Κίνδυνος νέων εντάσεων καθώς η Αιθιοπία ολοκληρώνει την τρίτη πλήρωση του μέγα-φράγματος του Νείλου

Workers are seen at the site of the Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) in Guba, Ethiopia. (ΑFΡ)
Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ της Αιθιοπίας και των γειτόνων της Αιγύπτου και Σουδάν σχετικά με τις εργασίες του φράγματος.

thearabweekly.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Η Αιθιοπία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε την τρίτη πλήρωση του μεγάλου φράγματος της στο Γαλάζιο Νείλο, ένα νέο ορόσημο που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις με τους γείτονες Αίγυπτο και Σουδάν.

Η εξέλιξη έρχεται μια ημέρα αφότου η Αιθιοπία ανακοίνωσε πως ξεκίνησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη δεύτερη τουρμπίνα στο Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) στα βορειοδυτικά της χώρας.

«Σήμερα, όπως βλέπετε πίσω μου, το τρίτο γέμισμα έχει ολοκληρωθεί», είπε ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed από την τοποθεσία του φράγματος σε εικόνες που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση.

«Ο Νείλος είναι ένα δώρο του Θεού που μας δόθηκε για να τον χρησιμοποιήσουν οι Αιθίοπες».

Το τεράστιο φράγμα των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σχέδιο στην Αφρική, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιφερειακής διαμάχης από τότε που η Αιθιοπία ξεκίνησε στο έργο το 2011.

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ της Αιθιοπίας και των γειτόνων της Αιγύπτου και Σουδάν σχετικά με τις επιχειρήσεις του GERD παρά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης.

Το Κάιρο και το Χαρτούμ το θεωρούν απειλή λόγω της εξάρτησής τους από τα νερά του Νείλου.

Ωστόσο, η Αιθιοπία θεωρεί πως είναι απαραίτητο για τον ηλεκτρισμό και την ανάπτυξη του δεύτερου πιο πολυπληθούς έθνους της Αφρικής. Ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής τα τελευταία χρόνια έως ότου ξέσπασε πόλεμος στη βόρεια Αιθιοπία τον Νοέμβριο του 2020 μεταξύ των ομοσπονδιακών κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Tigrayan.



Ανησυχίες για τις επιπτώσεις

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Αίγυπτο ή το Σουδάν για την εξέλιξη της Παρασκευής.

Όμως η Αίγυπτος, ένα άνυδρο έθνος που βασίζεται στο Νείλο για περίπου το 97 τοις εκατό του αρδευτικού και πόσιμου νερού της, τον περασμένο μήνα διαμαρτυρήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η τρίτη πλήρωση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ωστόσο, ο Abiy προσπάθησε να καθησυχάσει την Αίγυπτο και το Σουδάν σχετικά με τον αντίκτυπο του φράγματος.

«Όταν ξεκινήσαμε να χτίσουμε ένα φράγμα στον Νείλο, είπαμε από την αρχή πως δε θέλαμε να κάνουμε το ποτάμι δικό μας», έγραψε στο Twitter.

«Ελπίζουμε ότι ακριβώς όπως η Αιθιοπία, τα άλλα προικισμένα έθνη του Νείλου, του Σουδάν και της Αιγύπτου, θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το μερίδιό τους».

Την Πέμπτη, είχε ζητήσει διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συνεννόησης για το φράγμα, αλλά επέμεινε πως η τρίτη πλήρωση δεν προκαλεί καμία έλλειψη νερού.

Η διαδικασία πλήρωσης της τεράστιας δεξαμενής του GERD ξεκίνησε το 2020 και τώρα περιέχει 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σε συνολική χωρητικότητα 74 δισεκατομμυρίων.

«Σε σύγκριση με πέρυσι, φτάσαμε στα 600 μέτρα που είναι 25 μέτρα υψηλότερα από το προηγούμενο γέμισμα», δήλωσε ο Abiy την Παρασκευή.

Σχεδόν ολοκληρωμένο

Η Αιθιοπία ξεκίνησε για πρώτη φορά να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το GERD το Φεβρουάριο. Επί του παρόντος, οι δύο λειτουργικοί στρόβιλοι, από τους συνολικά 13, έχουν δυνατότητα παραγωγής 750 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναμένεται τελικά να παράγει περισσότερα από 5.000 μεγαβάτ, υπερδιπλασιάζοντας την τρέχουσα παραγωγή της Αιθιοπίας.

Ο διευθυντής του έργου Kifle Horo δήλωσε την Πέμπτη ότι συνολικά το φράγμα έχει πλέον ολοκληρωθεί περισσότερο από 83 τοις εκατό και πως ο στόχος ήταν να ολοκληρωθεί τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Η κατασκευή έχει ύψος 145 μέτρα (475 πόδια) και μήκος 1,8 χιλιόμετρα, που απλώνεται στον παραπόταμο του Νείλου στην περιοχή Benishangul-Gumuz της βορειοδυτικής Αιθιοπίας, όχι μακριά από τα σύνορα με το Σουδάν.

Το έργο ξεκίνησε από τον πρώην πρωθυπουργό Meles Zenawi, τον ηγέτη Tigrayan που κυβέρνησε την Αιθιοπία για περισσότερες από δύο δεκαετίες μέχρι τον θάνατό του το 2012.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail