Μήπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παγιδεύσει τη χώρα σε τροχιά αποστρατιωτικοποίησης;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΝΑΤΟ εφαρμόζει διαχρονικά και ευλαβικά το γνωστό δόγμα Λουνς. Ο Ολλανδός Γ.Γ. του ΝΑΤΟ (1971-1984) απέστειλε τον Μάιο του 1980 έγγραφο προς όλα τα όργανα του ΝΑΤΟ και ζήτησε να μην περιλαμβάνονται στην κατανομή συμμαχικών πιστώσεων "αμφισβητούμενες περιοχές διότι δημιουργούσαν πολιτικά προβλήματα στο ΝΑΤΟ". Εμμέσως δηλαδή ξεκαθαρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δε θα εμπλέκεται στις διμερείς διαφορές των Συμμάχων. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, ότι το ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνει στις ασκήσεις του περιοχές τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ότι οφείλουν να είναι αποστρατιωτικοποιημένες, ευνοώντας φυσικά τις τουρκικές απαράδεκτες θέσεις. Το δόγμα Λουνς λοιπόν παραμένει ακόμη σε ισχύ και ενίοτε εκφράζεται και πιο ωμά, όπως για παράδειγμα το φθινόπωρο του 2020 όταν πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο μίλησε περί ανάγκης "μειώσεως του στρατιωτικού αποτυπώματος στο Αιγαίο".

Από: i-epikaira.blogspot.com

Ο Πρέσβης ε.τ. Γιώργος Αϋφαντής γράφει με νόημα ότι "η θεσμική επιβεβαίωση της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι για τις ΗΠΑ όχι μόνο αποδεκτό τίμημα [προκειμένου να ρυμουλκηθεί η Τουρκία μακράν και εναντίον της Ρωσίας] αλλά υπό τις περιστάσεις και επιβεβλημένη στόχευση"... Προφανώς στη λογική του αντισταθμίσματος για την Τουρκία.

Πέραν τούτου, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι Αμερικανοί βάζουν πάντοτε προϋποθέσεις στη χρήση των οπλικών συστημάτων (δεν αποδεσμεύουν στρατηγικά οπλικά συστήματα στην Ελλάδα, και αυτά που τελικά αποδεσμεύουν, δίδονται υπό όρους) τα οποία μας προμηθεύουν αλλά και την εκπεφρασμένη θέση τους υπέρ της αποστρατικοποίησης ελληνικών νήσων με το Δόγμα Λουνς, είναι άξιον απορίας με ποιά λογική οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες προωθούν την αντικατάσταση μείζονων -αξιόμαχων- ρωσικών οπλικών συστημάτων τα οποία φυλάνε Θερμοπύλες στο Ανατολικό Αιγαίο και όχι μόνο.

Έτσι, εάν υποθέσουμε ότι θα αντικατασταθούν τα ρωσικά οπλικά συστήματα με αντίστοιχα αμερικανικά (τα οποία μπορεί να είναι εφάμιλλα ή και επαυξημένων δυνατοτήτων), το ερώτημα είναι:

α) Θα επιτραπεί η απρόσκοπτη χρήση τους, ή θα υπάρξουν "παρεμβολές" σε περίοδο κρίσης;
β) Θα επιτραπεί η εγκατάστασή τους σε περιοχές τις οποίες η Τουρκία θέλει να αποστρατιωτικοποιηθούν ή θα εφαρμοστεί και πάλι το δόγμα Λουνς;

Μήπως η αντικατάσταση των ρωσικών οπλικών συστημάτων, συνεπάγεται και την αυτόματη έμμεση αποστρατιωτικοποίηση;

Δεδομένης μάλιστα της στάσης που κράτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έναντι της Ρωσίας στο ουκρανικό, εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα τα ρωσικά οπλικά συστήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα ξεμείνουν από απαρτία -χωρίς δυνατότητα αντικατάστασής τους-, συνακόλουθα εμμέσως θα αφοπλιστούν. Άρα το ορθότερο ερώτημα που τίθεται είναι:

Μήπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παγιδεύσει την χώρα -το ελαφρυντικό της επιπολαιότητας επί θεμάτων που άπτονται της Εθνικής Ασφάλειας δεν αναγνωρίζεται- σε τροχιά έμμεσης αποστρατιωτικοποίησης που δεν έχει γυρισμό;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail