Ελιγμός ή λευκή πετσέτα από Μητσοτάκη; Όλα δείχνουν συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ, αδύνατη η αυτοδυναμία

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί τα χθεσινά λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας έναν ελιγμό

Από: bankingnews.gr

 Η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή στις 6 Ιουλίου 2022 περισσότερο έμπλεξε τα πράγματα παρά τα ξέμπλεξε σχετικά με το χρόνο των εκλογών, λένε βουλευτές και υπουργικά στελέχη.

Ελιγμό θεωρούν σε ΝΔ  -ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε ο Πρωθυπουργός στις 6/7/2022 στην συζήτηση στη Βουλή

Θεωρούν πολλοί και στο κόμμα της ΝΔ ότι η δήλωση για εξάντληση της τετραετίας ήταν και ένα μήνυμα προς τους υπουργούς να μη χαλαρώνουν και να μην αφήνουν το νομοθετικό έργο για χάριν των προεκλογικών ετοιμασιών και των συγκεντρώσεων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας έναν ελιγμό για να χαλαρώσει ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων και να πιαστούν απροετοίμαστοι.

Παρά τις διαψεύσεις, πιο πιθανή μία εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο

Και οι δύο πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός μετά τον δεκαπενταύγουστο με αφορμή και την πολιτική αστάθεια που φέρνει η απλή αναλογική θα επιχειρήσει να προλάβει τις εξελίξεις και να πάει σε εκλογική διαδικασία. Θα θελήσει να «κάψει» τις πρώτες εκλογές και στις δεύτερες εκλογές να πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα που θα τον φέρει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος μία κυβέρνηση συνεργασίας ή εάν είναι κοντά σε ποσοστό αυτοδυναμίας να πάει και σε τρίτη εκλογική μάχη με αδιευκρίνιστες εξελίξεις για τη πορεία της χώρας.

Η θεωρία της μοιρασιάς του κόστους διακυβέρνησης

Από την άλλη, υπάρχει άλλη μία κρίσιμη θεωρία, την οποία αναφέρουν συχνά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι ο Πρωθυπουργός έχει πάρει πλέον το μήνυμα μέσα από τις δημοσκοπήσεις και αυτές δείχνουν ότι η αυτοδυναμία είναι ένα άπιαστο όνειρο, ακόμα και με δεύτερες εκλογές.
Έτσι, γι’ αυτόν είτε κάνει εκλογές το φθινόπωρο είτε την άνοιξη του 2023, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μάλιστα σύμφωνα με τους όρους που θα θέσει εκείνο.
Το σκεπτικό είναι το εξής:
Ο Πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει μέσα στον επόμενο χειμώνα και όλο το 2023 ένα ακραίο μίγμα μεγάλου πληθωρισμού, ακριβής ενέργειας λόγω διακοπής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ίσως μία δύσκολη εθνική συγκυρία, έναν συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικά άλλο ένα κύμα πανδημίας, κατά το οποίο δεν θα μπορεί να λάβει περιοριστικά μέτρα. Το κεντρώο κοινό και η μεσαία τάξη που τώρα δείχνει μία ανοχή στον Πρωθυπουργό δεν θα αντέξει. Γιατί να τα επωμιστεί μόνος του όλα αυτά και να μην μοιράσει την φθορά με άλλο κόμμα εξουσίας; Πόσο μάλλον όταν όλα αυτά τα θεωρεί εξωγενείς αιτίες…

Θα πιεστεί πολύ το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές

Και μοιραία ο κλήρος πάει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στο Μαξίμου παίρνουν πολύ σοβαρά κάποιες ενδείξεις στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι πολύ μεγάλα ποσοστά του κόσμου προτιμούν μία κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, δείχνουν τον κόσμο μοιρασμένο ανάμεσα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση και σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Βέβαια, έχουμε ξαναπεί ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι το χειρότερο σενάριο μία συγκυβέρνηση κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι αναπόφευκτη μία συνεργασία κάτω από συγκεκριμένη ατζέντα, συμφωνία για τα υπουργεία και Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Το συμπέρασμα είναι:
Η ΝΔ τώρα συνειδητοποιεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου.
Είτε κάνει εκλογές φθινόπωρο είτε του χρόνου, η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ είναι αναπόφευκτη.
Η μόνη περίπτωση να κερδίσει αυτοδυναμία είναι να αλλάξει το εκλογικό νόμο και να μειώσει το ποσοστό αυτοδυναμίας.
Ο Πρωθυπουργός, ουσιαστικά, πετάει «λευκή πετσέτα» και ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών για την ακυβερνησία που θα προκύψει, στο ΠΑΣΟΚ…

Μαξιμιλιανός

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail