Η Τουρκία "χτίζει" μια πολεμική υπερ-μηχανή με drones – και όχι μόνο

Οι τουρκικές αμυντικές δαπάνες μόλις που ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια ετησίως, αλλά τα επιτεύγματα της Άγκυρας –για έναν τόσο χαμηλό προϋπολογισμό– είναι εντυπωσιακά. 

Από: capital.gr / Toυ Amir Husain

Σκεφτείτε ότι τα τελευταία λίγα χρόνια η Τουρκία κατέστειλε τις εξεγερτικές διαθέσεις των Κούρδων, υποστήριξε το Κατάρ στην αντιπαράθεσή του με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνέδραμε τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη, ενώ πραγματοποίησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Επιπλέον, η τουρκική παρέμβαση έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εναντίον της Αρμενίας. Σήμερα, η Τουρκία παρέχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία. Ο αριθμός των στρατιωτικών εμπλοκών που συντηρεί η Άγκυρα είναι εντυπωσιακός και τα αποτελέσματα από τις κινήσεις της στο πεδίο είναι αξιοσημείωτα. Τα περισσότερα εξ αυτών οφείλονται στα προηγμένα οπλικά συστήματα της Άγκυρας, αλλά και στις τακτικές και στη στρατηγική που εφάρμοσαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Πώς μπορεί να αποδώσει ο εξοπλιστικός τομέας μέσα από μια πολιτική αυτονομίας; Αυτό είναι που μαθαίνουμε από τις πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις της Άγκυρας. Οι τουρκικές αμυντικές δαπάνες –ύψους κάτι παραπάνω από 20 δισ. δολάρια τον χρόνο– συντηρούν τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ δίνοντας παράλληλα τον χώρο για έξυπνες επενδύσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε 700 διαφορετικά projects. Projects που δίνουν μια γεύση από τον πόλεμο του μέλλοντος και αφορούν επιθετικά και αμυντικά όπλα, στρατιωτικό υλικό και λογισμικό.

Kargu 

Πλήρως αυτόνομα τετρακόπτερα drones που μπορούν να πλήξουν ανθρώπινο δυναμικό και πολεμικό εξοπλισμό. Έχουν εμβέλεια 5 χιλιομέτρων και διάρκεια πτήσης 30 λεπτά. Απαιτείται μόνο ένας χειριστής για την πλοήγησή τους. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε μάχες στη Λιβύη και ίσως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

TB2

Το TB2 της Baykar είναι πλέον το drone με τις περισσότερες εξαγωγές στον κόσμο, ξεπερνώντας τα κινεζικά και αμερικανικά MALE UAVs. Έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στις συρράξεις με τις αρμενικές δυνάμεις, αλλά κα στη Συρία, όπου αντιμετώπισε με επιτυχία τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας σε συνέργεια με τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου όπως το Koral. Εξοπλισμένο με το σύστημα όρασης EO/IR CATS της Aselsan και οπλισμένο με πυρομαχικά ακριβείας MAM-C, MAM-L και LUMTAS τουρκικής κατασκευής, το TB2 έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και έχει εξουδετερώσει τεθωρακισμένα και άρματα πυροβολικού.

Anka-S & Aksungur

Το Anka είναι ένα μεγαλύτερο και πιο προηγμένο (σε σύγκριση με το TB-2) μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Turkish Aerospace Το Aksungur είναι ένα drone που μπορεί να συμμετέχει σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Akinci

Ένα νέο drone της Baykar το οποίο σημείωσε ρεκόρ πετώντας στα 38.000 πόδια για σχεδόν 26 ώρες. Μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο βάρους 1,35 τόνων και φέρει τους τουρκικής κατασκευής πυραύλους αέρος-αέρος Bozdogan και Gokdogan που μπορούν να πλήξουν στόχο τόσο εντός όσο και εκτός οπτικού πεδίου. 

MIUS Nexgen

Το Mach 1 drone πολλαπλών ρόλων της Baykar θα αρχίσει να πετάει εντός του 2023. Ικανό για αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Θα αναπτυχθεί στο τουρκικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Anadolu ενισχύοντας τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Εκτιμάται πως το Anadolu θα φέρει έως και 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-3 και MIUS.

Roketsan Alka Laser

Όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας που πλήττει μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS), το Alka χρησιμοποιήθηκε το 2019 στη Λιβύη και κατέστρεψε ένα κινεζικό μη επανδρωμένο WL2. Το όπλο λέιζερ/EM των 50 Kw έχει εμβέλεια 1 χιλιομέτρου και τη δυνατότητα να εξουδετερώνει drones σε απόσταση 4 χιλιομέτρων.

EW Aselsan Koral

Ένα χερσαίο σύστημα ηλεκτρονικής επίθεσης με βεληνεκές λειτουργία 200 χλμ. με δυνατότητα παρεμβολής και αποσυντονισμού ραντάρ.

Οπλισμένα USV 

Μια σειρά από τουρκικά μη επανδρωμένη σκάφη επιφάνειας ικανά για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, για επιχειρήσεις αντι-επιφανειακού πολέμου κ.ά. Τα οπλικά τους συστήματα είναι τουρκικής κατασκευής, όπως τα αντιαρματικά L-UMTAS και άλλα βλήματα εδάφους-αέρους. Έχουν τη δυνατότητα κίνησης σε μεγάλες ταχύτητες και κατά ομάδες. 

UAVφόρο Anadolu

Το Anadolu, το οποίο αναμένεται να βγει και επισήμως στις θάλασσες εντός του 2022, είναι ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων 27.000 τόνων που ναυπηγήθηκε στην Τουρκία και μπορεί να μεταφέρει 50 AA και A2G drones. Το πλοίο θα λειτουργεί επίσης ως κέντρο διοίκησης και θα προστατεύεται από αυτόνομα USV.

Υπερηχητικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο Sapan

Το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TUBITAK) αναπτύσσει το Sapan, ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, ικανό να εκτοξεύει βλήματα σε υπερηχητικές ταχύτητες.

Επιπλέον, "τρέχουν" και άλλα projects, όπως το άρμα Altay, το επιθετικό ελικόπτερο Gokbey, η ανάπτυξη μη επανδρωμένων ελικόπτερων με πυροβόλο, οι πύραυλοι κρουζ SOM (Standoff Missile), η κορβέτα Milgem, το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Hisar, το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης S-band Aselsan EIRS, το ραντάρ AESA, ενώ σχεδιάζεται και το ΤΑΙ TFX, ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Σε συνδυασμό με έργα υποδομής, όπως τη δημιουργία ενός διαστημοδρόμιου, οι τουρκικές επενδύσεις σε οπλικά συστήματα υποδηλώνουν μια ολιστική προσέγγιση υψηλής μόχλευσης και χαμηλού προϋπολογισμού για τον πόλεμο του μέλλοντος. O ηλεκτρονικός πόλεμος αναδεικνύει τα drones, τα οποία με τη σειρά τους ανοίγουν τον δρόμο για τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους, τα οποία θα μπορούν να αφαιρέσουν… φόρτο πολεμικής εργασίας από άρματα όπως το Altay, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με λέιζερ για να αμυνθεί κατά των drones ή με το υπερηχητικό, ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο. Τα παλιά F-16 θα αναβαθμιστούν με ραντάρ AESA και πυραύλους αέρος-αέρος που θα μπορούν να χτυπούν στόχους εκτός οπτικού πεδίου και στις επιχειρήσεις τους θα τα συνδράμουν αυτόνομα αεροσκάφη τύπου MIUS, ικανά για πτήσεις αέρος-αέρος.

Η εικόνα που προκύπτει από τη μελέτη των τουρκικών εξελίξεων στον αμυντικό τομέα δείχνει οικονομικά προσοδοφόρες αναβαθμίσεις, επενδύσεις σε συστήματα επόμενης γενιάς και μια αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη για αυτονομία σε όλους τους τομείς.

Εν ολίγοις: μια εντυπωσιακή πολεμική υπερ-μηχανή με λογικό κόστος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail