Ντόμινο αστάθειας στην Ευρώπη: Τα αγαπημένα παιδιά των αγορών πληρώνουν ακριβά τον καυγά με τον Πούτιν

French President Emmanuel Macron (C-R) arrives to the annual Bastille Day military parade on the Champs-Elysees avenue in Paris, France, 14 July 2022. ΕΡΑ, Μοhammed Βadra
Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκα καλεσμένος στην ραδιοφωνική εκπομπή του εξαιρετικού Γιώργου Σαχίνη. Κάποια στιγμή με ρώτησε αν οι σκηνές που είδαμε στη Σρι Λάνκα με την «μπούκα» του εξαγριωμένου πλήθους στο προεδρικό μέγαρο και την πρωθυπουργική κατοικία, θα μπορούσαν να αποτελούν ένα κινηματογραφικό τρέιλερ από τα…«προσεχώς» σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Από: hellasjournal.com - ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΒΑΛΙΑΣ

Ομολογώ ότι κοντοστάθηκα γιατί η πρώην Κευλάνη είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Βγήκε σχετικά πρόσφατα από έναν εμφύλιο πόλεμο με τους περιβόητους Τίγρεις-Ταμίλ και τα τελευταία είκοσι χρόνια διοικείται από μια δυναστεία μέλη της οποίας στελεχώνουν όλα τα κλιμάκια της κυβερνητικής ιεραρχίας.

Μιλάμε δηλαδή για την απόλυτη οικογενειοκρατία με τους γιούς, ανιψιούς και αδέλφια του έκπτωτου πλέον προέδρου να καταλαμβάνουν όλους τους υπουργικούς θώκους.

Ο ιδιότυπος αυτός νεποτισμός, σε συνδυασμό με την πληθωριστική έκρηξη, τις τεράστιες ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής, τις ατελείωτες ουρές στα βενζινάδικα για καύσιμα με δελτίο και τις συστηματικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πυροδότησαν την λαική οργή.

Εμβληματικά κυβερνητικά κτίρια καταλήφθηκαν από έξαλλους διαδηλωτές, ο στρατός έκανε τα στραβά μάτια και ο πρόεδρος δυνάστης, κατάφερε να αποδράσει την τελευταία στιγμή με τη γυναίκα του στις Μαλδίβες.

Αν εξαιρέσει λοιπόν κανείς την τόσο ακραία μορφή μαφιόζικης οικογενειοκρατίας(όχι και τόσο άγνωστης στην Ελλάδα), οι λοιποί παράγοντες που έκαναν τον κόσμο να ξεχυθεί στους δρόμους δεν απέχουν αιώνες φωτός από αυτά που θα δούμε τον επερχόμενο χειμώνα στην Ευρώπη:

  • Ακρίβεια, στερήσεις και αβάστακτη ταλαιπωρία των πολιτών που δεν προέρχονται βέβαια από παρθενογένεση. Από πολιτικές αποφάσεις προέρχονται, άστοχες, βεβιασμένες και βλακώδεις, των ευρωπαίων ηγετών και της απεχθούς γραφειοκρατικής νομενκλατούρας των Βρυξελλών.

Τίποτα επομένως δεν αποκλείεται. Επεσήμανα στον ραδιοφωνικό συνομιλητή μου πώς πριν μερικούς μήνες είχαμε την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία που παραλίγο να γκρεμίσει τον Μακρόν. Κι αν θυμάστε αυτός ο λαικός ξεσηκωμός γενεσιουργό αιτία είχε τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Αυτή ήταν η σπίθα που άναψε το φυτίλι. Μόνο που  σήμερα τα καύσιμα δεν χρειάζονται πρόσθετους φόρους για να γίνουν απρόσιτα στις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις. Κι ο Μακρόν μάλλον θα γκρεμιστεί από μόνος του και με πάταγο, παγιδευμένος μεταξύ σφύρας και άκμονος. Εισπράττοντας δηλαδή, από τη μία τα πυρά του κόμματος της Λε Πεν που κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις στις πρόσφατες εκλογές και από την άλλη την «τοξικότητα» του γαλλικού «Σύριζα» με έναν Μελανσόν που κάνει τον Τσίπρα να μοιάζει με αρσακειάδα.

Η εξίσωση επιβίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολη για έναν πολιτικό νάρκισσο που έχει σφοδρές αντιπάθειες στα λαικά στρώματα και πρόσφατα βρέθηκε μπλεγμένος στο σούπερ σκάνδαλο της UBER, επιβεβαιώνοντας την αμετανόητα νεοφιλελεύθερη ιδιοσυγκρασία του.

Την ίδια ώρα, στην απέναντι ακτή της Μάγχης, μία δράκα δευτεροκλασάτων συντηρητικών πολιτικών διαγκωνίζεται για να διαδεχθεί έναν πολιτικό «χαβαλέ» που πλειοδότησε σε επιπολαιότητα και αντιρωσικές κορώνες.

Πιο σοβαρός από τους επίδοξους μνηστήρες στην ιστορική παράταξη των Τόρις φαίνεται, κατά τραγική ειρωνεία της τύχης, ένας πάμπλουτος Ινδός, έποικος δεύτερης γενιάς που κράτησε ζωντανή την βρετανική οικονομία μετά το Βrexit. Ομως ο απερχόμενος Μπόρις Τζόνσον, που επιμένει να έχει λόγο δεν τον θέλει, γιατί πιστεύει ότι…θα τα βρει με τον Πούτιν.

Προτιμά για διάδοχο του ένα καραμπινάτο νούμερο, την υπουργό εξωτερικών Λιζ Τρας που μπέρδεψε τον Δένδια με τον Νίκο Βέρτη, έστειλε στα κάγκελα τον Λαβρώφ με την μνημειώδη άγνοια της για  βασικές παραμέτρους της Ουκρανικής κρίσης και αν εκλεγεί έχει υποσχεθεί να…ξαπλώσει τη Ρωσία στο καναβάτσο.

  • Η πάλαι ποτέ κραταία αυτοκρατορία, δέσμια της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης στην οποία πρωτοστάτησε, παραπαίει αναζητώντας στιβαρή ηγεσία μεταξύ αδύναμων επιλογών, αλλά και λίγο πιο πέρα, σε ένα άλλο ευρωπαικό βασίλειο, τα πράγματα επίσης δεν εξελίσσονται πολύ ρόδινα.

Την περασμένη εβδομάδα λίγο έλλειψε να βγει ο στρατός στους δρόμους για να καταστείλει την αυθόρμητη λαική εξέγερση εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών που είχαν στο πλευρό τους πλήθη από αλληλέγγυους πολίτες. Ο πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε, αγαπημένο παιδί και αυτό των αγορών, που μας κουνούσε το δάχτυλο για τα μνημόνια, βιάστηκε να απαλλάξει τη χώρα του από τις…πορδές των αγελάδων για να συμβάλει κι αυτός με την σειρά του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μόνο που στην πυκνοκατοικημένη Ολλανδία των 18 εκ. κατοίκων, κόσμος και κοσμάκης σιτίζεται από τον συγκεκριμένο κλάδο. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό γαλακτομικών προιόντων μετά τις ΗΠΑ.

Εν μέσω κύματος ακρίβειας, πληθωριστικής έκρηξης και ενεργειακής κρίσης, ο Ρούτε αποφάσισε να επιβάλει την δική του «οικολογική ατζέντα», εκδίδοντας φιρμάνι για την «πράσινη μετάβαση ως το 2030», όπως ακριβώς ο εμπνευσμένος δικός μας είχε προαναγγείλει την απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2023!

Σε αντίθεση με την Ελλάδα όμως που οι πολίτες αρκέστηκαν στα εμφράγματα παραλαμβάνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος, στην Ολλανδία οι παραγωγικές τάξεις, με πρώτους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, βγήκαν στους δρόμους αφού, μεταξύ άλλων, η «πράσινη ατζέντα» του Ρούτε προέβλεπε αναγκαστική σφαγή του 30% των ζώων εκτροφής και την μείωση κατά 70% της χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων.

Υπό αυτή την έννοια μάλλον δεν ήταν τυχαίο ότι παραδόθηκε στις φλόγες ένα  πελώριο κτίριο διαδικτυακού σούπερ μάρκετ με τροφές του…μέλλοντος όπως τεχνητό κρέας, μεταλλαγμένα γεωργικά προιόντα και συσκευασμένα έντομα(το νέο μενού των φτωχών), που είχε χρηματοδοτηθεί με 600 εκατομμύρια δολάρια από το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς!

Στη γειτονική Γερμανία από την άλλη, η κυβέρνηση έχει επίσης αρχίσει να νοιώθει την λαική κατακραυγή για τις επιλογές της. Τα ποσοστά δημοτικότητας του Σοσιαλδημοκράτη Καγκελαρίου καταρρέουν και ο πολλά υποσχόμενος νεοφιλελεύθερος υπουργός οικονομικών δέχεται σφοδρά πυρά για έναν γάμο χλιδής που πραγματοποίησε εν μέσω κρίσης.

Οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν τεράστια ευθύνη για την κρίση. Αφησαν την χώρα τους εκτεθειμένη και έτρεξαν να πρώτοι να εφαρμόσουν τις εντολές της υπερεθνικής ελίτ για αντικατάσταση των συμβατικών πηγών ενέργειας με ανανεώσιμες.

  • Παρέσυραν σε αυτή την ατζέντα ολόκληρη την Ευρώπη με διάφορους καλοθελητές-επισπεύδοντες όπως ο Μητσοτάκης, χωρίς να έχουν διασφαλίσει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, αντί να βάλουν φρένο στην αντιρωσική παράκρουση των ΗΠΑ, θυμήθηκαν και οι ίδιοι τα αντισλαβικά ανακλαστικά τους και βρήκαν αφορμή να επανεξοπλιστούν.

Όταν όμως μπει το δελτίο στα καύσιμα, δεν θα προλάβει να τεθεί το δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια». Θα τους πάρουν με το σκουπόξυλο οι ίδιοι οι Γερμανοί και μαζί τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Γι αυτό στην Ιταλία ο θαυματοποιός Ντράγκι, ο «Σούπερ Μάριο» των Αγορών, που βλέπει τι έρχεται, προσπάθησε να απεγκλωβιστεί. Πρωτοστάτης και ο ίδιος της αντιρωσικής ρητορικής , διαπίστωσε ότι είναι εύκολο να κάνεις το μάγκα εκ του ασφαλούς, αλλά όταν έρχεται η θύελλα πρέπει να φεύγεις.

Όλα αυτά τα νεοφιλελεύθερα μπουμπούκια αποδεικνύονται θύματα της αδυναμίας τους να διαχειριστούν τις συνέπειες της παρατεινόμενης ουκρανικής κρίσης που τελικά δεν πλήττει τον Πούτιν, αλλά τις χώρες τους. Ο…«Ζελενσκισμός» που φορέθηκε σαν μόδα στις Ευρωπαικές ηγεσίες θα πληρωθεί πολύ ακριβά αυτό το χειμώνα…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail