Οι αναπλάσεις που αλλάζουν τον χάρτη των ακινήτων – Ποιες μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις δρομολογούνται

Οι μεγάλες σχεδιαζόμενες αναπλάσεις αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων, καθώς πρόκειται να κινητοποιήσουν, εκτός από πόρους, τεχνικές εταιρείες και αρχιτεκτονικά γραφεία.

Από: topontiki.gr

Τα σκήπτρα κρατάει η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό, όπου το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν τα έργα υποδομής, τα οποία θα συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο του 2025. Η πρώτη φάση αυτών, προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ), θα παραδίδεται σταδιακά περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την παροχή ενός εκτεταμένου οδικού δικτύου.

Στο οδικό δίκτυο προβλέπεται η υπογειοποίηση και ο ανισόπεδος κόμβος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς και η κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των προγραμματιζόμενων κτηρίων.

Ανάμεσα σε αυτά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είναι τα κτήρια των οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων και του αθλητικού συγκροτήματος, του Μητροπολιτικού Πάρκου και των λοιπών αναπτύξεων που προβλέπονται κατά την πρώτη φάση του έργου. Πρόκειται για τον πύργο κατοικιών Marina Tower, τις 27 βίλες που θα υλοποιηθούν, όπως και τις εμπορικές αναπτύξεις.

Μία από τις μεγαλύτερες σχεδιαζόμενες μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις αφορά την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας ΠΥΡΚΑΛ, όπου θα μεταφερθούν εννέα υπουργεία.

Το συγκεκριμένο έργο δεν ωφελεί μόνο την περιοχή της Δάφνης – Υμηττού, όπου μια εγκατάσταση – κουφάρι θα μετατραπεί σε υπερσύγχρονους γραφειακούς χώρους και πνεύμονα πρασίνου, αλλά και το κέντρο της Αθήνας, όπου αυτή τη στιγμή τα 127 μισθωμένα και λίγα ιδιόκτητα ακίνητα, στα οποία βρίσκονται διάσπαρτα τα εννέα υπουργεία, θα αποκτήσουν χρήση κατοικίας και εμπορίου, τροφοδοτώντας την αύξηση των υπεραξιών.

Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ ύψους 250 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την εξοικονόμηση ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ από μισθώματα που πληρώνει το Δημόσιο.

Επίσης το προσεχές διάστημα οι παλιές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ θα αλλάξουν χρήση, καθώς στη θέση τους θα αναπτυχθεί η Πολιτεία Καινοτομίας, που αποτελεί επένδυση 100 εκατ. ευρώ. Για το Κέντρο Καινοτομίας, φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν καταθέσει τέσσερα σχήματα:

● Η Άκτωρ Παραχωρήσεις με τη Reds, αμερικανικό συμβουλευτικό όμιλο, και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

● Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας Found.ation και τη συμβουλευτική Mantis Business Innovation.

● Η Dimand Real Estate με το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης.

● Το σχήμα της Intrakat με τη Factory International.

Μέχρι το καλοκαίρι υπολογίζεται ότι θα επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου, του οποίου σκοπός είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου κτηριακού συγκροτήματος γραφείων, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων.

Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος εκκόλαψης και φιλοξενίας νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας αλλά και να «τρέξουν» ερευνητικά προγράμματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα δρομολογούμενα έργα του real estate περιλαμβάνει την ανάπλαση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, του οποίου ο προϋπολογισμός προβλέπεται να αγγίξει τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη θέση της Αθήνας ως προορισμού city break.

Το κτήμα Τατοΐου είναι μια δασική έκταση περίπου 42.000 στρεμμάτων, που αποτελείται από τον ιστορικό πυρήνα (1.600 στρέμματα) και τις καλλιέργειες που εκτείνονται σε 1.200 στρέμματα.

Τέλος, δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν εργασίες, μέσα στο 2022, στην έκταση της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι, που φιλοξενούσε μέχρι το 2009 την έδρα της ιστορικής εταιρείας Kodak.

Για το ακίνητο, που εκποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, τη μεγαλύτερη προσφορά, ύψους 28,5 εκατ. ευρώ, κατέθεσε η κοινοπραξία της Brook Lane και της Noval του ομίλου Στασινόπουλου. Το ακίνητο θα μετατραπεί σε σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο και θα διαθέτει και χώρους καταστημάτων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail