Γιατί οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ δαπανούν δισεκατομμύρια στην Ουκρανία;

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο για τον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία, τι υπάρχει από πίσω και ποιος είναι ο σκοπός του πολέμου, δημοσιεύτηκε από ανεξάρτητο οργανισμό, οργανισμό που δεν ανήκει ούτε στη Δύση ούτε στη Ρωσία.

Από: CosmoStatus

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Oriental Review και κάποια σημεία του προκαλούν μεγάλη αίσθηση, όπως οι αποκαλύψεις που κάνει και ο τρόπος που παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάποια σημεία του μπορεί να ξενίζουν, όμως το άρθρο αξίζει να διαβαστεί ώστε να υπάρξει ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, για ποιο λόγο και κυρίως γιατί οι ΗΠΑ βοηθούν ασταμάτητα την χώρα αυτή, που σίγουρα δεν έχει να κάνει με τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» ούτε με «αυταρχικούς» και «αναθεωρητικούς» ηγέτες.

Πηγή: Oriental Review
Μετάφραση: CosmoStatus

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να παράσχουν στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σύμφωνα με το Reuters, θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για HIMARS, πυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος NASAMS και έως 50 τεθωρακισμένα ιατρικά οχήματα M113. Αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες προμήθειες προς την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με το σύνολο να πλησιάζει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γιατί οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ξοδεύουν δισεκατομμύρια για την Ουκρανία;
 
Πίσω στις αρχές Μαΐου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για απλουστευμένες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία βάσει του νόμου δανεισμού - μίσθωσης (lend-lease) και ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε η διαδικασία.

Αυτή η βοήθεια αποδεικνύεται ήδη κακή υπηρεσία. Προσφορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν εγγυώνται στρατιωτική ή πολιτική επιτυχία στο Κίεβο και η πληρωμή για τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης θα πάρει πολύ χρόνο. Επιπλέον, το πρόγραμμα δανεισμού έχει δέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ σταθερά και μόνιμα με την Ουκρανία και παρασύρει Αμερικανούς και Ευρωπαίους όλο και πιο βαθιά στη σύγκρουση. Η ουσία του νομοσχεδίου για τη μίσθωση δανείων, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και υπογράφηκε από τον Μπάιντεν, είναι να δώσει στον Πρόεδρο μεγαλύτερη εξουσία για να διευκολύνει τις συμφωνίες βοήθειας με την Ουκρανική κυβέρνηση.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παράσχουν βοήθεια δανεισμού. Η πρώτη φορά έγινε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους και την ΕΣΣΔ. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για επανάληψη των όρων του παρελθόντος lend - lease.

Το Κίεβο δηλώνει με περηφάνια ότι ήταν ο Ζελένσκι που κατάφερε να πείσει τον Μπάιντεν να συμφωνήσει στη συμφωνία δανείου - μίσθωσης, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσώρτσιλ έπεισε τότε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φρανκλίνο Ρούσβελτ.  Έτσι, το lend - lease, αν και χωρίς αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία, αποτελεί ουσιαστικά συμμετοχή σ’ αυτόν τον πόλεμο.

Θα ήταν χρήσιμο για όσους αρέσκονται στους ιστορικούς παραλληλισμούς να γνωρίζουν ότι η Βρετανία πλήρωσε το χρέος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Αμερικανούς εταίρους της μόλις το 2006, δηλαδή 61 χρόνια μετά τη νίκη του αντιχιτλερικού συνασπισμού.

Το Lend-lease είναι πίστωση εμπορευμάτων και επιπλέον δεν είναι φθηνή: όλα τα πυρομαχικά, ο εξοπλισμός και τα τρόφιμα που παρέχονται από τις ΗΠΑ θα πληρώνονται από πολλές μελλοντικές γενιές Ουκρανών πολιτών.

Όταν οι αρχές των ΗΠΑ μιλούν για τον πόλεμο της Ουκρανίας μέχρι το νικηφόρο τέλος, υποθέτουν ότι δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη Ουκρανοί θα σκοτωθούν, εκατομμύρια άλλοι θα γίνουν πρόσφυγες και η Ουκρανική οικονομία θα καταστραφεί εντελώς. Δεν κρύβουν την επιθυμία τους να καταστρέψουν τη Ρωσία και δεν ενδιαφέρονται για την Ουκρανία και τη σωτηρία της. Την θεωρούν απλώς παράπλευρη απώλεια. Αυτό το καταλαβαίνουν καλά αρκετοί Αμερικανοί ειδικοί και πολιτικοί, που δεν θέλουν η Ουκρανική σύγκρουση να γίνει παγκόσμια.
 
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Ipsos, οι περισσότεροι Αμερικανοί (62%) φοβούνται ότι η «υπερβολική» υποστήριξη προς την Ουκρανία θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ σε σύγκρουση με τη Ρωσία. Προτείνουν να παρέχεται μόνο περιορισμένη βοήθεια στο Κίεβο, ώστε να μην επηρεάσει τους ίδιους τους Αμερικανούς.

Μια άλλη ανησυχία των κατοίκων των ΗΠΑ είναι ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στον πληθωρισμό, ο οποίος γίνεται η μεγαλύτερη ανησυχία των Αμερικανών. Ήδη μετά την έναρξη των παραδόσεων έγινε γνωστό ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο ήταν ο υψηλότερος από το 1981. Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση.

Ο γερουσιαστής Rand Paul μίλησε επίσης γι’ αυτό, εξηγώντας την απόφασή του να μπλοκάρει την επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ουκρανία αξίας σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Έδωσα όρκο στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και όχι σε άλλη χώρα… Δεν μπορούμε να σώσουμε την Ουκρανία ενώ καταδικάζουμε την οικονομία των ΗΠΑ», είπε ο Ραντ Πολ, υπενθυμίζοντας ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο μέγιστο των τελευταίων 40 ετών, οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκαν κατά 32% και οι τιμές της βενζίνης κατά 49%!

Είναι γνωστό ότι εκτός από τις προμήθειες όπλων, οι ΗΠΑ παρέχουν στο Κίεβο στοιχεία πληροφοριών σχετικά με την τοποθεσία των Ρωσικών στρατευμάτων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την επίσημη θέση του, ο Λευκός Οίκος έχει απαγορεύσει στην υπηρεσία πληροφοριών να μοιράζεται πληροφορίες με το Κίεβο που θα μπορούσαν να δώσουν στη Μόσχα «μια δικαιολογία για να σύρει τις ΗΠΑ στη σύγκρουση». Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι New York Times, αν και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρέχουν δεδομένα στην AFU, το Κίεβο δεν ανταποδίδει. Οι Ουκρανοί σκόπιμα κρύβουν την πραγματική κατάσταση από τις ΗΠΑ, ώστε να μην αντιληφθούν την απελπιστική κατάσταση και τους στερήσουν όπλα και χρήματα.

Ένα άλλο πρόβλημα με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία είναι η ανεξέλεγκτη διανομή τους. Ακόμη και ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Lloyd Austin, το παραδέχτηκε σε ακρόαση της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας. Τα όπλα, τα οποία δεν είναι περιορισμένα σε ποσότητα ή βεληνεκές, μπορούν να πέσουν στα χέρια όχι μόνο Ουκρανών ριζοσπαστών, αλλά και τρομοκρατών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα The Times, τα δυτικά όπλα συχνά δεν φτάνουν καθόλου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να αυξάνουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με το περιοδικό The American Thinker, ενώ δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ ρέουν στο Ουκρανικό ταμείο, το Κίεβο δεν έχει το παραμικρό κίνητρο να διαπραγματευτεί την παύση των εχθροπραξιών. Όλοι επωφελούνται από αυτή τη σύγκρουση – τόσο οι Ουκρανοί διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, όσο και οι μεγιστάνες της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

«Ο Ζελένσκι και το Υπουργικό του συμβούλιο δεν παρακινούνται από τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αντίθετα, υποκινούνται από τα δισεκατομμύρια σε οικονομική βοήθεια. Μεταξύ του 2014 και 2020, η Ουκρανία έλαβε περισσότερα από 51,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Μεγάλο μέρος αυτής της τεράστιας βοήθειας απλώς κλάπηκε από τις εμπορικές, στρατιωτικές και πολιτικές ελίτ. Ο Ζελένσκι και ο ηθικός κώδικας της άρχουσας ελίτ, κατά κάποια έννοια, θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία στους Παλαιστίνιους της Ευρώπης. Ηττημένοι από μια ανώτερη δύναμη (σ.σ. τη Ρωσία), θέλουν η ΕΕ να τους υιοθετήσει και να κάνει την Ουκρανία μια μαύρη τρύπα για δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, χωρίς τέλος».

Είναι απλώς εκπληκτική η δολοφονική γενναιοδωρία με την οποία η Δύση υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου για να συνεχίσει τον πόλεμο. Τίθεται όμως το ερώτημα, αν πιστεύουν πραγματικά ότι όλα αυτά τα δάνεια που δόθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες θα τους επιστραφούν και μάλιστα με τόκο; Φαίνεται ότι το πιστεύουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγοράζουν ενεργά απούλητα περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας, μεταξύ αυτών και γη.

Σύμφωνα με την Αυστραλιανή έκδοση του National Review, τρεις μεγάλες Αμερικανικές πολυεθνικές κοινοπραξίες έχουν αγοράσει 17 εκατομμύρια εκτάρια Ουκρανικής γεωργικής γης, σε σύγκριση με 16,7 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης στην Ιταλία. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι τρεις Αμερικανικές εταιρείες έχουν αγοράσει περισσότερες γεωργικές εκτάσεις στην Ουκρανία από ό,τι υπάρχουν σε όλη την Ιταλία. Ολόκληρη η έκταση της Ουκρανίας είναι 600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχουν αγοραστεί 170.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
(σ.σ. Η έκταση της Ελλάδας είναι 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα).
Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες; Οι Cargill, Dupont και Monsanto – η τελευταία είναι επίσημα Γερμανοαυστραλιανή, αλλά με Αμερικανικό κεφάλαιο. Οι κύριοι μέτοχοί τους είναι οι American Vanguard, BlackRock και Blackstone. Η BlackRock είναι ένα ταμείο που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Vanguard διαχειρίζεται 6 τρισεκατομμύρια δολάρια και η Blackstone διαχειρίζεται 881 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φαίνεται να είναι πεπεισμένοι ότι η Ρωσία δεν έχει τη δύναμη ή την αποφασιστικότητα να απελευθερώσει (σ.σ. η λέξη liberate που χρησιμοποιείται από τον συντάκτη του άρθρου προκαλεί εντύπωση) ολόκληρη την Ουκρανία και μεγάλο μέρος της θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Δύσης ούτως ή άλλως. Ως εκ τούτου, βλέπουν τα τρέχοντα δάνεια και τις στρατιωτικές προμήθειες ως επένδυση για τη νίκη στη μάχη για τη διατήρηση της τρέχουσας οικονομικής και γεωπολιτικής παγκόσμιας τάξης, μέσω της οποίας μπορούν να αντισταθμίσουν όλες τις επενδύσεις τους, ενώ συνεχίζουν να ληστεύουν ξεδιάντροπα τον υπόλοιπο κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail