Αργήσατε στο πάρτι; Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η διακοπή του ρωσικού αερίου θα προκαλέσει ύφεση στην ΕΕ

Freepen.gr - Ενώ ο πρόσφατος φόβος για τη ρωσική διακοπή λειτουργίας συντήρησης του Nord Stream 1 φαίνεται να έχει τελειώσει με τις προμήθειες φυσικού αερίου να ρέουν και πάλι, η συνολική απειλή παραμένει και ο χειμώνας έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί Ευρωπαίοι θέλουν να σκεφτούν. Ο κίνδυνος των ρωσικών αντιποίνων κατά των κυρώσεων της ΕΕ είναι πάντα παρών και το μόνο πράγμα που φαίνεται να τους εμποδίζει να διακόψουν το 40% του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης είναι η γεωπολιτική οπτική.

Η ανησυχία για την κατάκτηση καρδιών και μυαλών μπορεί να είναι φευγαλέα για το Κρεμλίνο, καθώς οι κυρώσεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Υπάρχει επίσης ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη – Η «Μεγάλη Επαναφορά» και η «Κοινή Οικονομία» που προωθούνται από παγκοσμιοποιητικά ιδρύματα όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μια μεγάλης κλίμακας οικονομική κρίση εντός της ΕΕ και των ΗΠΑ θα μπορούσε κάλλιστα να τύχει εκμετάλλευσης από αυτά τα θεσμικά όργανα για να επισπεύσουν την ατζέντα τους για να ξαναγράψουν τα ίδια τα θεμέλια του οικονομικού μας πλαισίου και να διαγράψουν για πάντα τα τελευταία υπολείμματα των ελεύθερων αγορών.

Με άλλα λόγια, ένα κλείσιμο των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και μια οικονομική βουτιά στην Ευρώπη μπορεί πολύ καλά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους μακροπρόθεσμα. Για να μην αναφέρουμε πως η Ρωσία θα πάρει όλη την ευθύνη για μια οικονομική κρίση που ήδη επρόκειτο να συμβεί ούτως ή άλλως λόγω του πληθωρισμού που τροφοδοτούσε η κεντρική τράπεζα χρόνια.

Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που το ΔΝΤ ήταν φαινομενικά πίσω από την καμπύλη στην ανάλυσή του για την τρέχουσα κατάσταση. Είναι πιθανό να περιμένουν να ενημερώσουν το κοινό για την πραγματική φύση της οικονομικής απειλής μέχρι να είναι πολύ αργά για να κάνουν οτιδήποτε γι' αυτήν.

Το παγκόσμιο τραπεζικό ίδρυμα προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα πως η πλήρης διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην ΕΕ θα οδήγησε πολλές χώρες σε ύφεση. Ονόμασαν συγκεκριμένα την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία ως ιδιαίτερα ευάλωτες και προειδοποίησαν ότι αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να δουν απώλειες ΑΕΠ τουλάχιστον 6% (πιθανότατα πολύ μεγαλύτερες).

Αυτό από μόνο του δεν είναι είδηση ​​για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν ήδη πιέσεις στασιμότητας του πληθωρισμού και το αντιμετωπίζουν τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, έχει ήδη σημειωθεί μείωση κατά 60% στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, αυτό που είναι είδηση ​​είναι το γεγονός πως το ΔΝΤ παραδέχτηκε επιτέλους το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλήρους ρωσικού shutdown.

Αρχικά, τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης και το ΝΑΤΟ σημείωναν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπίσει τις απώλειες εφοδιασμού από τη Ρωσία αναζητώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Υποστήριξαν επίσης ότι η Ρωσία ήταν ανίκανη να τερματίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ επειδή χρειάζονται τις ευρωπαϊκές αγορές για να επιβιώσει. Ωστόσο, το ΔΝΤ λέει τώρα πως ένα ολικό κλείσιμο είναι απολύτως δυνατό και θα οδηγούσε σε κινδύνους συμφόρησης που θα διαταράξουν την ικανότητα της ΕΕ να αναδρομολογεί τις προμήθειες φυσικού αερίου και άλλες. Δηλαδή, μπορούν να χειριστούν μια βραχυπρόθεσμη απώλεια ενός ποσοστού των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου (έως και 70% σύμφωνα με το ΔΝΤ), αλλά όχι όλο το ρωσικό φυσικό αέριο και όχι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτή είναι μια απότομη μετατόπιση από την κύρια αφήγηση σχετικά με τις κυρώσεις από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις. Αν μη τι άλλο, υπογραμμίζει την πραγματικότητα πως πολλοί από το κοινό έχουν μείνει στο σκοτάδι και έχουν παραπληροφορηθεί για την πραγματική σοβαρότητα της κατάστασης. Καθώς ο καιρός θα είναι πιο κρύος μόλις δύο μήνες μακριά, το ερώτημα δεν είναι ΑΝ θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, αλλά πόσο σύντομα.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ κυκλώνει την κρίση σαν καρχαρίας που περιμένει ένα εύκολο γεύμα. Με πολλές χώρες στα πρόθυρα της σοβαρής ύφεσης και ήδη αντιμετωπίζουν βαθύ στασιμοπληθωρισμό, το ΔΝΤ έχει οριστεί ως ο δανειστής της έσχατης λύσης καθώς και ο «σωτήρας» των αγωνιζόμενων εθνών που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Και, όπως πάντα, κάθε φορά που το ΔΝΤ εμπλέκεται στα οικονομικά προβλήματα μιας χώρας, θα υπάρχουν δεσμοί.

Εάν υπάρξει απώλεια ρωσικής ενέργειας φέτος, τότε είναι πιθανό τα μέλη της ΕΕ να είναι τα πρώτα στη λίστα επιτυχιών του ΔΝΤ και θα μπορούσαν να γίνουν οι πρώτες δυτικές κοινωνίες που θα δουν τι πραγματικά συνεπάγεται η ατζέντα της Μεγάλης Επαναφοράς.

* απόδοση από Tyler Durden - Zerohedge

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail