Γιατί η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε κατάρρευση τη γερμανική βιομηχανία

"Εξαιτίας των περικοπών στο φυσικό αέριο, ολόκληρες βιομηχανίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οριστικά: το αλουμίνιο, το γυαλί, η χημική βιομηχανία", δήλωσε η Yasmin Fahimi, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB)

Από: bankingnews.gr

Οι γερμανικές βιομηχανίες κινδυνεύουν να βρεθούν στο χείλος της καταστροφής εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αντιμετωπίζοντας κατάρρευση εξαιτίας των περικοπών στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, προειδοποίησε η επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB), σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
Οι δηλώσεις της, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου έρχονται λίγο πριν από τις συνομιλίες με τον καγκελάριο Olaf Scholz που ξεκινούν αύριο Δευτέρα 4 Ιουλίου.
"Έχουμε μια πραγματική έκτακτη ανάγκη.
Εξαιτίας των περικοπών στο φυσικό αέριο, ολόκληρες βιομηχανίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οριστικά: το αλουμίνιο, το γυαλί, η χημική βιομηχανία", δήλωσε η Yasmin Fahimi.
"Μια τέτοια κατάρρευση θα είχε τεράστιες συνέπειες για ολόκληρη την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία".
Η ενεργειακή κρίση οδηγεί τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ, τόνισε, γεγονός που επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά.
Απειλείται η κοινωνική ειρήνη.
Η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές και εργασιακές αναταραχές.
Πρέπει να μιλήσουμε για αυτό στην Καγκελαρία τη Δευτέρα.

Τι πρέπει να βγει από τη συνάντηση με τον καγκελάριο;

Η Fahimi ζητά να τεθεί ανώτατο όριο τιμών στην ενέργεια για τα νοικοκυριά.
Καθορίζεται μια βασική ανάγκη για ρεύμα και φυσικό αέριο για κάθε ενήλικα και κάθε παιδί, είπε.
Υπάρχει εγγύηση τιμής για αυτή την ποσότητα κιλοβατώρων.
Για ενέργεια που κάποιος καταναλώνει πέρα ​​από αυτό, πρέπει να πληρώσει περισσότερα.
Το αυξανόμενο κόστος για τις εκπομπές Co2 σημαίνει περαιτέρω επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο Fahimi.
Είναι πλέον σημαντικό να επενδύσουμε πολύ περισσότερα στην ανακαίνιση κτιρίων, στις δημόσιες συγκοινωνίες και στις υποδομές φόρτισης, προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη για φυσικό αέριο και καύσιμα.
Αυτό πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Λύσεις αντιεμετώπισης του κόστους

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε το Σάββατο 2/7, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους αντιμετώπισης του αυξανόμενου κόστους που αντιμετωπίζουν τόσο οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όσο και οι πελάτες τους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι η συμπίεση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου κινδυνεύει να δημιουργήσει βαθύτερη αναταραχή, παρομοιάζοντας την κατάσταση με τον ρόλο της Lehman Brothers στην πυροδότηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Η Ρωσία έχει μειώσει τις αποστολές μέσω του αγωγού Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός έχει προγραμματιστεί να κλείσει πλήρως αυτόν τον μήνα για συντήρηση.
Η Γερμανία έχει εκφράσει αμφιβολίες ότι ο Nord Stream θα συνεχίσει την τροφοδοσία μετά από αυτό.
Όσον αφορά τη προειδοποίηση οικονομικών ειδικών κατά της αύξησης των μισθών πως εάν οι μισθοί αυξηθούν πάρα πολύ και οι εταιρείες αυξήσουν τις τιμές τους, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα, η κα Fahimi απάντησε πως αυτή η σπειροειδής αφήγηση μισθού-τιμής είναι καθαρά μια συζήτηση φάντασμα.
Ο πληθωρισμός που δεν προκαλείται από την αύξηση των μισθών δεν μπορεί να καταπολεμηθεί ούτε με συγκράτηση των μισθών.
Θα ήταν παράλογο να αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη σε αυτό το σημείο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail