Η Ρωσία ξεμένει από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει την Ουκρανία;

Creative Commons
Η Ρωσία έχει εκμεταλλευτεί την ποικιλία όπλων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της για να βομβαρδίζει στόχους πέρα ​​από τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία εδώ και σχεδόν έξι μήνες. Μέχρι τις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν συνολικά 3.650 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, υπονοώντας κατά μέσο όρο σχεδόν 22 πυραύλους ημερησίως. 

Sébastien Roblin - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όμως, μια απότομη μείωση των επιθέσεων τον Αύγουστο υποδηλώνει ότι από την εκστρατεία πυραύλων της Ρωσίας ίσως εξαντλούνται τα όπλα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία μπορεί να αντικαταστήσει μόνο πολύ αργά.

Από τις αρχές του πολέμου, τα βομβαρδιστικά Tu-22M και Tu-160 που πλησιάζουν από διαφορετικούς φορείς εκτόξευαν καθημερινά νέους πυραύλους κρουζ Kh-101 και παλαιότερους πυραύλους κρουζ Kh-555 ενώ βρίσκονταν με ασφάλεια εκτός της εμβέλειας της ουκρανικής αεράμυνας. Συμπληρώθηκαν από πυραύλους κρουζ Kalibr που εκτοξεύτηκαν από πλοία και υποβρύχια. Η Ρωσία είχε επίσης στο οπλοστάσιό της βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M που εκτοξεύτηκαν από φορτηγά, πυραύλους κρουζ Iskander-K, ακόμη και παλιούς βαλλιστικούς πυραύλους Tochka που η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι είχε αποσύρει.

Νωρίτερα στον πόλεμο, αυτές οι επιθέσεις πέτυχαν περιστασιακά στρατιωτικά αποτελέσματα, χτυπώντας αποθήκες καυσίμων, εργοστάσια όπλων, υπόστεγα με μη επιχειρησιακά αεροσκάφη ή στρατώνες γεμάτους με κοιμισμένο Ουκρανικό προσωπικό.

Αλλά εξίσου συχνά, και φαινομενικά με αυξανόμενη συχνότητα, οι επιθέσεις παρέσυραν –ή είχαν εσκεμμένα στόχο τον άμαχο πληθυσμό– και κατεδάφισαν πολυκατοικίες και εμπορικά κέντρα, αίθουσες παραστάσεων και κέντρα πολιτών, σκοτώνοντας μεταξύ τους εκατοντάδες πολίτες.

Οι επιδρομές στόχευσαν επίσης σποραδικά τον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας - από τον οποίο πολλές φτωχές χώρες εξαρτώνται για να αποφύγουν την πείνα - με δύο πυραύλους να πλήττουν τις λιμενικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό στις 23 Ιουλίου, την ημέρα μετά τη συμφωνία της Μόσχας σε μια συμφωνία που δίνει στα ουκρανικά πλοία φορτωμένα με σιτηρά ελεύθερη διέλευση. Στη συνέχεια, τη νύχτα στις 30-31 Ιουλίου, οκτώ πύραυλοι Kalibr..."σοβάτισαν" το σπίτι του Ουκρανού μεγιστάνα αγροεξαγωγών Oleksiy Vadatursky στην Οδησσό. Ο ένας χτύπησε ακριβώς την κρεβατοκάμαρά του, σκοτώνοντας τον ίδιο και τη σύζυγό του Ράισα.

Αλλά η εκστρατεία πυραύλων της Ρωσίας είχε πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας: οι πύραυλοι κρουζ και οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι ακριβά όπλα και το απόθεμα της Ρωσίας έφτασε τόσο βαθιά, ιδιαίτερα δεδομένης της ανάγκης της Μόσχας να δεσμεύσει εφεδρεία σε περίπτωση πολέμου με το ΝΑΤΟ.



Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίστηκαν επίσης το Μάρτιο ότι είχαν παρατηρήσει ένα ποσοστό αστοχίας που κυμαινόταν καθημερινά μεταξύ 20 τοις εκατό και 60 τοις εκατό για ρωσικούς πύραυλους κρουζ, ένας μη επαληθευμένος ισχυρισμός που μπορεί να σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα ακρίβειας που παρατηρήθηκαν νωρίτερα σε ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία.

Η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί όπλα που δεν είχαν σχεδιαστεί κυρίως για να επιτίθενται σε χερσαίους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των ολοκαίνουργιων αντιπλοίων πυραύλων Bastion, των παλαιών πυραύλων cruise φέροντος Kh-22 της σοβιετικής εποχής, ακόμη και των πυραύλων αεράμυνας S-300. Αυτό κατέστησε τις επιθέσεις ακόμη λιγότερο ακριβείς και πιο επιρρεπείς να προκαλέσουν παράπλευρες ζημιές από πριν.

Τώρα τον Αύγουστο, η κάποτε εξαγριωμένη εκστρατεία πυραύλων φαίνεται να έχει εκτονωθεί, με τους πυραύλους να εκτοξεύονται στην Ουκρανία πιο σποραδικά και σε μικρότερο αριθμό. Η Ρωσία μπορεί να έχει εξαντλήσει επιτέλους τους περισσότερους από τους πυραύλους που δεν είχε στο απόθεμα του πολέμου με το ΝΑΤΟ.

Ο ιστορικός της αεροπορίας Τομ Κούπερ γράφει «Οι Ρώσοι έχουν «στεγνώσει» τα αποθέματά τους βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Δηλαδή: είχαν πολύ λιγότερα από ό,τι ισχυριζόταν [το Κρεμλίνο] και ξόδεψαν σχεδόν τα πάντα… Καθαρό αποτέλεσμα: είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ό,τι καταφέρνουν να συναρμολογήσουν τα εργοστάσιά τους».

Ο Κούπερ παραδέχεται πως οι πύραυλοι μικρότερου βεληνεκούς Kh-31 και Kh-59M εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για τακτικά πλήγματα και ότι η Ρωσία πραγματοποίησε επίσης το δεύτερο χτύπημα της με τους βαλλιστικούς πυραύλους Kh-47 Kinzhal , που εκτοξεύτηκαν στον αέρα από ένα MiG-31 μαχητικό στις 7 Αυγούστου με στόχο ένα εργοστάσιο στη Βίνιτσα μετά από μια αρχική επίθεση το Μάρτιο. Αν και το Kinzhal είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί, είναι διαθέσιμο μόνο σε ποσότητες προπαραγωγής και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιορισμένη βάση.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αντιαεροπορικές άμυνες έχουν γίνει πιο αποτελεσματικές στην κατάρριψη των εισερχόμενων πυραύλων, αναγκάζοντας τη Ρωσία να εκτοξεύσει μεγαλύτερα σάλβο για να εγγυηθεί ότι κάποιοι θα ξεπεράσουν το δίχτυ προστασίας. Ο Cooper σημειώνει ότι η ουκρανική αεράμυνα κατέστρεψε και τους τέσσερις πυραύλους Kalibr που εκτοξεύτηκαν στην Οδησσό στις 8 Αυγούστου (συμπεριλαμβανομένου ενός που καταρρίφθηκε από μαχητικό) και τρεις στους τέσσερις στις 24 Ιουλίου.

Rocket Science: δεν είναι τόσο εύκολο όσο σας είπαν

Δεν μπορεί η Ρωσία να ξοδέψει απλώς τα χρήματα που χρειάζονται για να αυξήσει την παραγωγή πυραύλων για να αντισταθμίσει;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απάντηση είναι βασικά όχι — παρόλο που η Μόσχα προσπαθεί να το κάνει.

Ένα άρθρο του Ιουνίου του Maxim Starchak διευκρινίζει πόσο αργά η Ρωσία θα μπορέσει να αντικαταστήσει τους εξαντλημένους πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους παρά τις προσπάθειες να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής δουλεύοντας τρεις βάρδιες και προσλαμβάνοντας περισσότερους εργάτες. Οι ελλείψεις ειδικευμένων εργαζομένων, η αδυναμία αγοράς δυτικών μικροηλεκτρονικών και η αδυναμία ανάπτυξης οικιακών εξαρτημάτων είναι όλοι οι ένοχοι.

Με βάση τα στοιχεία του, τα μηνιαία ποσοστά παραγωγής πυραύλων έχουν ως εξής:

– Εργοστάσιο Novator: 8-10 ναυτικοί πύραυλοι κρουζ Kalibr* το μήνα

– Εργοστάσιο Novator: 3-6 πύραυλοι κρουζ Iskander-K το μήνα («αρκετές δεκάδες [ετησίως]») το μήνα

– Εργοστάσιο Votkinsk: 5 βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M το μήνα (αύξηση από 4)

[από άλλες πηγές] 2-4 αντιπλοϊκοί πύραυλοι Oniks το μήνα («αρκετές δεκάδες ετησίως») ή 4,5 το μήνα (55 ετησίως) που χρησιμοποιούνται στο παράκτιο αμυντικό σύστημα Bastion και στα ρωσικά πλοία

*Το Kalibr διατίθεται σε πιο γρήγορες, μικρότερης εμβέλειας παραλλαγές κατά πλοίων και πιο αργά, μεγαλύτερης εμβέλειας μοντέλα χερσαίων επιθέσεων. Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται η παραγωγή, μπορεί να μην είναι όλα κατασκευασμένα στη διαμόρφωση επίθεσης ξηράς.

Σύμφωνα με τον Starchak, τα μέτρα της Μόσχας δεν θα αυξήσουν την παραγωγή πέραν του 20% λόγω έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων. Και μέχρι τον Ιούνιο αυτά τα μέτρα δεν είχαν ακόμη εφαρμοστεί στην Tactical Missiles Corporation, μια κατασκευάστρια αεροπορικών πυραύλων κρουζ – που πιστεύει ότι κατασκευάζονται με παρόμοιο ρυθμό με τους πυραύλους Kalibr ή Iskander.

Επιπλέον, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για τα δυτικά εξαρτήματα, οι αλλαγές θα απαιτήσουν δαπανηρές δοκιμές και πιθανόν να μειώσουν την αξιοπιστία και την ακρίβεια. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα παλαιών πυραύλων Kh-555, Kh-22 και Tochka φυσικά δε θα αντικατασταθούν καθόλου, καθώς είναι απαρχαιωμένα και εκτός παραγωγής.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας μπορεί να είναι ακόμη πιο περιορισμένη. Ένα άρθρο του Pavel Luzvin εκτιμά ότι η βαρύτατη παραγωγή από την United Engine Corporation των δύο παραλλαγών κινητήρων στροβιλοκινητήρων TRDD-50 που χρησιμοποιούνται σε πυραύλους θα περιορίσει την ετήσια παραγωγή σε μόλις 45-50 πυραύλους κρουζ Iskander-K και Kh-59 και 45-50 πυραύλους κρουζ Kh-101 και Kalibr.

Γενικότερα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ρωσική παραγωγή όλων των πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων χερσαίας επίθεσης ανέρχεται σε 225 ετησίως ή περίπου 19 ανά μήνα. Τούτου λεχθέντος, οι υπολογισμοί του Luzvin προέκυψαν εν μέρει από στατιστικές για την παραγωγικότητα της εργασίας και όχι από τα άμεσα αναφερόμενα ποσοστά παραγωγής.

Και καταλήγει: «Σε αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία μπορεί να περιοριστεί στη διεξαγωγή μεμονωμένων αλλά τακτικών βομβαρδισμών με πυραύλους που έχουν ως επί το πλείστον ψυχολογικό αποτέλεσμα, ενώ κάθε λίγους μήνες περίπου, εκτοξεύει σάλβους δεκάδων πυραύλων εναντίον βιομηχανικών ή/και αντικειμένων υποδομής».

Ωστόσο, οι βελτιώσεις στην ουκρανική αεράμυνα (όπως η τελική ανάπτυξη από την Ουκρανία των δυτικών συστοιχιών αεράμυνας NASAMS και IRIS-T) θα μπορούσαν να καταστήσουν αναποτελεσματική ακόμη και αυτή την περιορισμένη στρατηγική, απαιτώντας μεγάλα βολέ για να υπερκορεσθεί η αεράμυνα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η Ουκρανία έχει αποδειχθεί πιο ικανή να πραγματοποιήσει μια εκστρατεία πυραύλων που προσφέρει στρατιωτικά αποτελέσματα με ακριβή χτυπήματα σε ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών, αρχηγεία, γέφυρες, αεροπορικές βάσεις και θέσεις αεράμυνας πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή.

Αυτά προκάλεσαν μεγάλες απώλειες, μείωσαν δραστικά τον όγκο των πυρών του ρωσικού πυροβολικού και ανάγκασαν τη Ρωσία να μεταφέρει τους κόμβους ανεφοδιασμού και τα πολεμικά αεροσκάφη της ακόμη πιο μακριά από την πρώτη γραμμή, μειώνοντας σημαντικά την υλικοτεχνική απόδοση.

Φυσικά, η εκστρατεία επίθεσης της Ουκρανίας έχει ενεργοποιηθεί από πυραύλους καθοδηγούμενους από GPS και εκτεταμένη βοήθεια πληροφοριών για την απόκτηση στόχων που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει κάψει πάνω από 3.000 ακριβούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με σχετικά περιορισμένα αποτελέσματα για την προσπάθεια, εκτός από τους πολλούς Ουκρανούς που εξοργίστηκαν από τον θάνατο και την καταστροφή που επισκέφτηκαν πιο συχνά πολίτες σε εμπορικές και οικιστικές περιοχές ως εύλογους στρατιωτικούς στόχους - είτε λόγω ανακρίβειας ή από εσκεμμένη στρατηγική να σοκάρουν και να τρομοκρατήσουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail