Πώς τα δυτικά όπλα βοηθούν ήδη την Ουκρανία να ανακόψει τη Ρωσία


Των Denys Davydenko, Margarita Khvostova, Olga Lymar

Τις τελευταίες εβδομάδες, σύγχρονα βαριά δυτικά όπλα άρχισαν να φθάνουν στην Ουκρανία. Οι παραδόσεις αυξήθηκαν αισθητά αφότου τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα τα έστελναν στην Ουκρανία. 

 Από: capital.gr

Ο οπλισμός περιλάμβανε πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων HIMARS    , οβίδες Μ777, οβίδες PzH, αυτοκινούμενα πυροβολικά Zuzana και Krab, και anti-ship πυραύλους Harpoon. Το μέγεθος του οπλισμού εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές για να νικήσει πλήρως τη Ρωσία. Αλλά στην πρώτη γραμμή, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη ενεργά τα όπλα που παραδόθηκαν προσφάτως. Και όπως φαίνεται, αυτές οι νέες προμήθειες αρχίζουν να αλλάζουν την ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος, υπέρ της Ουκρανίας.

Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν άμεσο: μετά την παραλαβή, ο ουκρανικός στρατός σύντομα άρχισε να πλήττει στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονταν σε αρκετά μακρινή απόσταση. Σπανίως μπορούσε να το κάνει αυτό πριν από την άφιξη αυτών των σύγχρονων δυτικών όπλων. Μέχρι προσφάτως, το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού πυροβολικού μπορούσε να χτυπήσει σε απόσταση μόνο μέχρι 30-40 χλμ. Το όπλο με το μεγαλύτερο βεληνεκές, το πυραυλικό σύστημα Tochka-U, είχε ακτίνα μέχρι 120 χλμ. Ωστόσο η Ουκρανία είχε μόλις δύο δωδεκάδες τέτοια πυραυλικά συστήματα που λειτουργούσαν.

Αλλά μόνο την τελευταία εβδομάδα, στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέσκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών του ρωσικού στρατού στις κατεχόμενες Ζιμοχόρια, Περεβαλσκ, Σνίζνε, Ποπάσνα και Ντόνετσκ. Αυτές οι πόλεις απέχουν περίπου 50 χλμ από την πρώτη γραμμή και οι πηγές αναφέρουν ότι καταστράφηκαν με τη χρήση HIMARS. Επιπλέον, σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, η Ουκρανία χρησιμοποίησε HIMARS εναντίον της ρωσικής αεροπορικής βάσης στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, στην περιοχή της Ζαπορίζια. Επομένως, η προσφορά από τις ΗΠΑ, μόλις τεσσάρων μονάδων αυτού του εξοπλισμού, έχει ήδη επιτρέψει την καταστροφή σημαντικού μέρους του logistics του ρωσικού στρατού στα μετόπισθεν.

Το νότιο μέτωπο του πολέμου επίσης γνώρισε αυξημένη επιτυχία στο επίπεδο της τακτικής για τον ουκρανικό στρατό. Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προσφάτως εξαπολύσει αρκετές πυραυλικές επιθέσεις σε πλατφόρμες γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Οι Ρώσοι είχαν τοποθετήσει σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου σε αυτές τις πλατφόρμες, επιτρέποντας του να ελέγχει τον εναέριο χώρο σε τμήματα της περιοχής της Οδησσού. Αυτός ο εξοπλισμός πιθανότατα τώρα έχει καταστραφεί και οι Ρώσοι δεν θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν την παράνομη εξόρυξη ουκρανικού φυσικού αερίου από τις εξέδρες. Λίγες ημέρες αργότερα, τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυροβολικό και πυραύλους στη ρωσική φρουρά στο Φιδονήσι. Λίγο μετά, τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί.

Όλοι αυτοί οι στόχοι στη Μαύρη Θάλασσα, βρίσκονται σε ακτίνα μέχρι και 100 χλμ από τις ουκρανικές ακτές. Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις στο ΦΙδονήσι και στις εξέδρες γεωτρήσεων της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά μπορεί να υποτεθεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν anti-ship πυραύλους. Και στα δύο μέτωπα, οι πρόσφατες απτές τακτικές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού, υποδηλώνουν έντονα μια σχέση με την παράδοση σύγχρονων βαρέων δυτικών όπλων.

Ωστόσο, αν και ο κατάλογος των όπλων που παραδόθηκαν είναι τεράστιος και έχει μεγάλη ζήτηση από τον ουκρανικό στρατό, η ποσότητα τους εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής για να αποκτήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, 8 πυροβόλα Zuzana και 4 HIMARS. Ο μικρός αριθμός σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ένα λειτουργικό momentum προς -για παράδειγμα- καθοριστικές νίκες στους άξονες της Χερσώνας ή του Χασκόβου. Ένας ικανός αριθμός σύγχρονων δυτικών όπλων, θα μπορούσε να το επιτρέψει αυτό.

Στα μέσα Ιουνίου, ένας υψηλόβαθμος προεδρικός σύμβουλος μοιράστηκε τις εκτιμήσεις του για τις ανάγκες της Ουκρανίας: "1000 οβίδες διαμετρήματος 155mm. 300 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, 500 τανκς, 2000 τεθωρακισμένα οχήματα, 1000 drones. Επιπλέον, η Ουκρανία θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο δωδεκάδες σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ιδανικά τα αμερικανικά F-15 ή τα F-18 ή τα σουηδικά Gripen για να φτάσουν τη ρωσική αεροπορική ισχύ, καθώς και να παρέχουν πρόσθετη προστασία από ρωσικούς πυραύλους. Το κατάλληλο νομοσχέδιο έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Αμερικανό βουλευτή, Αντάμ Κίσιντζερ. ΤΟ Κογκρέσο θα πρέπει να το εγκρίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς οι Ουκρανοί πιλότοι θα χρειαστούν μήνες εκπαίδευσης προτού μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Τέλος, οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις στο Κιέβο, ένα χτύπημα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσιουκ και καθημερινές επιθέσεις σε άλλες ουκρανικές πόλεις, καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη προστασίας του ουκρανικού ουρανού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την πρόθεση της να στείλει δύο αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, τα NASAMS. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την προστασία των πόλεων και των στρατηγικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας από τους εχθρικούς πυραύλους, καθώς τα NASAMS είναι σε θέση να καταρρίπτει αεροπλάνα, ελικόπτερα και πυραύλους ρουζ όπως τους Iskander ή τους Tochka-U. Μπορεί επίσης να πλήξει στόχους σε απόσταση 160 χλμ. Από τη στιγμή που οι μπαταρίες NASAMS μπορούν να καλύψουν μόνο μία πόλη ή ένα αντικείμενο, είναι σημαντικό να συνδυαστούν με εναλλακτικά σύγχρονα συστήματα αεράμυνας που υποσχέθηκαν άλλοι δυτικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων SAMs και αεροσκαφών. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθούν τα κενά στην αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει αποδείξει την ικανότητα της να χρησιμοποεί σύγχρονα δυτικά όπλα στη μάχη με μεγάλο αποτέλεσμα. Οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν δείξει ότι μπορούν να μάθουν γρήγορα πώς να τα χειρίζονται. Εάν η Δύση προμηθεύει με συνέπεια την Ουκρανία με όπλα και τεθωρακισμένα, ο ουκρανικός στρατός θα είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσει και να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση σε πολλαπλά μέτωπα και να απωθήσει τους Ρώσους από το έδαφος του. Εκτός από την άνευ προηγουμένου υποστήριξη που έχει δοθεί ήδη στην Ουκρανία, περαιτέρω επιτυχία θα απαιτούσε από τη δύση να είναι πιο γρήγορη και πιο αποφασιστική για να διασφαλίσει τη νίκη όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο. Εάν η Δύση υποστηρίζει μια γρήγορη νίκη για την Ουκρανία, θα πρέπει άμεσα να εντατικοποιήσει την προσφορά όπλων στη χώρα.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/article/immediate-impact-how-western-heavy-weapons-are-already-helping-ukraine-halt-russia/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail