Επενδύουν, ακόμη, στην Τουρκία οι ΗΠΑ;

Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις η διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα.

Από: anixneuseis.gr / Παντελής Σαββίδης

Ένας απο τους παράγοντες που την επηρεάζουν είναι και οι προτάσεις που κάνουν τα διάφορα αμερικανικά think tanks Τουλάχιστον ως προς την παροχή ιδεών.

Μια απο τις ενδιαφέρουσες αμερικανικές δεξαμενές σκέψεις είναι και το National Interest. Οι Ανιχνεύσεις μετέφρασαν και δημοσιεύουν ένα κείμενο απο το ιστολόγιό τους το οποίο τιτλοφορείται “Η Ανατολική Μεσόγειος απαιτεί πιο δυναμική αμερικανική στρατηγική”. Αξίζει επιγραμματικά να αναφέρουμε τις προτάσεις τους. Αλλά όσοι θέλουν να κατανοήσουν βαθύτερα το περιεχόμενό τους πρέπει να το διαβάσουν. Με λινκ παραπέμπουμε και στο αμερικανικό πρωτότυπο.

Το πλέον βασικό στοιχείο της ανάλυσης είναι ότι επιμένει στην συγκράτηση της Τουρκίας εντός του δυτικού στρατοπέδου. Κάτι που δεν είναι σίγουρο αν είναι, πλέον, επιτεύξιμο.
Το δεύτερο ότι ενώ, γενικώς, το άρθρο ως κλίμα γέρνει προς τις ελληνικές θέσεις, θεωρεί ως παράγοντες που προκαλούν μεγάλη αστάθεια στην περιοχή το τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά και την στρατιωτικοποίηση των νησιών.

Κάνει τέσσερις προτάσεις. Η πλέον ενδιαφέρουσα είναι, νομίζω, η πρόταση για τη δημιουργία μιας αμυντικής πρωτοβουλίας 3+1 που θα περιλαμβάνει την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο (ως τρείς) και τις ΗΠΑ ως +1, κατ αναλογίαν της υπαρκτής πρωτοβουλίας Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ +1 την Αμερική. Στόχος, να γίνει το πρώτο βήμα για την επανένταξη της Τουρκίας στις δυτικές δομές.
Έχουν ενδιαφέρον και οι άλλες προτάσεις:

1.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να μεσολαβήσουν στις θαλάσσιες διαφορές μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας και Τουρκίας-Κύπρου. Θεωρεί, μάλιστα τα ελληνοτουρκικά ως το πιο πιεστικό ζήτημα της περιοχής. Και εδώ αναδεικνύεται η παθητικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Όταν η Τουρκία έχει βάλει 20 πράγματα στο τραπέζι ο μεσολαβητής θα πιέσει αρκετά απο αυτά να γίνουν αποδεκτά. Στο ΥΠΕξ νομίζουν πως έχουν να κάνουν με δυτικοευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει κάποιος ορθολογισμός στις απαιτήσεις.

2.-Αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εγκατάσταση μόνιμων ναυτικών μέσων των ΗΠΑ στην Ελλάδα και περισσότερων σκαφών ετοιμότητας για επιχειρήσεις, διερευνώντας πιο δυναμικά τη συνεργασία για την ασφάλεια με την Κύπρο και περιπολώντας στην ανατολική Μεσόγειο και συνοδεύοντας συμμαχικές νηοπομπές μέσω αυτών των υδάτων, σε μια διαδικασία ρουτίνας.

3.-Αύξηση της πολιτικής πίεσης για τον περιορισμό της επιρροής της Κίνας και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

4.-Νέοι τομείς πιθανής συνεργασίας μεταξύ περιφερειακών εταίρων σχετικά με τα τρόφιμα, την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail