Εκλογές – φωτιά με την απλή αναλογική

Για τη «μητέρα όλων των μαχών» ετοιμάζονται τα κόμματα

–Τη χαλαρή ψήφο φοβούνται στη Νέα Δημοκρατία
–Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη

Από: Το Παρόν

Σε… «μητέρα όλων των μαχών» αναμένεται να εξελιχθούν οι εκλογές με την απλή αναλογική, καθώς τα αποτελέσματα της κάλπης μπορεί να οδηγήσουν σε αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη και να καθορίσουν την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες ή και χρόνια.

Εξ ου και τα κόμματα, ιδίως αυτά που βρίσκονται εγγύτερα στην εξουσία, προετοιμάζονται –με διαφορετική προσέγγιση και στόχευση το καθένα– για μια αναμέτρηση μέχρις εσχάτων, δίχως αύριο! Ο διχασμός θα κυριαρχήσει, η ακραία πόλωση θα είναι το σήμα κατατεθέν της προεκλογικής περιόδου.

Κρίσιμες θεωρούν στη Νέα Δημοκρατία τις εκλογές και αφού –λόγω απλής αναλογικής– θέμα αυτοδυναμίας δεν υφίσταται, ο στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι η νίκη με το υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Με τον τρόπο αυτό θα παραμείνει κυρίαρχος πολιτικά και σε μεγάλο βαθμό θα αποτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, όσο πιο ψηλά πάει η Νέα Δημοκρατία τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες της αυτοδυναμίας στις επαναληπτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο (ενισχυμένη αναλογική) που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση.

Για τους λόγους αυτούς, ηγεσία και στελέχη της παράταξης θα κατέβουν στην εκλογική μάχη για να δώσουν τον… ύστατο αγώνα. Προειδοποιώντας για τον «κίνδυνο» επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα επιχειρήσουν όχι μόνο να συσπειρώσουν τους… απογοητευμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας αλλά και να… θορυβήσουν (τρομοκρατήσουν) τους αναποφάσιστους, ούτως ώστε να τους αναγκάσουν να βγουν από τη στάση αδιαφορίας και να πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν. Με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η χαλαρή ψήφος και θα καλούν τους πολίτες να πάρουν μέρος στις εκλογές.

Τι λένε στην Κουμουνδούρου
Με την ανάλογη κρισιμότητα αντιμετωπίζουν και στην Κουμουνδούρου τις επόμενες εκλογές. Με διαφορετικό, ωστόσο, σκεπτικό και στόχο. Επιδίωξη του Αλ. Τσίπρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει ένα υψηλό ποσοστό, το οποίο –αν δεν του δώσει τη νίκη– θα του δώσει τη δυνατότητα να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις και να τις δρομολογήσει προς την κατεύθυνση που εξυπηρετεί το κόμμα του και τη στρατηγική του. Εκτός από το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να μειωθεί η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν τα λεγόμενα «μικρότερα» κόμματα.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, με τον ταυτόχρονο εκθρονισμό της Νέας Δημοκρατίας από την εξουσία. Θεωρούν ότι πολύ δύσκολα το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΜέΡΑ25 θα αρνηθούν να συμπράξουν σε ένα αντι-δεξιό μέτωπο. Ο κ. Τσίπρας θέλει πάση θυσία να αποφύγει τις επαναληπτικές εκλογές, καθώς αυτές θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο, που σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία, αν είναι πρώτο κόμμα, θα βγει σημαντικά ενισχυμένη. Και έτσι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορεί να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις και να θέσει τα εκβιαστικά του διλήμματα στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι προσπάθειες της Κουμουνδούρου θα επικεντρωθούν στη μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος και στην προσέγγιση (προσέλκυση) πολιτών που δηλώνουν απογοητευμένοι από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με το ίδιο πάντα σκεπτικό, θα επιμείνουν μέχρι τέλους στον πόλεμο φθοράς που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα τόσο εναντίον της κυβέρνησης όσο και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού.


Στο 8,5% η διαφορά…

Ας ρίχνουμε και καμιά ματιά στα γκάλοπ των πολιτικών διαθέσεων. Οι προθέσεις είναι αποκαλυπτικές! Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όλο και μικραίνει. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc, έχει περιοριστεί στο 8,5%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφεται με 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,5%, το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ με 12,3%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 5% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Τι καταγράφουν οι… παρακολουθήσεις των παρακολουθούμενων
• Η GPO… βλέπει: ΝΔ 31,4%, ΣΥΡΙΖΑ 25,1% και ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ 12,1%.
• Η Marc: ΝΔ 32%, ΣΥΡΙΖΑ 23,5% και ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ 12,3%.
• Η Metron Analysis: ΝΔ 27,6%, ΣΥΡΙΖΑ 20,2% και ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ 12,7%.

Συμπέρασμα: Και οι τρεις δημοσκοπήσεις… συμπλέουν. Δεν απομακρύνονται για να μη χάσουν τον ορίζοντα και… βουλιάξουν! Χέρι χέρι πάνε, στην ίδια θάλασσα πλέουν… Τα κύματα είναι τα ίδια και δύσκολα κάποιος θα κόψει πρώτος το… νήμα. Η επόμενη μέρα, πάντως, θα έχει κρίσιμες αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail