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη του για την κατάσταση και επικοινώνησε με τους ψηφοφόρους του μέσω των κοινωνικών του δικτύων για να απαλύνει τη λαϊκή οργή. Δήλωσε ότι είναι αλληλέγγυος με τον κόσμο αυτή την περίοδο της οικονομικής δυσκολίας αλλά δεν μπόρεσε να υποσχεθεί κάποια πραγματική λύση στο πρόβλημα.

«Αυτή η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι αισθητή μόνο στην καρδιά, αλλά, κυρίως, στο πορτοφόλι όσων αναρωτιούνται πώς να πληρώσουν τα ψώνια τους στο τέλος του μήνα», τόνισε ο Alexander Van der Bellen σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες σε μια δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μπροστά στις διαμαρτυρίες έκαναν δηλώσεις και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι. Ο δήμαρχος της Βιέννης, Michael Ludwig, για παράδειγμα, είπε πως η πρόσφατη αύξηση των τιμών αποτελεί πραγματική πρόκληση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και δήλωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα των συνδικαλιστών για αλλαγές στην οικονομική πολιτική και αυξήσεις μισθών. Ωστόσο, όπως ο πρόεδρος, ο Λούντβιχ απέτυχε να επικρίνει την πραγματική ρίζα του προβλήματος, που είναι η προσχώρηση του ευρωπαϊκού μπλοκ στις αντιρωσικές κυρώσεις, οι οποίες προκαλούν την τρέχουσα ενεργειακή κρίση.



Τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης απλώς αγνόησαν τις διαμαρτυρίες, αρνούμενα να αναφέρουν τα γεγονότα. Μια άλλη μερίδα, ωστόσο, το ανέφερε «ήπια», αρνούμενη να δείξει τις πραγματικές απαιτήσεις των Αυστριακών εργατών. Αυτή ήταν μια επαναλαμβανόμενη τακτική εκ μέρους των δυτικών μέσων ενημέρωσης όταν αναφέρουν τις διαμαρτυρίες κατά των αντιρωσικών κυρώσεων στην Ευρώπη: να δείξουν ότι οι εργαζόμενοι ζητούν μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά αποφύγετε να αναφέρετε πως γνωρίζουν ότι αυτή η αύξηση σχετίζεται στην ανεύθυνη ευρωπαϊκή πολιτική εφαρμογής καταναγκαστικών μέτρων κατά της Μόσχας.

Λίγες μέρες πριν από τις διαδηλώσεις, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το αυστριακό κοινωνιολογικό ινστιτούτο Institut fur Demoskopie und Datenanalyse (IFDD) αποκαλύφθηκε ότι σχεδόν το 80% των Αυστριακών πολιτών αισθάνεται πως επηρεάζεται από τις κυρώσεις στη Ρωσία. Στην έρευνα, το 78% των ερωτηθέντων είπε ότι υπέστησαν παρενέργειες από τις κυρώσεις. Περισσότερο από αυτό, το 31% των ερωτηθέντων είπε μάλιστα ότι πιστεύει πως τα μέτρα στρέφονταν στην πραγματικότητα κατά της ίδιας της Αυστρίας και όχι της Ρωσίας, δεδομένου του αντίκτυπου που υφίσταται η χώρα. Σε ορισμένες πρόσφατες έρευνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι επίσης δυνατό να δούμε ότι οι ντόπιοι πολίτες βλέπουν τις κυρώσεις με παρόμοιο τρόπο, πιστεύοντας πως οι χώρες τους είναι οι πραγματικοί στόχοι των μέτρων - κάτι που αποκαλύπτει πόσο βλάπτεται ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από τα συμπεριφορές των δικών τους αρχόντων.

Πράγματι, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν άδικο στην αντίληψή τους. Οι κυρώσεις στην πραγματικότητα επηρεάζουν την Ευρώπη πολύ περισσότερο από την ίδια τη Ρωσία. Περισσότερο από αυτό, ωφελούν τις ΗΠΑ, οι οποίες κατάφεραν τελικά να καταστρέψουν τη ρωσοευρωπαϊκή ενεργειακή συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο πως η Ουάσιγκτον είναι αυτή που σχεδιάζει και προτείνει τέτοιες κυρώσεις, τις οποίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τηρήσει υποτελώς, επηρεάζοντας τα δικά τους συμφέροντα. Έτσι, πράγματι, αυτές οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί κατά της Ευρώπης. Και, γνωρίζοντας αυτό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αναστρέψουν αμέσως αυτά τα μέτρα πριν έρθει ο χειμώνας και η κρίση γίνει μια πραγματική κοινωνική καταστροφή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail