Ενεργειακό σοκ στη Γερμανία: Λογαριασμοί με τετραψήφια ποσά στους καταναλωτές – Στο μάτι του κυκλώνα οι Πράσινοι

«Αν αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα, έχουμε καλές πιθανότητες το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα η κατάσταση στη Γερμανία να είναι πολύ πιο εύκολη» δήλωσε ο «Πράσινος» υπουργός Οικονομίας 

Από: bankingnews.gr

Αντιμέτωποι ακόμη και με τετραψήφια ποσά στους λογαριασμούς ενέργειας κινδυνεύουν να βρεθούν τους επόμενους μήνες οι καταναλωτές, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck και παραδέχθηκε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική κατάρρευση - «αν και δεν πρέπει να συμβεί αυτό».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον νεανικό τηλεοπτικό σταθμό Funk των ARD και ZDF, ο Habeck δήλωσε ότι το κόμμα του, οι Πράσινοι, «τα κάνουν όλα καλά, αλλά θα έπρεπε να έχουν λίγη περισσότερη υπομονή», ανέφερε ότι κοιμάται κατά μέσο όρο έξι ώρες, αλλά όταν έχει κυβερνητική επιτροπή δεν κοιμάται καθόλου και εκτίμησε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των νέων στη Γερμανία είναι η κλιματική αλλαγή.

«Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές πρέπει να περιμένουν αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας από 30 σε 60 λεπτά, αλλά αν είμαστε καλοί και αναθεωρήσουμε το σύστημα, ίσως η κατάσταση να είναι καλύτερη.

Τετραπλασιασμός κόστους

Με το φυσικό αέριο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, απειλούμαστε με τριπλασιασμό ή και τετραπλασιασμό του κόστους», δήλωσε ο Habeck και παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει κοινωνική διάλυση. «Πολύς κόσμος έχει εξοργιστεί με το θέμα της εισφοράς φυσικού αερίου», ανέφερε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απογοήτευση των νέων από την πολιτική της κυβέρνησης για το κλίμα, ζήτησε υπομονή έως το τέλος της νομοθετικής περιόδου, καθώς τώρα, όπως είπε, κυριαρχεί η συζήτηση για την κρίση.
Ακόμη και για τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων σε λειτουργία, o Habeck έκανε λόγο για «λάθος από την άποψη της πολιτικής για το κλίμα, αλλά αναγκαία», λόγω των συνθηκών.
«Αν αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα, έχουμε καλές πιθανότητες το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα η κατάσταση στη Γερμανία να είναι πολύ πιο εύκολη», πρόσθεσε.

Απεγνωσμένοι οι πολίτες

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη Γερμανία χρειάστηκαν να χειριστούν μια αύξηση στα τηλεφωνήματα οργισμένων ή και απελπισμένων καταναλωτών, που βλέπουν τους ενεργειακούς λογαριασμούς να έχουν εκτοξευθεί.
Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας, η E.ON, έχει αυξήσει την ικανότητά της να χειρίζεται κλήσεις από καταναλωτές που σοκάρονται όταν ανακαλύπτουν πόσο έχουν αυξηθεί οι λογαριασμοί ενέργειας τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το Reuters.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλές και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, αφού η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου και έκλεισε επ' αόριστον τον βασικό αγωγό εξαγωγής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, Nord Stream, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Μερικοί γίνονται επιθετικοί από απογοήτευση, άλλοι κλαίνε και χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη», είπε στο Reuters ο Ingbert Liebing, επικεφαλής του οργανισμού κοινής ωφελείας VKU, σχολιάζοντας την απότομη αύξηση των κλήσεων πελατών στα κέντρα εξυπηρέτησης των εταιρειών κοινής ωφελείας.
Εκτός από τους ήδη υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, οι Γερμανοί πελάτες θα έχουν επιπλέον χρέωση από τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού σχεδίου για την εφαρμογή της λεγόμενης εισφοράς φυσικού αερίου στους καταναλωτές, προκειμένου να βοηθηθούν οι εταιρείες ενέργειας.
Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επιβάλει φόρο φυσικού αερίου στους καταναλωτές από την 1η Οκτωβρίου έως τον Μάρτιο του 2024, καθώς στοχεύει να βοηθήσει τους παρόχους ενέργειας και τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, οι οποίοι προσπαθούν να κρατηθούν με τη χαμηλή παροχή ρωσικού φυσικού αερίου και τις πολύ ακριβές εναλλακτικές λύσεις.
Ο νέος φόρος φυσικού αερίου πρόκειται να κοστίσει στις γερμανικές οικογένειες, οι οποίες θα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό για τον φόρο, επιπλέον 500 δολάρια το χρόνο.


Δημοσκοπική πτώση για Πράσινους – Τρίζει η κυβέρνηση

Στο 30% φθάνει δημοσκοπικά για πρώτη φορά έπειτα από μήνες η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ενώ συνεχίζεται η πτώση Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP), με τον κυβερνητικό συνασπισμό να χάνει την πλειοψηφία.
Η φθορά συνεχίζεται και για τον «πράσινο» υπουργό Οικονομίας Robert Habeck.
Στην τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου του 'Αλενσμπαχ, η οποία δημοσιεύεται στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, CDU/CSU κερδίζουν μια μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση - και 2,5 μονάδες από τον Αύγουστο - και φθάνουν στο 30%, αφήνοντας 10 μονάδες πιο πίσω τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) οι οποίοι ενισχύονται κατά μισή μονάδα και βρίσκονται στο 20%.
Απώλειες δύο μονάδων καταγράφουν οι Πράσινοι και περνούν και πάλι στην τρίτη θέση με 19%, με το FDP να χάνει μία ακόμη μονάδα και να περιορίζεται στο 7%.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αντιθέτως, κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 13% και η Αριστερά παραμένει κοντά στο εκλογικό όριο, με 5,5% και αύξηση κατά 0,5%.
Οι απώλειες των Πρασίνων φαίνεται ότι προσωποποιούνται όμως στον Habeck, η δημοτικότητα του οποίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για την BILD am Sonntag, πέφτει κατά έξι μονάδες φέρνοντάς τον από την 1η στην 6η θέση των δημοφιλέστερων γερμανών πολιτικών.

 Το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο υπουργός Οικονομίας «δεν κάνει καλή δουλειά», ενώ μόνο το 34% έχει αντίθετη άποψη.
Συγκριτικά, τον περασμένο Ιούνιο ήταν μόνο το 26% που εξέφραζε δυσαρέσκεια από το έργο του αντικαγκελάριου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail