Ενέργεια: Ο πανικός φέρνει παραλογισμό – Ρεύμα στα 800 € το 2023!

Στα 323 ευρώ έφτασε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου

Από: sofokleousin.gr

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, έντονης αβεβαιότητας και πρόδηλης… αμηχανίας για την ενεργειακή «καταιγίδα» που έχει να αντιμετωπίσει τον χειμώνα, εφόσον η Ρωσία περιορίσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου. Ο αδιαμφισβήτητος πανικός που επικρατεί στην αγορά ενέργειας, φέρνει παραλογισμό και οδηγεί τις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη σε στρατοσφαιρικά επίπεδα.  Σε δυσθεώρητα ύψη κινούνται και σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου.

Σε δύο χώρες «πυλώνες» της Γηραιάς Ηπείρου, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία,  οι τιμές ρεύματος που αφορούν μελλοντικά συμβόλαιο εκπλήρωσης για το 2023, έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στη Γερμανία, η οποία «πληρώνει» μεγάλο κόστος για την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία,  οι τιμές ενέργειας που αφορούν τα συμβόλαια του επόμενου έτους, ξεπέρασαν τα 800 ευρώ! Πρόκειται για μέγεθος σχεδόν δεκαπλάσιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στη Γαλλία, η χονδρική τιμή του ρεύματος έφτασε στα 900 ευρώ/MWh, καταγράφοντας χθες αύξηση κατά 15%. Πέρα από την ενεργειακή κρίση, επιταχυντής για αυτή την τεράστια άνοδο στη Γαλλία, αποτελούν οι διακοπές στα εγχώρια πυρηνικά εργοστάσια, συνολικής ισχύος 8.380 MW, που επηρεάζουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση της χώρας.

Ίδια «μαύρη» και άκρως απαισιόδοξη εικόνα καταγράφεται σ’ όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για αύριο η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ιταλία θα  βρίσκεται στα 713 ευρώ, στη Γαλλία 626, στη Γερμανία 607 και στη Βουλγαρία 453 ευρώ. Στην περίπτωση της Ελλάδας η τιμή είναι στα 453 ευρώ/MWh με μέγιστη τιμή 739 και ελάχιστη 151. Η ζήτηση διαμορφώνεται σε 151 γιγαβατώρες και στο μείγμα παραγωγής 51% έχει το αέριο, 19% οι ΑΠΕ, 15,1% ο λιγνίτης, 5,9% τα υδροηλεκτρικά και 3% οι εισαγωγές. Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες η χονδρική ρεύματος στη χώρα μας εκτοξεύτηκε στο εξωφρενικό 616 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ξέφρενο ράλι στο φυσικό αέριο


Το ξέφρενο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου συνεχίζεται και σήμερα. Το ολλανδικό συμβόλαιο εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου (TTF), έφτασε στα 323 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταδεικνύοντας την άκρως επιθετική και ανοδική τάση που έχει δημιουργηθεί και τείνει να εδραιωθεί στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο Ενέργειας.

Σε ηλεκτροσόκ και η Βρετανία


Σε ηλεκτροσόκ βρίσκεται και η Βρετανία, με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, να ανακοινώνει ότι το ανώτατο όριο των τιμών ενέργειας θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο. Η συγκεκριμένη αρχή προέβλεψε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν «σημαντικά» το προσεχές έτος λόγω της τάσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Βάσει της τρέχουσας τάσης, η Ofgem προειδοποίησε ότι «οι τιμές μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά καθ'όλη τη διάρκεια του 2023». Το πλαφόν θα περάσει από τις 1.971 στερλίνες ετησίως ανά μέσο νοικοκυριό στις 3.549 στερλίνες από τον Οκτώβριο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail