Ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο

Σχεδόν κάθε χρόνο υπάρχουν διεθνή μέσα και ταξιδιωτικοί οδηγοί που αναδεικνύουν τους πιο επικίνδυνους δρόμους παγκοσμίως -μερικοί από τους οποίους μετράνε ακόμη και εκατοντάδες θύματα δυστυχώς. Ανάμεσά τους φιγουράρουν δρόμοι σε απόκρημνες πλαγιές, χωρίς καμία σήμανση και προστατευτικά, φώτα ή χώρο για τη διέλευση δύο αυτοκινήτων ταυτοχρόνως.

Από: newsbeast.gr

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πιο απομονωμένος δρόμος του κόσμου που βρίσκεται, στην κυριολεξία, στο… πουθενά, ο αυτοκινητόδρομος Dalton, ένας από τους πιο μοναχικούς και επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο, αλλά και ο αποκαλούμενος ως «δρόμος του θανάτου» στη Βολιβία, στον οποίο σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις μεταξύ 200 και 300 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους ετησίως στον συγκεκριμένο δρόμο.

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύ μακρινά και χωρίς ενδιαφέρον, πρέπει να μάθετε ότι υπάρχει και στην Ελλάδα ένας αντίστοιχος δρόμος, άκρως επικίνδυνος και για γερά… νεύρα, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους πιο επικίνδυνους δρόμους παγκοσμίως. Μάλιστα η φράση «αργά και σταθερά» δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί περισσότερο.

Ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο

Αν είστε λάτρεις της οδήγησης και της αδρεναλίνης, σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε επιχειρήσει την οδήγηση σε κακοτράχαλους και σχετικά δυσπρόσιτους και αρκετά επικίνδυνους δρόμους. Ωστόσο, η εμπειρία που βιώνει κανείς στο δρόμο που οδηγεί από το Πατιόπουλο στο Περδικάκι, στην Αιτωλοακαρνανία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποκλειστικά για τους τολμηρούς.

Η αργή προσέγγιση δίνει χρόνο για να απολαύσει κανείς το υπέροχο τοπίο που περιβάλλει την περιοχή -κάτι που, ωστόσο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επικινδυνότητα της διάσχισης του δρόμου. Πανέμορφο πράσινο, εκπληκτικοί ορίζοντες και κτηνοτρόφοι με τις κατσίκες και τα πρόβατα τους συνθέτουν μια συναρπαστική διαδρομή. Και σίγουρα μια μοναδική εμπειρία που σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται σε… λιπόψυχους! Προφανώς, οι τολμηροί επιχειρούν συχνά να διασχίσουν το δρόμο τη νύχτα, κάτι που είναι ακόμη πιο τρελό αν σκεφτεί κανείς ότι είναι οι συνθήκες είναι εντελώς σκοτεινές.

Πατιόπουλο- Περδικάκι: Ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο

Η διαδρομή από το Πατιόπουλο προς το Περδικάκι, λοιπόν, είναι ένας ορεινός δρόμος συνολικού μήκους περίπου 30 χλμ. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας και είναι γνωστός στους οδηγούς ως ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο.

Μάλιστα, δεν πρόκειται καθόλου για μια διασκεδαστική διαδρομή, καθώς όσοι -τολμηροί- τον έχουν διασχίσει κάνουν λόγο για έναν άκρως επικίνδυνο δρόμο με πολλές επικίνδυνες στροφές, με πτώσεις που φαίνεται να είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μέτρα προς τα πλάγια. Κάτι που σημαίνει ότι οι έμπειροι οδηγοί θα πρέπει να είναι οι μόνοι που επιχειρούν αυτή τη διαδρομή.

Πόσο μακρύς είναι ο δρόμος από το Πατιόπουλο μέχρι το Περδικάκι

Κρυμμένος στη βορειοδυτική Ελλάδα, ο δρόμος είναι ως επί το πλείστον μη ασφαλτοστρωμένος -8,8 χιλιόμετρα είναι ασφαλτοστρωμένα και 20 χιλιόμετρα μη ασφαλτοστρωμένα. Γεμάτος στροφές, ο δρόμος είναι, επίσης, απίστευτα στενός και έχει απότομο γκρεμό στις άκρες του χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα για να προστατεύσει τα οχήματα από την πιθανή πτώση στην άκρη.

Ο δρόμος έχει μήκος 28,80 χιλιόμετρα συνολικά και χρησιμοποιείται συχνά από αγρότες και βοσκούς όλο το χρόνο. Ωστόσο, αυτή η προκλητική διαδρομή παρακάμπτεται από έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο μεταξύ των δύο χωριών.

Η επικινδυνότητα και ο βαθμός δυσκολίας για να τον διασχίσει κανείς

Πατιόπουλο- Περδικάκι: Ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο

Ο δρόμος που ενώνει το Πατιόπουλο με το Περδικάκι είναι γνωστός για τους πολυάριθμους κινδύνους που ενέχει για τους παράτολμους οδηγούς που θα επιχειρήσουν να τον διασχίσουν -είτε πρόκειται για απότομη ανάβαση είτε για κατάβαση με ελάχιστη πρόσφυση. Όποιος δεν είναι έτοιμος, λοιπόν, για να βιώσει μια τέτοια πρόκληση, τότε ίσως είναι καλύτερα να διασχίσετε τη διαδρομή πεζή, για να βιώσετε έστω και στο ελάχιστο πώς είναι το… ζην επικινδύνως. Ο δρόμος είναι εξαιρετικά στενός με σοβαρές πτώσεις εκατέρωθεν της επικλινούς διαδρομής και δεν υπάρχουν ισχυρά εμπόδια για να σταματήσουν τους κουρασμένους ταξιδιώτες.

Ο δρόμος έχει μια υψομετρική αύξηση 400 μέτρων περίπου, δεν έχει καμία οδική σήμανση, δεν έχει προστατευτικά κιγκλιδώματα κατά μήκος πολύ απότομων καταπτώσεων και πολύ μικρή πρόσφυση λόγω του χαλαρού χαλικιού του. Η περιοχή αυτή είναι, επίσης, επιρρεπής σε έντονη ομίχλη, γεγονός που καθιστά τις συνθήκες ακόμη πιο επικίνδυνες.

Αν θέλετε, ωστόσο, πραγματικά να διακινδυνεύσετε τη ζωή σας χωρίς προφανή λόγο οδηγήστε τη νύχτα, δεν υπάρχουν καθόλου φώτα που να σας καθοδηγούν, με την ορατότητα να είναι πολύ μειωμένη και τα μόνα φώτα που σας συντροφεύουν είναι αυτά του αυτοκινήτου σας. Επιπλέον, σύμφωνα με το Dangerous Roads, συχνά δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί νυχτερινοί ταξιδιώτες μπορούν να βγουν από το δρόμο και να βρεθούν απευθείας στο γκρεμό.

Με λίγα λόγια η προσοχή και τα αντανακλαστικά του οδηγού πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς μιλάμε για έναν ελικοειδή και δύσκολα προβλέψιμο δρόμο, ο οποίος οδηγεί με… ευκολία στο βάθος της βουνοπλαγιάς στην περίπτωση που οι οδηγοί δεν είναι αφοσιωμένοι στην οδήγηση. Θα μπορούσε να πει κανείς, δηλαδή, ότι πρόκειται για το όνειρο των εθισμένων στην αδρεναλίνη.

Πόσο απότομος είναι ο δρόμος από το Πατιόπουλο στο Περδικάκι

Πατιόπουλο- Περδικάκι: Ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο

Ο δρόμος ξεκινάει από το Περδικάκι, ένα χωριό σε υψόμετρο 700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και ανηφορίζει προς το Πατιόπουλο, ανεβαίνοντας σε υψόμετρο 1.160 μέτρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της απόστασης ορισμένα τμήματα να σημειώνουν μέγιστη κλίση έως και 21,8%.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν συνιστάται να επιχειρήσετε την οδήγηση σε αυτόν τον δρόμο και σίγουρα, όπως καταλαβαίνετε, έχουν τους λόγους τους. Μια λάθος στροφή και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail