«Ειδικές» αποστολές υπουργών και βουλευτών για να μην πάρει η Τουρκία τα F-16 - Όλο το παρασκήνιο στο ΒΝ

Oι διεργασίες είναι πολλές σε επίπεδο συναντήσεων Ελλήνων βουλευτών με αντιπροσώπους και γερουσιαστές του Κογκρέσου

Από: bankingnews.gr

Η Αθήνα προσπαθεί σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους να μπλοκάρει την αναβάθμιση των τουρκικών F16, αίτημα που αναμένεται κάποια στιγμή να περάσει και από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Γι’ αυτό το λόγο, οι διεργασίες είναι πολλές σε επίπεδο συναντήσεων Ελλήνων βουλευτών με αντιπροσώπους και γερουσιαστές του Κογκρέσου.

Κρίσιμη συνάντηση ελλήνων βουλευτών με αμερικάνους αντιπροσώπους

Μία από αυτές θα γίνουν αύριο στην ελληνική Βουλή, όπου μία ομάδα αμερικάνων αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία ελλήνων βουλευτών από όλα τα κόμματα.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Δημήτρης Καιρίδης, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Παπανδρέου και Τάσος Χατζηβασιλείου θα συναντηθούν με τους Gregory Meeks, Theodore Deutch, Stacey Plasket, George Butterfiels και David Ciciline.

Τα ελληνικά επιχειρήματα

Οι έλληνες βουλευτές θα αναπτύξουν επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να δώσει το Κογκρέσο το πράσινο φως για την αναβάθμιση και την αγορά νέων F16 στην Τουρκία καθώς θα επιβραβευτεί η προκλητικότητα της στην περιοχή. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι με αυτά τα μαχητικά η Τουρκία προβαίνει σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Επίσης, θα υπενθυμίσουν την στάση της Τουρκίας στο θέμα των κυρώσεων προς Ρωσία, ότι δηλαδή δεν ευθυγραμμίστηκαν με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα και αποτελεί η συμπεριφορά της παράγοντα αστάθειας στην νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Τι θα γίνει στο Κογκρέσο και η εναλλακτική Biden που ποτέ δεν θα έπραττε

Βεβαίως, θα πρέπει να τονιστεί ότι εάν ήθελε ο πρόεδρος Biden θα μπορούσε να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F16 χωρίς την έγκριση από το Κογκρέσο αφού θα μπορούσε να πάρει απόφαση, όπως ο Trump με την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία.
Mόνο αν μπλοκαριζόταν από τα 2/3 του Κογκρέσου δεν θα περνούσε μία τέτοια απόφαση.
Κάτι τέτοιο, όμως, θα τον έφερνε αντιμέτωπο με τον γερουσιαστή Menendez ο οποίος δεν θέλει να ακούει για Τουρκία και πώληση όπλων.
Ο Menendez είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους κύκλους των δημοκρατικών.
Έτσι, λοιπόν, το αίτημα λογικά θα κριθεί ή στο Κογκρέσο υπό αυτή τη σύνθεση είτε μετά τις ενδιάμεσες εκλογές όπου λογικά θα ανακτήσουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι. Βέβαια, και τότε δεν είναι τίποτα σίγουρο.

H ειδική αποστολή Βαρβιτσιώτη στο Βερολινο

Πάντως σε αυτή την βάση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα ταξιδέψει στο Βερολίνο αύριο και θα έχει σειρά επαφών μεταξύ των οποίων με την ομόλογό του Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Anna Lührmann, αλλά και τον προκάτοχό της, Michael Roth, που σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής (Bundestag).
Ο ειδικός του ρόλος είναι να προειδοποιήσει τους γερμανούς ομολόγους του ότι δεν πρέπει να εξοπλίζουν την Τουρκία σε αμυντικό επίπεδο. Για την ακρίβεια, δεν πρέπει να υπάρξουν νέες συμβάσεις προμήθειας αμυντικού υλικού.
Πριν λίγες μέρες, θυμίζουμε, ότι Σουηδία-Φινλανδία είχαν αποφασίσει να στείλουν αμυντικό υλικό στην Τουρκία μετά από κοινή συμφωνία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Σωτήρης Πίκουλας

 

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail