Ο πόλεμος στην Ουκρανία μόλις αρχίζει…

Τα δημοψηφίσματα και η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία θα δηλώνουν ότι μια επίθεση εναντίον τους θα σημάνει απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Από: echedoros-a.gr
 
Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει μερική επιστράτευση και να προκηρύξει δημοψήφισμα σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που θα ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία σηματοδοτεί μια καμπή στον πόλεμο και προκαλεί πολιτική αναταραχή στον κόσμο.

Στην ομιλία του χθες το πρωί, ο Πούτιν τόνισε ότι μόνο όσοι στην εφεδρεία έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία, έχουν στρατιωτική ειδικότητα και εμπειρία και θα υποβληθούν σε πρόσθετη εκπαίδευση πριν τοποθετηθούν στη μονάδα, υπόκεινται σε επιστράτευση.

Μετά τις πρώτες αναφορές στα ΜΜΕ, ο Πούτιν ανακοίνωσε χθες για πρώτη φορά ότι μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, οι εκπρόσωποι του Κιέβου απάντησαν θετικά στις προτάσεις της Μόσχας για διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και προστασίας των συμφερόντων της.

«Αλλά μια ειρηνική λύση δεν ταίριαζε στη Δύση, η οποία έδωσε στο Κίεβο άμεση εντολή να διαταράξει όλες τις συμφωνίες». Μετά από αυτό, η Ουκρανία άρχισε να αντλείται ακόμη περισσότερο με όπλα και συμμορίες ξένων μισθοφόρων στάλθηκαν εκεί», είπε ο Πούτιν.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διέταξε χθες την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος για μερική κινητοποίηση, αυξημένη ασφάλεια των στρατιωτικών μονάδων και μέτρα για την καταστολή των προκλήσεων.

Ο Σόιγκου δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει πράξη η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τις ετήσιες στρατηγικές ασκήσεις.


Ο πόλεμος θα γίνει καθημερινότητα της ρωσικής κοινωνίας

Ενώ ο πληθυσμός στις περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορόζια και της Χερσώνας ένιωσε ανακούφιση, υπάρχει άγχος στη Ρωσία γιατί ο πόλεμος θα μπει πλέον στην κοινωνία πολύ περισσότερο.

Ο προγραμματισμός του δημοψηφίσματος και η μερική επιστράτευση ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τη Δύση και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αξιολογούν την κατάσταση από την άποψη ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πανικό, ότι αυτές οι αποφάσεις αντικατοπτρίζουν την αδυναμία και την αποτυχία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», και ότι θα προκαλέσουν εσωτερικά προβλήματα στο Κρεμλίνο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο, οφείλεται στην προειδοποίηση Πούτιν ότι θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας με κάθε μέσο και ότι «δεν είναι μπλόφα».

Αυτό σημαίνει ότι μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, τις οποίες υποστήριξε ο Πούτιν στη χθεσινή του ομιλία, πιθανότατα θα γίνουν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους θα σημαίνει ότι η ίδια η Μόσχα δέχθηκε επίθεση.

Οι στρατιώτες θα πρέπει να αναπτυχθούν στα νέα σύνορα, πρέπει να οργανωθεί η προστασία του εδάφους, όπως αυτή στο Καλίνινγκραντ ή την Κριμαία.

Η συμπερίληψη των περιοχών Ζαπορίζια και Χέρσον, εκτός από το Ντονμπάς, υπερβαίνει τις προσδοκίες της Δύσης και μπορεί να σημαίνει ένα περαιτέρω ταξίδι στην Οδησσό, που θα άφηνε την Ουκρανία χωρίς πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.


Οι επιλογές του Κρεμλίνου

Στην ανάλυση των κινήσεων του Πούτιν, υπήρχε περιθώριο για κάπως καλύτερα αποτελέσματα, που συνεπάγονται διαπραγματεύσεις. Μία από τις επιλογές του Κρεμλίνου είναι ότι μετά την προσάρτηση αυτών των τεσσάρων εδαφών, η Ρωσία θα μπορούσε να τερματίσει τις εχθροπραξίες και να εκδώσει ένα «πυρηνικό τελεσίγραφο».

Θα μπορούσε να είναι μια στιγμή για διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν θα εξαρτηθούν από την Ουκρανία αλλά από Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους - ή να εισέλθουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Πούτιν, ωστόσο, δεν δήλωσε κάτι τέτοιο, αλλά κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι το έργο της υπεράσπισης του Ντονμπάς παραμένει σε ισχύ.


Αναμένονταν αλλαγή στη ρωσική τακτική μετά την υποχώρηση στο Χάρκοβο

Η απόφαση του Πούτιν ήρθε δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Χάρκοβο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρχαν εικασίες ότι αυτή η ήττα θα έπρεπε να προκαλέσει μια αλλαγή στη ρωσική τακτική.

Μόλις λίγες μέρες πριν από αυτή την απόφαση, ο Αλεξάντρ Ντούγκιν έγραψε ένα κείμενο στην ιστοσελίδα του στο οποίο ανέφερε ότι έχει έρθει η ώρα για την πλήρη κινητοποίηση της Ρωσίας, όχι μόνο στρατιωτικής, αλλά πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής, επειδή η Ρωσία είναι εκτεθειμένη στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ, και στόχος είναι ο διαμελισμός της. «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του τρίτου παγκόσμιου πολέμου, τον οποίο η Δύση «σπρώχνει» με εμμονή, και αυτό δεν είναι πια φόβος ή προσδοκία, αλλά γεγονός», έγραψε ο Ντούγκιν.


«Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τίποτα στην Ουκρανία»

Ο Πούτιν, ωστόσο, δεν απάντησε με την τελευταία επιλογή, αλλά με μια μερική, που αναφέρεται σε έφεδρους. Αν και δεν φαίνεται σε πολλούς ότι η ρωσική ηγεσία ήταν συγκρατημένη στον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν έλαβε υπόψη μήνες προειδοποιητικών μηνυμάτων, πολλοί θυμήθηκαν τώρα την πρόσφατη δήλωση του Πούτιν ότι «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τίποτα στην Ουκρανία».

Η Αμερικανίδα πρέσβης στο Κίεβο, Μπρίτζετ Μπρινκ, εκτίμησε χθες ότι τα εξαγγελθέντα δημοψηφίσματα και η μερική κινητοποίηση στη Ρωσία είναι σημάδια αδυναμίας και αποτυχίας και είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Πούτιν το βράδυ της Τρίτης (η ομιλία του Πούτιν ανακοινώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης εκείνη την ημέρα), αλλά τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η πρόσκληση δεν έγινε αποδεκτή.


Η Δύση περιμένει τη πτώση του Πούτιν

Η Δύση είναι πεπεισμένη ότι η κινητοποίηση, έστω και μερική, θα προκαλέσει διαμαρτυρίες και εσωτερική δυσαρέσκεια και ότι, μαζί με τις κυρώσεις, θα προκαλέσει την πτώση του Πούτιν από την εξουσία, όπως γράφει η σερβική Politika.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν θέλησε να σχολιάσει την ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν τα σύνορα θα κλείσουν για να αποτραπεί η αναχώρηση ανδρών που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση.

Σημειώθηκε ότι χθες ανέβηκαν τα αεροπορικά εισιτήρια και ότι όλες οι πτήσεις προς Τουρκία, Αρμενία και Γεωργία είναι ήδη γεμάτες. Την Τρίτη, η Κρατική Δούμα ενέκρινε παραρτήματα του Ποινικού Κώδικα και εισήγαγε τις έννοιες της επιστράτευσης και του στρατιωτικού νόμου και προέβλεψε ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών για όσους δεν ανταποκριθούν.

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο κοινών δράσεων ως απάντηση στην αναδυόμενη κατάσταση, ανακοινώνοντας τη συνεχιζόμενη ακλόνητη υποστήριξη προς το Κίεβο και υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία θα υποστεί τις συνέπειες.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ερμηνεύει τις κινήσεις της Μόσχας ως αντίδραση στο γεγονός ότι οι συνθήκες δεν πάνε όπως πρέπει, λέει ότι «τα πλαστά δημοψηφίσματα είναι απαράδεκτα» και αυτή είναι η θέση των περισσότερων συμμάχων της Ουκρανίας.

Η ψηφοφορία ξεκινά την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, ενώ θα οργανωθεί και για τους εκτοπισμένους στη Ρωσία. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έχει ήδη αναβληθεί μία φορά και η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχουν εργαστεί για να αυξήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να καταστήσουν την ψηφοφορία μη ασφαλή.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι το πώς η επιστράτευση 300.000 Ρώσων εφέδρων θα επηρεάσει το μέτωπο μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων (ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία θα είναι σχεδόν μισό εκατομμύριο). Σημειώνεται ότι ο ρωσικός στρατός ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια άτομα. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αριθμούν σχεδόν 4.000 αεροσκάφη, περισσότερα από 20.000 τανκς και 352 πλοία. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός είναι 47 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει η ρωσική ιστοσελίδα «πραγματικός χρόνος»- «Realnoe Vremya».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail