Τα τέσσερα σημεία στην Κύπρο που μαρτυρούν συμβιβασμό με την τουρκική κατοχή

Άλλο ένας Ιούλιος ήρθε και κοντεύει να φύγει. Ακόμη μια επέτειος της τραγωδίας του Αττίλα όταν το καλοκαίρι του 1974 εξελίχθηκε σε ατέλειωτο χειμώνα όπως εύστοχα αναφέρει το τραγούδι των τίτλων της κυπριακής σειράς "Εκείνο το καλοκαίρι".

Του Στρατή Μαζίδη

Στα χρόνια που πέρασαν ο Ελληνισμός αναλώθηκε σε διπλωματικές προσπάθειες ανάκτησης εν όλω κι από ένα σημείο κι έπειτα εν μέρει, όσων χάθηκαν με τον πόλεμο που ουδέποτε πραγματικά έδωσε η ελληνική πλευρά μολονότι τον προκάλεσε.

Η Κύπρος που γέννησε την ΕΟΚΑ Α' για να αποτινάξει το βρετανικό ζυγό, δεν ανέδειξε ένα απελευθερωτικό κίνημα για να εκδιώξει τους εισβολείς από την Κύπρο ή έστω να τους δώσει να καταλάβουν πως η ζωή τους στο νησί θα είναι πολύ δύσκολη.

Ένα δεύτερο σημείο που δείχνει ότι η Κύπρος συμβιβάστηκε με μια μοίρα συγκυριαρχίας με την Τουρκία στο νησί, είναι πως κοντά 50 χρόνια μετά και δεν απέκτησε μια πανίσχυρη άμυνα. Ο βιαστής πάνω στο νησί και το θύμα ξεβράκωτο, να περιμένει, τι;

Οι αγνοούμενοι του Αττίλα ξεχάστηκαν, ιδίως εκείνοι που δε γύρισαν ποτέ από τις τουρκικές φυλακές. Τι ουσιαστικό έπραξε η ελληνική πλευρά για αυτούς και κυρίως για να απελευθερώσει όσους βρίσκονταν [κι άραγε κάποιοι να ζουν ακόμη;] στη ζωή εξαφανισμένοι κάπου στην Τουρκία;

Κι αν η Κύπρος δε γέννησε νέους Παλληκαρίδηδες και Αυξεντίου, βάζει καύσιμα στα κατεχόμενα και συχνά επισκέπτεται τα καζίνο τους.

Κι η Ελλάδα; Ποια Ελλάδα ρε παιδιά; Μόνιμο παρακολούθημα της Δύσης, αδυνατεί να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα αποτελεσματικά εδώ και δεκαετίες, με την Κύπρο θα ασχοληθεί, που κάποιος "εθνάρχης" κάποτε την τοποθέτησε μακριά; Η εισβολή και κατοχή θα έπρεπε να είχαν τελειώσει τότε, τον πρώτο καιρό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail