Ο ΕΦΚΑ επιστρέφει εισφορές υγείας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Μετά κόπων και βασάνων, ενώ έχουν προηγηθεί δικαστικές προσφυγές, εξώδικα και διαμαρτυρίες εκ μέρους των εργαζομένων «θυμάτων»,  ο ΕΦΚΑ δρομολογεί την επιστροφή ποσών που λανθασμένα είχε παρακρατήσει και αφορούσαν τις εισφορές υγείας. Ο Ενιαίος Φορέας που αναγνώρισε το λάθος, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, έθεσε και κοινοποίησε το πλαίσιο επιστροφής των χρημάτων σε χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως τραπεζικούς υπαλλήλους, αλλά και αυτούς σε ΔΕΚΟ.

Από: sofokleousin.gr

Από το 2017 έως τον Ιανουάριο του 2020 ο ΕΦΚΑ παρακρατούσε εσφαλμένα 0,85% , αντί για 0,4% για την εισφορά υγείας που αφορά το πρώην Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Το λάθος που κόστιζε ακριβά σε χιλιάδες εργαζόμενους (κάποιοι από αυτούς είναι συνταξιούχοι τώρα),αναδείχθηκε από τα συνδικαλιστικά σωματεία και αναγνωρίστηκε από τον ΕΦΚΑ, ο οποίος όμως, για άγνωστο λόγο, είχε «παγώσει» τη διαδικασία επιστροφής των παρακρατηθέντων ποσών. 

Έστω και με καθυστέρηση περίπου ενός έτους,  ο Ενιαίος Φορέας αποφάσισε να δράσει, γνωστοποιώντας  τις χρονικές περιόδους, όπου θα μπορούν οι Τράπεζες και οι ΔΕΚΟ (πχ ΟΤΕ), να υποβάλλουν συμπληρωματικές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ). Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία, πάντως, βάσει του χρονοδιαγράμματος, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023, θα καταγραφεί με ακρίβεια ο αριθμός των εργαζομένων και τα ποσά που παρακρατήθηκαν, έτσι ώστε να επιστραφούν στους δικαιούχους. 

Συνδικαλιστικές πηγές εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό που θα επιστραφεί ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Οι περίοδοι υποβολής των συμπληρωματικών ΑΠΔ, όπως προκύπτει από  έγγραφο του ΕΦΚΑ, είναι οι εξής:

  • *Για το 2017, η υποβολή ΑΠΔ θα μπορεί να γίνει εμπρόθεσμα έως την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022.
  • *Για το 2018, η υποβολή ΑΠΔ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023.
  • *Για το 2019, που συμπεριλαμβάνει και τον Ιανουάριο του 2020, η εμπρόθεσμη υποβολή ΑΠΔ θα πρέπει να γίνει έως την Τετάρτη, 1η Ιουνίου 2023.

Οι ΑΠΔ θα πρέπει να υποβάλλονται από τους εργοδότες στην διεύθυνση Εισφορών Μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail