Πακέτο Μητσοτάκη με περιορισμούς

Στήριξη για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και άλλες παροχές βρίσκονται στο φετινό πακέτο της ΔΕΘ, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Σεπτεμβρίου.

Από: topontiki.gr / Αντριάνα Βασιλά

Οι δύο βασικές εξαγγελίες, που έχουν ήδη αποφασιστεί και ουσιαστικά προαναγγελθεί, είναι η αύξηση των συντάξεων το 2023, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς και για τους συνταξιούχους, επίσης από το 2023.

Ένα επιπλέον μέτρο είναι η νέα επιταγή ακρίβειας. Θα κοστίσει 300 εκατ. ευρώ και δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Θα δοθεί προς το τέλος του χρόνου και θα είναι βασικό μέτρο για τη στήριξη των εισοδημάτων του 2022, πέραν της πιθανής επανάληψης του fuel pass για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους πάντως, το οικονομικό επιτελείο θέλει να τραβήξει κόκκινη γραμμή στα αναδρομικά, περιοριζόμενη στην αποζημίωση όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και όχι όλων. Για τον ιδιωτικό τομέα έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τέλος, στο πρωθυπουργικό επιτελείο επεξεργάζονται ένα πρότζεκτ που είχαν στα σκαριά από τον περασμένο Μάιο για την προσφορά στέγης σε νέους. Εξετάζονται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ, η ανέγερση φοιτητικών εστιών από τα πανεπιστήμια και η χορήγηση κινήτρων για την αξιοποίηση των κλειστών ιδιωτικών ακινήτων ή και αντικινήτρων σε όσους τα κρατούν κλειστά.

Οι τρεις προϋποθέσεις

Ωστόσο τα τρία δεδομένα που θα καθορίσουν τα όσα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, έχουν να κάνουν με:

● Τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, «που κινείται υψηλότερα από τις εκτιμήσεις και είναι από τους υψηλότερους, εάν όχι ο υψηλότερος στην Ευρώπη».

● Την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, «που είναι ικανοποιητική, καθώς οι πολίτες έσπευσαν να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους», οι οποίες είναι μειωμένες κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ήδη επιστρέψει εφάπαξ τα χρήματα που έπρεπε στο Δημόσιο.

● Τα στοιχεία από την πορεία του τουρισμού.

Αυτά τα τρία στοιχεία θα συνεκτιμηθούν για να δει η κυβέρνηση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί προκειμένου να προχωρήσει στις όποιες παροχές.

Όλα τα μέτρα

Αναλυτικά τα μέτρα για το 2023 που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, ώστε να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ προς τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, είναι τα εξής:

1. Η δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, κόστους 450 εκατ. ευρώ, ανανεώνεται για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς και για τους συνταξιούχους από το 2023.

2. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει και νέα ενίσχυση για τα καύσιμα, με τη μορφή ενός Fuel Pass 3, εάν έως τότε οι τιμές δεν έχουν «προσγειωθεί» σε πιο λογικά επίπεδα.

3. Power Pass 3 υπό προϋποθέσεις: Στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου ήταν τρίτος κύκλος να μην υπάρξει, αφού από τις αρχές Αυγούστου «εξαφανίστηκε» η ρήτρα αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια του ρεύματος, ενώ τέθηκε και πλαφόν 5 ευρώ στο πάγιο των λογαριασμών.

Όμως, μετά τις τελευταίες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, είναι πλέον στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου να συγκρατηθούν περαιτέρω οι τιμές. Για αυτόν τον λόγο, εάν καταστεί αναγκαίο, λόγω κυρίως των καταιγιστικών διεθνών εξελίξεων, θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις υπό τη μορφή επιδοτήσεων.

4. Μια νέα επιταγή ακρίβειας για τους πιο ευάλωτους και μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, αλλά και ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, που δίνεται στο τέλος του έτους, είναι ήδη αποφασισμένη.

5. Όλα συνηγορούν στο ότι θα υπάρξει και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2022-2023, με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Το σχέδιο φυσικά, το οποίο επεξεργάζονται προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπει νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ίσως διευρυνθούν σε σχέση με τα ισχύοντα.

6. Συζητείται επίσης και η επίσπευση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ, δηλαδή κατά 6%, και κάποιες αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος.

7. Το άνοιγμα άλλων πέντε λιγνιτικών μονάδων σε βάθος μερικών μηνών, εκτός των πέντε που ήδη λειτουργούν, έχει ήδη αποφασιστεί. Η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη το τελευταίο δίμηνο έχει αυξηθεί από 7% σε 12%. Αποφασίστηκε επίσης η προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων LNG, κυρίως από την Ιταλία, ώστε να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο απόθεμα.

8. Στο κάδρο των παροχών βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα αναδρομικά των συνταξιούχων και πιο συγκεκριμένα η επιστροφή των ποσών από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές. Για το θέμα αυτό εξετάζονται δύο σενάρια:

● Το πρώτο σενάριο προβλέπει καταβολή αναδρομικών για επικουρικές και δώρα μόνο για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31 Ιουλίου 2020.

● Το δεύτερο προβλέπει τον συμψηφισμό των αναδρομικών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου.

9. Επίσης προβλέπεται αύξηση των συντάξεων το 2023, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022, αλλά και του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022.

10. Βέβαιη θεωρείται και η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές. Βέβαια, σε δεύτερο χρόνο από το 2023, θα εξεταστεί και η μονιμοποίηση του μέτρου αυτού. Συνολικά το κόστος της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

11. Θα δοθεί έμφαση στα νέα ζευγάρια, για τα οποία θα ανακοινωθεί στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από εισφορές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) και θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, ενώ θα προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών – και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – με έμφαση στα νέα ζευγάρια.

Ειδικότερα οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Οι εν λόγω ενισχύσεις θα έχουν διπλή μορφή. Θα χορηγηθούν είτε ως κρατική επιχορήγηση είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, και θα έχουν διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας δεξαμενής ακινήτων, τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε νέους εργαζομένους και ανέργους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σταδιακά σε βάθος ετών να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο (rent to own).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail