Σε ποιους κόβεται η επιδότηση ρεύματος

 

Θα επιδοτούνται μόνο καταναλώσεις έως 300 - 400 κιλοβατώρες τον μήνα ή όσοι κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος έως 20%

Από: sofokleousin.gr

Κόβεται η επιδότηση ρεύματος στα νοικοκυριά με μεσαίες μηνιαίες καταναλώσεις και οι ενισχύσεις πλέον, θα αφορούν μόνο νοικοκυριά με σχετικά μικρούς λογαριασμούς ρεύματος ή σε όσους κάνουν εξοικονόμηση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπιστώνει πως, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει τις επιδοτήσεις για μακρύ χρονικό διάστημα, όπως καταβάλλονται σήμερα και σχεδιάζει έναν «κόφτη».

Οι περιορισμοί, θα παρουσιαστούν ως μέτρα για την αποθάρρυνση χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος και τη στροφή στις καταναλώσεις πετρελαίου, για το οποίο, μάλιστα, θα αυξηθεί η επιδότηση φέτος.

Ωστόσο, χιλιάδες καυστήρες πετρελαίου ειδικά στις πολυκατοικίες είναι ανενεργοί την τελευταία δεκαετία και τα νοικοκυριά θερμαίνονται (όπως θερμαίνονται) με ηλεκτρικά σώματα και αιρκοντίσιον.

Εν πάση περιπτώσει, στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να περιοριστεί η επιδότηση στις μικρές καταναλώσεις και να πάψουν να είναι οριζόντιες, που ευνοούν και τα ενεργοβόρα νοικοκυριά ή εναλλακτικά να επιδοτούνται όσοι κάνουν εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο περιέχει διάφορα σενάρια. Ειδικότερα:
  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι οι ενισχύσεις με τις σημερινές τιμές, θα καταβάλλονται στο σύνολό τους, μόνο για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή 400 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τα νοικοκυριά με υψηλότερςες καταναλώσεις η επιδότηση θα είναι μειωμένη κλιμακωτά έως τις 2.000 κιλοβατώρες και μηδενική για τις υψηλότερες καταναλώσεις.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατά 100% επιδότηση των καταναλώσεων έως 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τις καταναλώσεις από 300 έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα, οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές και μειούμενες όσο αυξάνεται η κατανάλωση και δεν υπάρχει επιδότηση για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατώρων τον μήνα ή 2.000 το τετράμηνο.
  • Το τρίτο σενάριο, προβλέπει τη συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά μόνο για τα νοικοκυριά που κάνουν εξοικονόμηση κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδοτούνται τα νοικοκυριά, οι καταναλώσεις των οποίων είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά ποσοστό 10-20%.
Παράδειγμα, νοικοκυριό που κατανάλωσε το τελευταίο τετράμηνο του 2021, 1.700 κιλοβατώρες και φέτος την ίδια περίοδο θα καταναλώσει 1.400 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί.

Αν καταναλώσει φέτος τις ίδιες κιλοβατώρες ή περισσότερες, θα μείνει εκτός επιδότησης.

Το τρίτο σχέδιο εξετάζεται να εφαρμοστεί χωρίς όριο κατανάλωσης, δηλαδή θα αφορά όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το ύψος των καταναλώσεων. Έτσι, η επιδότηση θα παραμείνει οριζόντια, αλλά μόνο για όσους κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος.

Τα μέτρα αυτά πάντως, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλημα σε χιλιάδες νοικοκυριά, που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση.

Την τελευταία δεκαετία σε πολλές πολυκατοικίες έχουν πάψει να λειτουργούν οι καυστήρες πετρελαίου και οι ένοικοι θερμαίνονται με ηλεκτρικά σώματα ή αιρκοντίσιον.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail