Η επιστροφή των… επιστρεπτέων

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι επαγγελματίες λόγω της υποχρέωσης να επιστρέψουν ποσά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν, σε μια περίοδο που η κατανάλωση είναι μειωμένη. Εδώ και λίγες ημέρες έχουν αναρτηθεί τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν στο κράτος.

Από: topontiki.gr / Αντριάνα Βασιλά

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών τις προηγούμενες ημέρες ήρθε να προστεθεί στη λίστα με τα χρέη και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες στην εστίαση, με αποτέλεσμα, όπως είναι λογικό, να αντιδρούν και να κάνουν λόγο για «πλήρη απόσυρση της κυβέρνησης από τη στήριξη της Εστίασης».

Στους αυτοαπασχολούμενους τα ποσά των επιστρεπτέων κατά μέσο όρο κινούνται στα 5.000 ευρώ, ενώ αυξάνονται αν έχουν και υπάλληλο. Σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες είναι δύσκολο να έχουν κρατήσει το ποσό που ήξεραν ότι θα επιστρέψουν. Αν έχουν κρατήσει το ποσό και το καταβάλουν, θα μπορέσουν να λάβουν και την έκπτωση 15%, διαφορετικά θα μπουν στη διαδικασία της καταβολής των 96 δόσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι έλαβαν ποσά μέχρι 4.000-5.000 ευρώ και θα πρέπει να επιστρέψουν 1.000-1.500 ευρώ στην περίπτωση που έχουν πολύ μεγάλες ζημιές και εντάσσονται στην κατηγορία της επιστροφής ποσού που ισούται με το 33% του συνόλου της επιστρεπτέας.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οι ιδιοκτήτες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης στην Αθήνα αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Σωματείο «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης».
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» αναφέρει πως «οι κύριοι Κ. Μητσοτάκης, Χ. Σταϊκούρας και Α. Γεωργιάδης, ενώ είχαν την επιλογή, που τους έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μετατρέψουν σε επιδότηση την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν το έπραξαν. Προφανώς η έκθεση Πισσαρίδη είναι σε πλήρη εξέλιξη με κεντρικό σύνθημα: ‘‘Αποτελειώστε ανασφάλιστους, αδύναμους και χρεωμένους’’».

Όπως αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση ο «Κύκλος», «οι άνθρωποι της Εστίασης έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτή περιγράφεται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημόσιων βαρών και διατυπώνεται στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουν πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουν κάνει επαχθείς θυσίες με την οιονεί ανάκληση αδείας λειτουργίας των καταστημάτων τους κι έχουν στερηθεί την αξιοπρεπή διαβίωση, η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει».

Μερικά ακόμα χρήσιμα στοιχεία που αναφέρει ο «Κύκλος» είναι πως:
 
Οι επιχειρήσεις Εστίασης που απασχολούν μέχρι 49 άτομα αποτελούν το 87% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
Οι επιχειρήσεις Εστίασης που απασχολούν μέχρι εννέα άτομα αποτελούν το 57% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
Στην Εστίαση εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι και μαζί με τα παρελκόμενα επαγγέλματα αγγίζουν το 1.000.000.
Οι άνθρωποι της Εστίασης κατέστησαν ανασφάλιστοι επειδή έχασαν τις ρυθμίσεις τους την τελευταία διετία και η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει, αρνούμενη να ανοίξει έναν νέο κύκλο 120 δόσεων.
Στον οικονομικό ζόφο ήρθε να προστεθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, που μετέτρεψε το ενεργειακό κόστος των μαγαζιών σε εφιάλτη, με την κυβέρνηση να μην παίρνει κανένα μέτρο για τους επαγγελματικούς χώρους.
«Ο κατάλογος είναι μακρύς με αυτά που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει» αναφέρουν οι επαγγελματίες στην Εστίαση και για τους λόγους αυτούς ζητούν:

  •     Άμεση μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση.
  •     Διαγραφή όλων των κορωνοχρεών για το 2020 και το 2021.
  •     Ασφάλιση για όλους και επανένταξη σε 120 δόσεις.
  •     Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail