Άλμα 40% φέτος για το πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και με τη νέα επιδότηση στην αντλία

Πάνω από 1.300 ευρώ το κόστος θέρμανσης για μέσο νοικοκυριό ακόμη και αν λάβει το επίδομα θέρμανσης

Από: sofokleousin.gr

«Τσουχτερός» θα είναι φέτος ο λογαριασμός για τη θέρμανση των νοικοκυριών με πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως εξήγγειλε χθες από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, σχεδιάζει να προσφέρει για πρώτη φορά επιδότηση του καυσίμου στην αντλία, όπως ήδη συμβαίνει με το ντίζελ κίνησης.

Οι σχετικές, αναλυτικές ανακοινώσεις για το μέτρο αναμένονται αύριο από τους αρμόδιους υπουργούς, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, η κυβέρνηση θα προσφέρει επιδότηση 0,15 ευρώ το λίτρο στην αντλία και για το πετρέλαιο θέρμανσης, ίση με αυτή που δίνεται ήδη για το πετρέλαιο κίνησης. Άλλωστε, οι ανομοιομορφίες στην επιδότηση ή την φορολόγηση των διαφορετικών τύπων πετρελαίου δίνουν ευκαιρίες στα κυκλώματα του λαθρεμπορίου.

Με βάση την υπόθεση ότι η επιδότηση θα φθάσει τα 0,15 ευρώ το λίτρο, στελέχη της αγοράς υπολογίζουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι στην έναρξη της φετινής χειμερινής σεζόν, τον Οκτώβριο, περίπου 40% ακριβότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, καθώς:
  •     Στην εκκίνηση της σεζόν, εκτιμάται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς την επιδότηση θα διαμορφωνόταν κοντά στα 1,70 ευρώ το λίτρο, από 1,1 ευρώ την περασμένη χρονιά, με μια αύξηση περίπου κατά 55%.
  •     Η νέα επιδότηση στην αντλία, η οποία θα δίνεται στις εταιρείες καυσίμων, θα μειώσει την τιμή περίπου στο 1,55 ευρώ, περιορίζοντας το ποσοστό της αύξησης γύρω στο 40%.
Σε αυτές τις συνθήκες, τονίζουν στελέχη της αγοράς, δεν θα είναι εύκολο να επιτύχει η κυβέρνηση τον στόχο, για τον οποίο μίλησε χθες και ο πρωθυπουργός, να διαμορφωθεί το σύστημα κινήτρων έτσι, ώστε να στραφούν περισσότερα νοικοκυριά από την πανάκριβη θέρμανση με ρεύμα, ή με φυσικό αέριο που θα είναι φέτος πολύ πιο ακριβό, στη θέρμανση με πετρέλαιο. Μπορεί, όπως λένε, το πετρέλαιο συγκριτικά να είναι οικονομικότερη λύση από άλλες, δεν θα πάψει όμως να είναι πολύ ακριβότερη από πέρυσι. «Αν κάποιος δεν μπόρεσε να λειτουργήσει τον καυστήρα του πέρυσι, με την τιμή στα 1,1 ευρώ, δεν θα είναι ευκολότερο να τον λειτουργήσει με τιμή στα 1,55 ευρώ», τονίζουν.

Από αυτή την άποψη, κρίσιμη θα είναι η σημασία του νέου επιδόματος θέρμανσης, το οποίο επίσης αναμένεται να παρουσιασθεί αύριο. Σε πρώτη ανάγνωση, οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αύξηση του συνολικού ποσού και του αριθμού των δικαιούχων πέρασαν «κάτω από τον πήχη» των «διαρροών» που γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες από κυβερνητικής πλευράς περί γενναίας αύξησης της σχετικής δαπάνης του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία για μια αύξηση του σχετικού κονδυλίου, που δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ το 2020 και είχε ανέβει στα 174 εκατ. ευρώ το 2021, κατά 200 εκατ. ευρώ. Τελικά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια μικρότερη αύξηση, από τα 174 στα 300 εκατ. ευρώ (+126 εκατ. ευρώ), προφανώς επειδή «μετρήθηκαν τα κουκιά» του προϋπολογισμού και διαπιστώθηκε ότι, ακόμη και μετά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2,5 δισ. που κατατίθεται αύριο, δεν υπήρχε χώρος για μια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 200 εκατ. ευρώ.

Το φετινό επίδομα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι γίνεται προσπάθεια να ξαναλειτουργήσουν οι καυστήρες πετρελαίου: όσοι δεν είχαν προμηθευθεί πέρυσι πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ διαθέτουν εγκατεστημένο καυστήρα, θα λάβουν διπλό επίδομα θέρμανσης.

Τα στελέχη της αγοράς, πάντως, εστιάζουν περισσότερο στη βασική παράμετρο του νέου επιδόματος, δηλαδή στο εισοδηματικό όριο που θα τεθεί για τη χορήγησή του. Από αυτή την παράμετρο, λένε, θα κριθεί τελικά πόσο θα αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος, ώστε να επεκταθεί φέτος η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, οι δικαιούχοι θα αυξηθούν σε 1,3 εκατ., με την αναπροσαρμογή που θα γίνει στα εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια. Πέρυσι το επίδομα κυμαινόταν από 100 ευρώ σε 750 ευρώ και δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμους, έως 20.000 ευρώ για έγγαμους χωρίς τέκνα με το ποσό να προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Έτσι, με βάση το συνολικό ποσό που θα διατεθεί και τον υπολογιζόμενο αριθμό των δικαιούχων, εκτιμάται ότι η μέση επιδότηση ανά δικαιούχο θα είναι 230 ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, το κόστος για την αγορά 1.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένο στα 1.550 ευρώ, με τον υπολογισμό της επιδότησης στην αντλία και στα 1.320 ευρώ μετά την αφαίρεση και του επιδόματος θέρμανσης. Το ποσό αυτό είναι αρκετά «τσουχτερό», γι' αυτό και υπάρχουν ζωηρές αμφιβολίες για το αν και σε ποιο βαθμό θα ξαναπάρουν μπροστά αυτό τον χειμώνα οι καυστήρες πετρελαίου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail