Στο «κόκκινο» οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Ετοιμότητα σε αέρα και θάλασσα για το «Abdulhamid Han» - Τα «ραντάρ» σαρώνουν κάθε Τουρκική κίνηση

Το ΓΕΕΘΑ και τα τρία Επιτελεία έχουν προσαρμόσει όλες τις ασκήσεις και εκπαιδεύσεις είτε Εθνικές είτε πολυεθνικές στα διδάγματα της κρίσης του 2020 με τις αεροναυτικές επιχειρήσεις στην ανοιχτή θάλασσα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

«Δεν κατάφεραν να μας αιφνιδιάσουν το 2020  και δεν θα το καταφέρουν ούτε τώρα» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Ελληνικό Επιτελείο εν αναμονή της πολυδιαφημισμένης από τους γείτονες «εξόδου» του πλωτού γεωτρύπανου «Abdulhamid Han» για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπενθυμίζουν με νόημα ότι από την πρώτη στιγμή που ο Τουρκικός στόλος βγήκε ταυτόχρονα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από τους τρεις ναυστάθμους σε  Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Ακσάζ  έως και την ημέρα που επέστρεψε στις βάσεις του όλες οι Μονάδες επιφανείας των γειτόνων αλλά ακόμα και τα Τουρκικά υποβρύχια ήταν «κλειδωμένα» στα Ελληνικά ραντάρ και σόναρ.

Τότε που το «debriefing» στο τέλος της κρίσης κατέδειξε ότι ο Ελληνικός Στόλος είχε αποκτήσει σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι του Τουρκικού ενώ την ίδια ώρα η Πολεμική Αεροπορία κυριαρχούσε όχι μόνο πάνω από το Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έως και την Κύπρο. Όπου σε πολλές περιπτώσεις πετούσε χωρίς καν να εντοπιστεί από τα Τουρκικά ραντάρ. Και μάλιστα είχε προσεγγίσει σε απόσταση «αναπνοής» την Τουρκική αρμάδα η οποία  περιστοίχιζε το «Oruc Reis» προκαλώντας τον εκνευρισμό των Τούρκων Επιτελών. Τυχόν εμπλοκή υπό αυτές τις συνθήκες ακόμα και στα όρια του FIR Aθηνών τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα δεν θα είχε σε καμία περίπτωση τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσε η Άγκυρα.

Δύο χρόνια μετά  το ερώτημα  είναι εάν ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να βάλει και πάλι «φωτιά» στην περιοχή παρά το γεγονός ότι από τότε και έως σήμερα η Τουρκία  έχει χάσει πόντους και «φόρα» σε κάθε επίπεδο. Έχει χάσει τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε αλματώδη τροχιά ανόδου. Τα συνεχή «χαστούκια» από ΗΠΑ και Ευρώπη με ταυτόχρονη ξεκάθαρη στήριξη των Ελληνικών θέσεων απέναντι στην επικίνδυνα πλέον αναθεωρητική ‘Αγκυρα καταδεικνύουν τη στροφή της Δύσης η οποία το 2020 έδειχνε ανοχή στις αξιώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα η κρίση «αφύπνισε» την Αθήνα, την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την εξοπλιστική αντεπίθεση να ξεκινά  ενώ την ίδια ώρα το ΓΕΕΘΑ εκτίναξε το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας με συνεχή εκπαίδευση η οποία συνεχίζεται με έως σήμερα με αμείωτη ένταση.

Οι διακλαδικές ασκήσεις με συμμαχικές και φιλικές χώρες πολλαπλασιάζονται αφού σχεδόν κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται συνεκπαιδεύσεις  σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Ακόμα και αυτές τις ημέρες μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού η Πολεμική Αεροπορία πέταξε μαζί με Eurofighter της RAF ενώ συνεκπαίδευση υψηλού συμβολισμού πραγματοποιήθηκε όταν τα «γεράκια» της HAF βρέθηκαν «φτερό-φτερό» με αεροσκάφη F-18 τα οποία απονηώθηκαν από το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S.Truman το οποίο πλέει στη Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί η μεγάλη άσκηση «Poseidon Rage» με επίκεντρο την Κρήτη και τη Σούδα όταν συνολικα 24 Αμερικανικά F-35 και F-15 για δύο εβδομάδες συνεκπαιδεύτηκαν σχεδόν με το σύνολο της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ανάλογες και οι διμερείς και πολυεθνικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων του Στόλου.

Το ΓΕΕΘΑ και τα τρία Επιτελεία έχουν προσαρμόσει όλες τις ασκήσεις και εκπαιδεύσεις είτε Εθνικές είτε πολυεθνικές στα διδάγματα της κρίσης του 2020 με τις αεροναυτικές επιχειρήσεις στην ανοιχτή θάλασσα να βρίσκονται στο επίκεντρο. Με αυτά τα δεδομένα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλέον απαντήσεις σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο αν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» όπως αποφασιστικά διαμηνύει η Αθήνα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail