Μydata: Πώς θα διαβιβάζονται τα στοιχεία τιμολογίων και αποδείξεων

 

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι χρόνοι για τη διαβίβαση των στοιχείων τιμολογίων και αποδείξεων. Όπως προκύπτει από την απόφαση, τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές που είναι σε σύνδεση με την ΑΑΔΕ, θα διαβιβάζονται αυτόματα, από ένα λεπτό έως 24 ώρες, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mydata.

Από: sofokleousin.gr

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι:

  •     Για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε., τα υπόψη δεδομένα διαβιβάζονται αυτόματα από τον Φ.Η.Μ. σε ένα (1) λεπτό έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με βάση την παραμετροποίηση που ορίζει στα συστήματα της η Α.Α.Δ.Ε., χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση των οντοτήτων.
  •     Οι οντότητες που δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ. (ΠΟΛ.1002/2014) και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ERP) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών (αντί 5 ημερών που ίσχυε έως σήμερα).

Για χονδρικές πωλήσεις

  •     Σε πραγματικό χρόνο, διαβιβάζονται τα δεδομένα από Παρόχους και από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ : timologio (ως ίσχυε και πριν την έκδοση της απόφασης).
  •     Μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα παραστατικά τα οποία εκδίδονται μέσω εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων ERP.
  •     Μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα δεδομένα των εσόδων όταν χρησιμοποιείται η ειδική φόρμας καταχώρηση (από το 2023).
  •     Εξαιρετικά, για το έτος 2022 ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν)

Για λογιστικά έσοδα

Παραμένει ίδιος ο χρόνος για τα λογιστικά έσοδα : Ειδικά στην περίπτωση διαβίβασης εσόδων που δεν αφορούν σε έκδοση φορολογικού στοιχείου αλλά σε διενεργούμενη λογιστική εγγραφή, τα δεδομένα διαβιβάζονται μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail