Με «καρότο» και «μαστίγιο» προετοιμάζουν τους λαούς για «δύσκολο χειμώνα»

Λεφτά για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια δεν υπάρχουν, περισσεύουν όμως για να σωθούν επιχειρήσεις - μεγαθήρια που πλήττονται σε Γερμανία και Γαλλία

Από: rizospastis.gr

Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας κάνει η Κομισιόν στην Εαρινή της Εκθεση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι αυτή βαδίζει ολοταχώς προς μια νέα κρίση. Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023 σε ΕΕ και Ευρωζώνη, από 4% και 2,8% (2,7% για την Ευρωζώνη) που προέβλεπε η προηγούμενη, Χειμερινή Εκθεση.

Ακόμα όμως και αυτές οι αναθεωρημένες προβλέψεις τίθενται υπό αμφισβήτηση, καθώς εξαρτώνται άμεσα από την πορεία του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση». Οπως σημειώνει μάλιστα ο ΟΟΣΑ σε δική του έκθεση, «αν ο πόλεμος κλιμακωθεί ή γίνει πιο παρατεταμένος, οι προοπτικές θα επιδεινωθούν, ιδιαίτερα για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και την Ευρώπη».

Η Εαρινή Εκθεση της Κομισιόν παίρνει υπόψη και τα πιο δυσμενή σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ενδέχεται να υπάρξει πλήρης διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σ' αυτήν την περίπτωση, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται μικρότερη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες φέτος και κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2023 σε ΕΕ και Ευρωζώνη, που σημαίνει οριακή ανάπτυξη με πολύ μεγάλες επισφάλειες.

Προβλέπουν χρεοκοπίες

Σοβαρές «ανησυχίες» για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εκφράζει και η πρόσφατη επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επικεντρώνοντας στον κίνδυνο χρεοκοπίας που απειλεί μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στη σκιά και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Οπως αναφέρει, «οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την αύξηση των τιμών των εισροών και τις πιο θολές οικονομικές προοπτικές. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις εταιρικές χρεοκοπίες, ειδικά για επιχειρήσεις και κλάδους που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία».

Στη ζώνη κινδύνου βρίσκονται κατά κανόνα οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και εκείνες «με χαμηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας», καθώς «ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης».

Σε κίνδυνο βρίσκονται και οι τράπεζες, καθώς «ο πιθανός αντίκτυπος της αύξησης των τιμών της Ενέργειας, του υψηλότερου πληθωρισμού και της ασθενέστερης ανάπτυξης θα μπορούσε να προκαλέσει την υλοποίηση κινδύνων για την ποιότητα του ενεργητικού».

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των επιτοκίων και ο περιορισμός της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής θεωρούνται επιβεβλημένα, σε μια προσπάθεια αποπληθωρισμού της οικονομίας: «Λόγω των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού και απασχόλησης δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για χαλαρή νομισματική πολιτική. Η άρση των μέτρων στήριξης είναι επομένως δικαιολογημένη σε όλο τον κόσμο, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην Ευρώπη, όπου κυριαρχεί ο πληθωρισμός από την πλευρά της προσφοράς», σημειώνει σχετικά ο ΟΟΣΑ.

Ισχυρές αντιθέσεις...

Οι παραπάνω εξελίξεις και εκτιμήσεις εξηγούν απόλυτα τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ, για τη στάση απέναντι στη Ρωσία και την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Αν και με αντιφάσεις στο εσωτερικό της αστικής τους τάξης, ισχυρά κράτη της Ευρωζώνης δεν κρύβουν τις επιδιώξεις τους για τερματισμό του πολέμου τους επόμενους μήνες, ευελπιστώντας σε μια σχετική «ομαλοποίηση» της ενεργειακής αγοράς, που ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση στις οικονομίες τους.

Αρνητικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης που τάσσονται με τη γραμμή του «πολέμου μέχρις εσχάτων», επιδιώκοντας την ήττα της Ρωσίας στα πεδία των μαχών μέσω της «άνευ ορίων» στήριξης της ουκρανικής κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο θύμα είναι και πάλι οι λαοί, που πληρώνουν τις πολύμορφες συνέπειες του πολέμου, της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας. Στη Γερμανία η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η παροχή ρεύματος να γίνεται με δελτίο.

Ηδη, η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης κατοικιών στη Γερμανία, «Vonovia», με πάνω από 550.000 διαμερίσματα σε 400 γερμανικές πόλεις, ενημέρωσε τους ενοικιαστές της ότι από Σεπτέμβρη θα ρυθμίσει τη θέρμανση ώστε τη νύχτα η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 17 βαθμούς (μεταξύ 23.00 και 05.00).

Στην Ισπανία το 40% του λαού ακυρώνει τις διακοπές του για το καλοκαίρι εξαιτίας της ακρίβειας. Στην Αγγλία, τα σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να τοποθετούν αντικλεπτικά (!) σε δημοφιλή αλλά πανάκριβα πλέον προϊόντα, όπως τα βούτυρα και τα τυροκομικά. Στην Ιταλία ο πληθωρισμός σπάει ρεκόρ 30ετίας.

Βέβαια, την ίδια ώρα που ο λαός στενάζει, το κράτος ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις για να σώσει επιχειρηματικούς ομίλους - μεγαθήρια. Οπως τον επονομαζόμενο «πυρηνικό γίγαντα» της Γαλλίας, την «Electricite de France», που σχεδιάζεται να κρατικοποιηθεί πλήρως για να μην καταρρεύσει. Αντίστοιχα, στη Γερμανία συζητιέται ένα τεράστιο κρατικό πακέτο στήριξης στον ενεργειακό όμιλο της «Uniper», μετά την κρατικοποίηση της «Gazprom Germania».

...και μεγάλες ανησυχίες

Οποιες κι αν είναι πάντως οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται μπροστά σε έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα, που θα συνδυάζει τον υψηλό πληθωρισμό και την τεράστια ακρίβεια με αναιμικούς - στην καλύτερη περίπτωση - ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Ολα αυτά εντείνουν τις ανησυχίες των αστικών επιτελείων για άνοδο της λαϊκής δυσαρέσκειας και επιπτώσεις στην πολιτική σταθερότητα, που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προληπτικά, τόσο με το «καρότο» των επιδομάτων για τη διαχείριση της ακρίβειας, όσο και με το «μαστίγιο» της καταστολής και της τρομοκρατίας, αλλά και της μεγαλύτερης πρόσδεσης στον επιθετικό ευρωατλαντικό σχεδιασμό, καθόσον οι ανταγωνισμοί οξύνονται.

Ενδεικτικά αυτής της ανησυχίας που μεγαλώνει είναι δύο δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος στον γερμανικό Τύπο, με ορίζοντα την πιθανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μέσα στον Ιούλη, με θέμα τις εξελίξεις στα Ενεργειακά.

Το πρώτο δημοσίευμα αναφέρει: «Δεν είναι όπως το 2008. Είναι πολύ χειρότερο, γιατί εδώ καταρρέει η βάση πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί η γερμανική ευημερία των τελευταίων δεκαετιών: Το εξωτερικό εμπόριο». Να σημειωθεί ότι η Γερμανία κατέγραψε αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο ύψους 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια!

Οπως εξηγεί το δεύτερο δημοσίευμα, «οι δύο μεγάλες χώρες όπου εξάγονται τα γερμανικά προϊόντα, η Ρωσία και η Κίνα, δεν είναι πλέον οι καλύτεροι "πελάτες". Χάρη στην πολιτική κυρώσεων που υιοθέτησε η Ευρώπη, χωρίς πραγματική στρατηγική, αλλά αποκλειστικά για την ικανοποίηση των γεωπολιτικών στόχων της Ουάσιγκτον, η Γερμανία έχει γονατίσει. Εχοντας να αντιμετωπίσει και έναν πληθωρισμό 8,6%, που δεν έχει ξαναδεί από τη δεκαετία του 1980. Αν προστεθεί και η επαπειλούμενη περικοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί δραματική για την ατμομηχανή της Ευρώπης»...


Κ. Πασ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail