Προσγειώθηκαν τα F-35 στην Σούδα: Οι Έλληνες χειριστές ξεκινούν την ακτινογραφία στην 5η γενιά

Πάνω από δέκα μέρες Ελληνικά μαχητικά μαζί με F-35 & F-15 θα πετάνε κυρίως πάνω από το νοτιοανατολικό μέρος της Κρήτης σε πολυποίκιλα αεροναυτικά σενάρια. Πηγή: Lockheed Martin
Με την τρίαινα του Ποσειδώνα να λαμβάνει stealth χαρακτηριστικά και την «οργή» του να ξεχύνεται από τον ουρανό, νότια της Κρήτης, η συμμαχική άσκηση «Poseidon Rage 2022» ξεκινά τις επόμενες ώρες με ορμητήριο την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας.

Από: hellasjournal.com - Ρεπορτάζ Γ.Σ.

  • Αυτό είναι το πρώτο ουσιαστικό αεροπορικό τετ  α τετ των Ελλήνων ιπταμένων απέναντι και δίπλα στα αεροσκάφη 5ης γενιάς. Τόσο από το αεροπορικό Επιτελείο, όσο και οι ίδιοι οι αεροπόροι θέλουν να «ξεσκονίσουν» το F-35. Να μάθουν ότι περισσότερο μπορούν για το απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο βεβαίως θα φτάσει σε Ελληνικό αεροδρόμιο αρκετά χρόνια μετά.

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής έχουν αρχίσει να μετασταθμεύουν αεροσκάφη στην Σούδα, F-35 και F-15 των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων που επιχειρούν από την Ευρώπη κι έχουν έδρα το Lakenheath της Μ. Βρετανίας. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα διότι αυτές τις ημέρες στην Κρήτη θα βρίσκεται η νεότερη απόρρητη αεροπορική τεχνολογία της Δύσης.

Το Σάββατο η μεταστάθμευση των 24 αεροσκαφών θα ολοκληρωθεί και μετά την ανάπαυλα της Κυριακής, την Δευτέρα το πρωί θα ξεκινήσουν οι απογειώσεις και το εναέριο ραντεβού με τα «μπλε φτερά». Και τότε αρχίζουν οι λεγόμενες «fam flight», ώστε οι αεροπόροι των F-35 & F-15 Strike Eagle, εξοικειωθούν με τα «μπλε γεράκια», πριν αρχίσουν να «βουτούν» σε χαμηλό ύψος, δίπλα στα Ελληνικά φτερά και να προσβάλουν επίγειους, στρατηγικούς στόχους, σε σενάρια αεροπορικής κρούσης.

  • Όλες οι αναφορές που έχουν στα χέρια τους οι Επιτελείς της αεροπορίας, από τους ιπταμένους που έχουν βρεθεί σε ασκήσεις με F-35, λένε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Μπορεί να είναι το μαχητικό πρώτου πλήγματος και ταυτόχρονα να είναι το εναέριο κέντρο επιχειρήσεων που διασπείρει όλες τις πληροφορίες προς τους σχηματισμούς που είναι στον αέρα ή προς τα πλοία που βρίσκονται στην θάλασσα, αλλά και τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων που έχουν προχωρήσει βαθιά σε μια εχθρική περιοχή.

Και επειδή στο cockpit του F-35 θα κάτσει Έλληνας ιπτάμενος, περίπου το 2028, η έλευση των αεροσκαφών 5ης γενιάς από τώρα στη Σούδα, σημαίνει πολλά κυρίως για ένα ταχύρρυθμο σχολείο που δείχνει το μέλλον…

Μπορεί η επίσκεψη των μαχητικών 5ης γενιάς και των αεροσκαφών αεροπορικής υπεροχής F-15 να δημιουργούν, σε συνδυασμό με τα Ελληνικά φτερά, μια αεροπορική άσκηση αλλά αυτό που επιτυγχάνεται στην παρούσα συγκυρία είναι οι ιπτάμενοι των δυο κρατών να δουλέψουν μαζί και με τους άλλους δυο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πτήσεις πάνω από τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας

Και με αυτό τον τρόπο, νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, εκεί δηλαδή που η Άγκυρα προβάλει διαρκώς τ’ αναθεωρητικά της σχέδια, έχουν προγραμματιστεί σειρά Ελληνοαμερικανικών ασκήσεων.

  • Τα Αμερικανικά F-35 & F-15, όπως και τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται να καθοδηγηθούν και από τους ιδιαίτερα έμπειρους JTAC, στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων. Άλλωστε Έλληνες και Αμερικανοί έχουν γράψει μαζί πολλές ώρες εκπαίδευσης στην τερματική καθοδήγηση ιπταμένων από commando στο έδαφος, χρησιμοποιώντας πολλές νέες μεθόδους.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι η Οργή του Ποσειδώνα 2021» ήταν μια από τις ασκήσεις που έθεσε εκτός εαυτού την Άγκυρα, κατηγορώντας Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες πως κάνουν κοινά γυμνάσια σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένες.

Το ράπισμα του 2021 των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία ήταν οι πτήσεις- μηνύματα από τα F-15, τα οποία είχαν βρεθεί πάνω από την Λέσβο και την Κω κι άλλα μικρότερα νησιά.

Σε διμερές επίπεδο κατά το παρελθόν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, απέφευγαν «ευγενικά» κατά τον σχεδιασμό των ασκήσεων- πριν τη μεταστάθμευση των αεροσκαφών στο Ελληνικό έδαφος- να συμπεριλαμβάνονται περιοχές στο Αν. Αιγαίο. Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει και οι Αμερικανοί οργώνουν σε θάλασσα και αέρα τον ουρανό του Αιγαίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail