Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και η κυβέρνηση

Η ώρα μηδέν για την Ευρώπη και για την Ελλάδα έφτασε στα ενεργειακά από την στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να ανακοινώσει ότι κόβει την ροή του φυσικού αερίου μέχρι να σταματήσουν οι κυρώσεις.

Από: topontiki.gr  / Της Πηνελόπης Νάσσου

Το χειρότερο σενάριο, αυτό που απεύχονταν όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βρίσκεται πλέον σε εφαρμογή και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγηθεί η γηραιά Ήπειρος. Πολιτικοί και τεχνοκράτες κάνουν λόγο για τον χειρότερο χειμώνα από το1944-1945, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει πάρει φωτιά.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στον χειρότερο εφιάλτη της, καθώς η άποψη που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ακόμα και το θέμα των υποκλοπών μπορεί να το αντιμετωπίσει, ενώ στα θέματα της ενέργειας οι κινήσεις είναι περιορισμένες με αμφίβολα αποτελέσματα.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν διαμηνύσει άλλωστε προς τους πολίτες ότι δεν υπάρχουν απεριόριστα κονδύλια για να στηριχτούν τα νοικοκυριά. Μοιραία, ο φόβος της κυβέρνησης είναι ότι εάν δεν υπάρξει Ευρωπαϊκό χρήμα δεν θα αποφευχθεί η κοινωνική ένταση και αναταραχή στους ψηφοφόρους.

Την διαπίστωση αυτή έκανε, άλλωστε, χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα περιθώρια κρατικών παρεμβάσεων είναι περιορισμένα καθώς «τα δημόσια οικονομικά φυσικά δεν μένουν ανεπηρέαστα, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολα μακροπρόθεσμα τις κρατικές παρεμβατικές πολιτικές. Καμιά Κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει από μόνη της όλο το κόστος των κρίσεων, παρότι τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης είναι τα μεγαλύτερα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνάντηση που είχε με μεγάλους βιομηχανικούς ενεργoβόρους ομίλους ζήτησε να υπάρξει μείωση σε τμήμα της παραγωγής για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

Αυτό λέγεται ότι θα είναι και το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης εφόσον η χώρα μπει σε κόκκινο συναγερμό, ενώ στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την βοήθεια που θα δοθεί στα νοικοκυριά .Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει κρατική καμπάνια για το πώς οι πολίτες θα κάνουν οικονομία στην ενέργεια.

Στην χθεσινή σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών.

Συζητήθηκε επίσης η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση της στο twitter υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Κάι τέτοιο, ωστόσο, δεν προκύπτει από τις πληροφορίες που υπάρχουν από της Βρυξέλλες. Πηγές αναφέρουν ότι στο προσχέδιο των προτάσεων της Επιτροπής καταγράφεται η αδυναμία της για μέτρα παρέμβασης με άμεση επίδραση στη μείωση των τιμών ενέργειας, οι οποίες εκτιμά ότι θα παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του 2022 και μέχρι το 2024-2025.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail