Σχέδιο ΗΠΑ για μετατροπή Αλεξανδρούπολης σε «νέα Σούδα»

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μετατρέψουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε νέα στρατιωτική ναυτική βάση με δυνατότητα ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου.

Από: liberal.gr

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα,  που στην ηλεκτρονική σελίδα της έχει τίτλο: «Σχέδιο των ΗΠΑ Αλεξανδρούπολη: Θα το μετατρέψουν σε ναυτική βάση», ήδη οι ΗΠΑ  διαβίβασαν τα σχέδιά τους στις ελληνικές αρχές για επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ώστε να φιλοξενήσει μεγάλα πολεμικά πλοία και υψηλόβαθμους στρατιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει σκοπεύουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που υλοποιεί ο ΤΑΙΠΕΔ και να επεκταθεί το λιμάνι, που βρίσκεται μόνο 40 χιλιόμετρα από την Τουρκία, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τα αντιτορπιλικά κλάσης «Arleigh Burke» τα οποία και θεωρούνται τα πιο ισχυρά πολεμικά πλοία σε αυτήν την κατηγορία.

Αναφέρει ακόμα πως στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη με τις ΗΠΑ πέρυσι, η Ελλάδα διέθεσε ως βάση τον στρατόπεδο «Γιαννούλη», όπου στεγάζεται το 156 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πυροβολικού, στην Αλεξανδρούπολη και ήδη γίνονται εργασίες.

Τέλος, σημειώνουν πως ότι θα χτιστούν οι κατάλληλες βάσεις προσγείωσης για F-35 και ανάπτυξη μεγάλων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail