Σε... θαύμα με τα έσοδα ελπίζει το υπ. Οικονομικών

Εκτιμήσεις για μεγάλη αύξηση τον Αύγουστο, χάρη στον τουρισμό, ώστε να αποφευχθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Από: sofokleousin.gr

Τα φορολογικά έσοδα από τον πιο «καυτό» μήνα της τουριστικής σεζόν, τον Αύγουστο, περιμένει να μετρήσει το υπουργείο Οικονομικών πριν λάβει τις αποφάσεις του για την κατάθεση στη Βουλή και δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ξέφρενη αύξηση των δημοσίων δαπανών που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, κρίσιμη θα είναι και η διαμόρφωση του λογαριασμού επιδοτήσεων στο ρεύμα για τον Σεπτέμβριο, οι οποίες αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω.

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε πίσω και δεν κατέθεσε στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με πρόσθετες δαπάνες 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί ο φουσκωμένος λογαριασμός των ενεργειακών επιδοτήσεων, ο οποίος χρηματοδοτείται από το «μαξιλάρι» ρευστότητας του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα... κουκιά θα μετρηθούν εκ νέου στο τέλος Αυγούστου, όταν θα υπάρχει εικόνα για τα φορολογικά έσοδα του κορυφαίου τουριστικού μήνα, καθώς υπάρχει προσδοκία ότι  θα σημειώσουν εντυπωσιακή αύξησή και θα δώσουν μεγάλη ανάσα στον προϋπολογισμό:

  •     Οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για το 2022 αρχικά αναμενόταν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα έφθαναν φέτος στο 80% των αντίστοιχων εισπράξεων - ρεκόρ του 2019. Πλέον εκτιμάται ότι θα τις ξεπεράσουν.
  •     Οι πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται στο υπ. Οικονομικών για τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου «δείχνουν» στην κατεύθυνση μιας απροσδόκητα μεγάλης αύξησης χάρη στον τουρισμό και δημιουργούν προσδοκίες για μεγάλη εκτίναξη τον Αύγουστο.
  •     Ήδη, η καλή πορεία του τουρισμού, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, έχουν δώσει ισχυρή ώθηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ, που εκτινάχθηκαν τον Ιούνιο σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.

Εάν υπάρξουν αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες υπερβάσεις στα φορολογικά έσοδα στο τέλος Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αποφύγει μια κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2022. Ήδη, τον Απρίλιο, το υπουργείο κατέθεσε, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό με πρόσθετες τακτικές δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ και επενδυτικές δαπάνες 500 εκατ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο προτιμά να αποφύγει ένα νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει τονίσει κατ' επανάληψη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, το μέγεθος των δημοσιονομικών κενών προσδιορίζεται αυτή την περίοδο από τις επιδοτήσεις που πληρώνει το κράτος για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο λογαριασμός για τον Αύγουστο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ανήλθε συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ και ήταν ο υψηλότερος από κάθε άλλη περίοδο, ενώ από αυτό το ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με τις τιμές χονδρικής για το ρεύμα να κινούνται όλο και υψηλότερα, μετά τη μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εκτιμάται ότι για τον Σεπτέμβριο οι επιδοτήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, πιθανόν πλησιάζοντας τα 300 εκατ. ευρώ. Ως το τέλος του έτους, το νέο σύστημα επιδοτήσεων σε περιβάλλον αυξημένων τιμών αναμένεται να οδηγήσει σε επιβάρυνση του προϋπολογισμού που θα ξεπεράσει τα 1 δισ. ευρώ.

Μεγάλη αύξηση δαπανών το 2023

Στον προϋπολογισμό του 2023, εξάλλου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε ο Θ. Σκυλακάκης με σχετικό έγγραφο, αναμένεται μεγάλη αύξηση δαπανών, ως αποτέλεσμα των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία με τον υψηλό πληθωρισμό. Η οροφή των δαπανών τίθεται 2,2% του ΑΕΠ ή 4,2 δισ. ευρώ υψηλότερα και το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα απορροφηθεί από κοινωνικές μεταβιβάσεις (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα).

Το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2023 τέθηκε στα 57,1 δισ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται οι δαπάνες ύψους 8,1 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν προϋπολογισθεί στα 3,5 δισ. ευρώ. Αυξημένο κατά 1,7 δισ. ευρώ, στα 21,8 δισ. για το 2023, από 19,8 δισ. ευρώ φέτος, είναι το κονδύλι του υπουργείου Εργασίας για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ενώ ανεβαίνει και η οροφή των πόρων για Υγεία και Παιδεία κατά 600 και 228 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στις εκτιμήσεις για τις δαπάνες δεν έχουν περιληφθεί δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, που θα καλύπτονται από το ταμειακό μαξιλάρι. «Δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού», τονίζεται στην εγκύκλιο για τον προϋπολογισμό.

 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail