Παρόμοια με την πυρηνική βόμβα…ένα επικίνδυνο ρωσικό όπλο στον πόλεμο της Ουκρανίας

Κατά τη διάρκεια της μάχης για την ανατολική Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί τους πιο πρόσφατους εκτοξευτές πυραύλων, των οποίων η ισχύς είναι συγκρίσιμη με μια πυρηνική βόμβα, και μπορούν να εξαφανίσουν 100 γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με ρωσικές αναφορές.

Από: echedoros-a.gr

Ο εκτοξευτής «Tornado-S» χαρακτηρίζεται από τους πυραύλους υψηλής ακρίβειας του, καθώς ανταγωνίζεται τον αμερικανικό εκτοξευτή «HIMARS», τον οποίο η Ουάσιγκτον έστειλε πρόσφατα στον ουκρανικό στρατό.

Το "Tornado-S" θεωρείται επίσης μια από τις τελευταίες εξελίξεις της Μόσχας στον τομέα των εκτοξευτών πυραύλων και σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει παλαιότερους εκτοξευτές όπως το "BM-21 Grad" και το "Smerch-30" λόγω της πιο δυναμικής κίνησής και εκτόξευσης του.


Οι πιο εξέχουσες δυνατότητες

Ο εκτοξευτής περιέχει 6 ακροφύσια για εκτόξευση και είναι εξοπλισμένος με βλήματα διαμετρήματος 300 mm, και χρειάζονται μόνο 3 λεπτά για να τον εξοπλιστεί και ελέγχεται απευθείας είτε από το πιλοτήριο είτε από απόσταση.

Το Tornado-S είναι εξοπλισμένο με συστήματα εντοπισμού θέσης και αυτόματου ελέγχου εκτόξευσης και χαρακτηρίζεται επίσης από την εκτόξευση διαφορετικών τύπων βλημάτων, συμπεριλαμβανομένων μικρού βεληνεκούς και μεγάλου βεληνεκούς, με μέγιστο βεληνεκές 120 χιλιομέτρων, ανάλογα με τον τύπο του πυραύλου .

Οι εξαιρετικές δυνατότητές του εκδηλώνονται με την εκτόξευση των «9M544» και «9M549», δύο κατευθυνόμενων βλημάτων στο στρατιωτικό οπλοστάσιο της Μόσχας, το ποσοστό σφάλματος των οποίων δεν ξεπερνά  παρά μόνο τα 10 μέτρα.

Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, η βολή από τον εκτοξευτή "Tornado-S" είναι συγκρίσιμη με τη δύναμη μιας πυρηνικής βόμβας, καθώς αυτό το όπλο μπορεί να εξαφανίσει 100 γήπεδα ποδοσφαίρου με τους πυραύλους του, καλύπτοντας μια έκταση 67 εκταρίων.


Επικίνδυνο όπλο

Το αμερικανικό περιοδικό «The National Interest», λέει ότι ο ρωσικός εκτοξευτής Tornado-S είναι «σίγουρα ένα επικίνδυνο όπλο και μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους έναν προς έναν ή ταυτόχρονα».

«Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν τεθωρακισμένα οχήματα, μονάδες πυροβολικού, πυραύλους, μηχανικές δομές, αεροδρόμια, κέντρα διοίκησης και ελέγχου και δυνάμεις πεζικού», προσθέτει.

Είναι επίσης ικανοί να χτυπούν μονάδες αρμάτων μάχης, συστήματα αεράμυνας, αντιπυραυλική άμυνα, ηλεκτρονικό πόλεμο , αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Το 2020, η ρωσική εταιρεία Splav παρουσίασε τον πρώτο κατευθυνόμενο πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε στον εκτοξευτή «Tornado-S», όπου το πίσω μέρος αυτού του πυραύλου είναι εξοπλισμένο με σταθεροποιητή που εξασφαλίζει τη σταθερότητα της πτήσης του και εκτοξεύεται με σύστημα δορυφορικής πλοήγησης  και χτυπά το στόχο με πολύ υψηλή ακρίβεια.

Sky News Arabia

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail