Έβαλαν στο μάτι και την Κρήτη

Το καλοκαίρι κάθε άλλο παρά «ήρεμο» θα είναι στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών – Κάνουν ότι μπορούν για να στρέψουν τη προσοχή των τούρκων πολιτών πέραν από τα οικονομικά προβλήματα

Από: simerini.sigmalive.com  / Χρίστος Πέτρου

Μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Τούρκο Πρόεδρο «να ετοιμάζει κάτι μεγάλο» για τις 20 Ιουλίου και συγκεκριμένα να μην αποκλείεται να προχωρήσει σε προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, ο εταίρος του στην Τουρκική Κυβέρνηση και ηγέτης του κόμματος «εθνικιστικής δράσης» Ντελβέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε με χάρτη στον οποίο η τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβάνει ακόμη και την Κρήτη!

Σε συνάντηση που είχε στα γραφεία των Γκρίζων Λύκων με τον «τυπικό αρχηγό» της εθνικιστικής οργάνωσης, της οποίας ουσιαστικά ηγείται ο ίδιος, δέχτηκε μεταξύ άλλων δώρο έναν χάρτη ο οποίος απεικονίζει τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ως τουρκικό έδαφος.

Πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν την ακραία κίνηση Μπαχτσελί ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των κυβερνώντων στην τουρκία, για εξωτερίκευση της πίεσης που νιώθουν στο εσωτερικό, με τον πληθωρισμό να φτάνει στον Θεό και την οικονομία της χώρας να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.

Εξάλλου είναι συχνό το φαινόμενο, την «βρόμικη» δουλειά για τον Ερντογάν να την κάνει ο κυβερνητικός του εταίρος ειδικότερα σε ότι αφορά την πυροδώτιση του κλίματος στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών.

Δεν είναι άσχετη δε, η όλη στάση και συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης με το γεγονός ότι σε περίπου έναν χρόνο θα γίνουν εκλογές, οι οποίες όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά, αφαιρούν την εξουσία από τον Ταγιπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος στην προσπάθειά του να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα και να στρέψει την προσοχή των τούρκων πολιτών πέραν από τα οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, επιλέγει τον διαχρονικά προσφιλή για τις τουρκικές ηγεσίες δρόμο της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι όλες οι προκλήσεις που προσώρας είναι μόνο ρητορικές κορώνες, δεν θα γίνει προσπάθεια να εφαρμοστούν στο πεδίο. Και γι’ αυτό οι κυβερνήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα οφείλουν να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικές.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται βέβαιο πως οι εντάσεις και οι προκλήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα και το καλοκαίρι κάθε άλλο παρά «ήρεμο» θα είναι στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.




Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail