ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ληστεύουν το λαό με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Άμεση Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και Εθνικοποίηση ξανά της ΔΕΗ

του Παναγιώτη Καλογήρου*

Από: epamhellas.gr

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, βλέπουμε τον πληθωρισμό να ανεβαίνει πλέον του 12% και το εισόδημα μας να μειώνεται ανάλογα.

Ως δικαιολογία γι’ αυτήν την κατάσταση, χρησιμοποιείται η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου που, λόγω της χρηματιστηριακής διαμόρφωσης της, έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όπου χρησιμοποιείται φυσικό αέριο.

Έτσι, φθάσαμε στο σημείο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας να μας πωλούν την κιλοβατώρα από τα 0,05 έως 0,08 λεπτά που ήταν πριν ένα χρόνο, στα  0,60 – 0,70 λεπτά και έπεται και συνέχεια.

Για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό και ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες, πρέπει να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή.

Το 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), πιστή στις ιδέες της ότι δεν υπάρχουν δημόσια αγαθά, αλλά μόνο εμπορεύματα προς πώληση,  εξέδωσε την Οδηγία 943 που έλεγε ότι, στην πορεία της ενοποίησης και για να υπάρχει ενιαία τιμή χονδρικής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να ιδρύσουμε χρηματιστήριο ενέργειας, από όπου θα βγαίνει η τιμή πώλησης.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το παραπάνω δεν ήταν παρά μια Οδηγία και ότι οι Οδηγίες δεν είναι υποχρεωτικές για τα κράτη μέλη. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους μέλους να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει μια Οδηγία ως έχει, αν θα την τροποποιήσει ή αν δεν την εφαρμόσει καθόλου και την αγνοήσει παντελώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε κυβέρνηση, αφού φρόντισε όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις να ολοκληρώσει το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ, έφερε τον Νόμο 4512/2018 σε εκτέλεση της  Οδηγίας της ΕΕ, ψήφισε το χρηματιστήριο ενέργειας και μάλιστα ορίζοντας ότι το σύνολο της παραγωγής (100%) θα παίρνει την τιμή του από το χρηματιστήριο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Γαλλία έβαλε στο χρηματιστήριο ενέργειας το 60% της παραγωγής της, η Γερμανία το 20%, η Βουλγαρία έβαλε το 5% και εμείς, όπως είπαμε, το 100%. Η Γαλλία είχε λόγο που έβαλε το 60% γιατί παράγει φθηνό ρεύμα από πυρηνικά εργοστάσια και θέλει να το πουλάει ακριβά.

Αλλά εμείς δεν σταματήσαμε εκεί, καθώς όχι απλά καθιερώσαμε τιμή πώλησης από το χρηματιστήριο για όλη την παραγωγή μας, αλλά επίσης ότι η τιμή πώλησης θα ορίζεται βάσει της τιμής της ακριβότερης πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ρεύματος. Έτσι, αν το φυσικό αέριο έχει την μεγαλύτερη τιμή, όλη η παραγωγή θα πωλείται σαν να ήταν από φυσικό αέριο.

Και έτσι εδώ νομοθετείται η νόμιμη ληστεία!

Για να γίνει αυτό κατανοητό ας δούμε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το 2020, με στοιχεία της ΡΑΕ.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2020
  %
Φυσικό Αέριο 36
Λιγνίτης 11
Ανανεώσεις Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) 18
Υδροηλεκτρικά 6
Πετρέλαιο 11
Αγορά από έξω 18

Με βάση όσα είπαμε παραπάνω, το φυσικό αέριο, παρότι αποτελεί πρώτη ύλη για μόλις το 36% της παραγωγής μας, καθορίζει την τιμή πώλησης στο 100% της παραγωγής.

Δηλαδή παράγουν με σχεδόν μηδενικό κόστος από λιγνίτη, αλλά μας το πουλάνε σαν να είναι παραγωγή από φυσικό αέριο.

Η νομοθεσία ήταν έτοιμη για την μεγάλη ληστεία και, όπως σε όλα τα μνημονιακά χρόνια, η μια κυβέρνηση ψηφίζει και η επόμενη εφαρμόζει αυτά που ψήφισε η προηγούμενη. Έτσι, μπορούν να εμπαίζουν τον λαό, αφού αυτός που ψήφισε λέει ότι δεν το εφάρμοσε και ο άλλος που το εφάρμοσε λέει ότι το βρήκε ψηφισμένο, δεν μπορούσε να το  καταργήσει, άρα το εφάρμοσε. Και το δούλεμα συνεχίζεται 12 χρόνια.

Έτσι, όταν βγήκε η ΝΔ, εφάρμοσε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα από τον Μάρτιο του 2020 η τιμή της κιλοβατώρας να πάρει την ανηφόρα και να καταλήξουμε τον Σεπτέμβριο του 2021 να έχουμε πληθωρισμό 6% λόγω της ανόδου της τιμής του ρεύματος. Και όλα αυτά, πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.  Γιατί αφού άρχισε ο πόλεμος (εκεί βρήκαν και την δικαιολογία που θα λένε στον κόσμο) εντάθηκαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, με αποτέλεσμα οι τιμές του ρεύματος να ανέβουν σε επίπεδα που θα ήταν αδύνατο να πληρωθούν από τον λαό.

Αλλά και εκεί το πολιτικό προσωπικό μας έτρεξε να συνδράμει τις συμμορίες των παραγωγών, ώστε το πλιάτσικο στο κρατικό χρήμα και στην τσέπη του λαού να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Αντί να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και να ξαναπάρουμε πίσω την ΔΕΗ, ώστε να σπάσουν οι ψηλές τιμές, η ΝΔ με σύμφωνη την αντιπολίτευση καθιέρωσε την επιδότηση των τρελών λογαριασμών, που άρχισαν να καταφθάνουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

3,5 δισ. είπε ο Μητσοτάκης ότι έδωσε στις εταιρείες για το τετράμηνο από Δεκέμβριο 2021 έως Μάρτιο 2022 και άλλα 4,5 δισ. θα έδινε για μέχρι τέλος Ιουλίου 2022. Και αυτά είναι μόνο όσα πήραν απευθείας από το κράτος, γιατί άλλα τόσα έχουν εισπράξει από τους πολίτες.

Και η ληστεία συνεχίζεται όπως επίσης και η κοροϊδία.

Φορτώνουν συνέχεια τον λαό με χρέη, άμεσα ή έμμεσα, με στόχο, εκτός της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, να λεηλατήσουν και την ιδιωτική περιουσία.

Το χρέος της χώρας έχει φτάσει στο 240% του ΑΕΠ και συνεχίζουν.

Και έρχονται και εμπαίζουν τον λαό λέγοντας ότι θα υπερφορολογήσουν τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής, ενώ αυτοί ψήφισαν το νομοθετικό πλαίσιο για να βγάλουν οι εταιρείες αυτά τα κέρδη.

Φυσικά, δεν τολμάμε να πιστέψουμε  ότι τα πολιτικά μας κόμματα λειτούργησαν ως πολιτικές συμμορίες για να εξυπηρετήσουν, με το αζημίωτο, οικονομικές συμμορίες.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα;

Όσο στην εξουσία στρογγυλοκάθεται το ίδιο πολιτικό προσωπικό, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι κάθε μέρα και χειρότερα.

Εμείς, έχοντας την πεποίθηση ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει τα βασικά αγαθά επιβίωσης, όπως είναι το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, προτείνουμε την άμεση επαναφορά σε δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, την άμεση κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, καθώς και το σταμάτημα των επιδοτήσεων στις εταιρείες παραγωγής.

Αν δεν γίνει αυτό άμεσα, τα αποτελέσματα θα είναι ακρίβεια, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, φτώχεια, σπίτια χωρίς ρεύμα, μη δυνατότητα σίτισης.

Για να γίνουν όμως αυτά, πρέπει ο λαός να συσπειρωθεί στην ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ που συγκροτείται και στην οποία συμμετέχει το ΕΠΑΜ μαζί με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, για να αλλάξουμε την πορεία αυτού του τόπου.

Να απαιτήσει μια καλύτερη ζωή σε μια χώρα ελεύθερη και  δημοκρατική, ανεξάρτητη και αξιοπρεπή, δίκαιη και ανθρώπινη.

Αν το πιστέψουμε, στο χέρι μας είναι να το κάνουμε πράξη.

* Ο Παναγιώτης Καλογήρου είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός, μέλος της Π.Γ. του ΕΠΑΜ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail