Γιατί η Κρήτη «βουλιάζει» τη «Γαλάζια Πατρίδα»: Το «αεροπλανοφόρο» της Ανατολικής Μεσογείου

Έχουν ήδη προσγειωθεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τα Αμερικανικά F-35, προκειμένου να λάβουν μέρος στη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Poseidon Rage».

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Την ώρα που δημοσιεύονται οι πρώτες εικόνες από τα Αμερικανικά F-35 να έχουν ήδη προσγειωθεί μαζί με τα F-15 Strike Eagle στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα προκειμένου να λάβουν μέρος στη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Poseidon Rage»,ο εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν στην κυβέρνηση Ντεβλέτ Μπαχτσελί πόζαρε μαζί με το «πρωτοπαλίκαρο» του «Γκρίζο Λύκο» Αχμέτ Γιλντιρίμ κρατώντας τον προκλητικό χάρτη που δείχνει το μισό Αιγαίο και την Κρήτη ως Τουρκική επικράτεια.

Πέρα από το φαιδρό της υπόθεσης και ενώ η Τουρκία οδεύει προς εκλογές με τον Τούρκο πρόεδρο να βρίσκεται σε «περιδήνηση» αυτή η ακραία εμπρηστική στάση του «συνοδοιπόρου» του στην κυβέρνηση Μπαχτσελί όπως και σχεδόν του συνόλου της Τουρκικής αντιπολίτευσης μεταφέρει ήδη τεράστια πίεση στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος πέρα από την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας που έχει φέρει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας αντιμετωπίζεται σχεδόν ως εθνικός μειοδότης. Ανήμπορος να κάνει πράξη το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» την ώρα που η Ελλάδα όπως τον κατηγορούν εξοπλίζει σαν «αστακούς» τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία δήθεν έχει καταλάβει παράνομα.

Όμως αυτή τη φορά οι «Γκρίζοι Λύκοι» δεν «βάφουν» μόνο το Ανατολικό Αιγαίο Τουρκικό αλλά και την Κρήτη, ολόκληρο το νησί, μεταφέροντας τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» ακόμη πιο Δυτικά. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό γίνεται στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία όπου οι ΗΠΑ  ενισχύουν συνεχώς την παρουσία τους στην Κρήτη με επίκεντρο όχι μόνο τη Ναυτική Βάση - τη μεγαλύτερη της Μεσογείου - αλλά  και με αεροπορικές δυνάμεις όπως τα 10 Stealth μαχητικά F-35 και τα 14 πανίσχυρα F-15 τα οποία πέταξαν από το Lakenheath για να συμμετέχουν τις επόμενες δύο εβδομάδες στην «Poseidon Rage». Οι πληροφορίες μάλιστα ότι οι Αμερικανοί μαζί με τα Ελληνικά «γεράκια» θα πετάξουν σε πολλά σενάρια πάνω από την θαλάσσια περιοχή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου φαίνεται ότι έχει εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους γείτονες. Με το ενδεχόμενο να βγάλουν εντός Αυγούστου ακόμα και νότια της Κρήτης το καινούργιο τους πλωτό γεωτρύπανο να παραμένει ανοιχτό ή τουλάχιστον να μην διαψεύδεται.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είχε μπει πολύ νωρίς στο πρόγραμμα των F-35 πριν αποπεμφθεί εξαιτίας της απόκτησης των Ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 ουδέποτε είδε στο έδαφος της να προσγειώνονται τα Stealth μαχητικά προκειμένου να πραγματοποιήσουν τέτοιου μεγέθους άσκηση. Ενώ τώρα βλέπουν τα F-35 να φτάνουν στη Σούδα λίγες μόλις ημέρες έπειτα από το επίσημο έγγραφο Ελληνικό ενδιαφέρον για τα «αόρατα» μαχητικά και με δεδομένη πλέον την απόκτηση τους από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Όμως η Κρήτη πέρα από τον υψηλό συμβολισμό της αλλά και την σημασία που έχει πλέον για τους Αμερικανούς διαθέτει και πολύ υψηλή θέση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού. Των όπλων δηλαδή που στήνουν φραγμό στα σχέδια της Άγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο και «βουλιάζουν» το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Τον ρόλο της Κρήτης κατάλαβαν καλά οι γείτονες το καλοκαίρι του 2020 όταν αποτέλεσε το ορμητήριο των μαχητικών της HAF  και των Μονάδων του Στόλου απέναντι στις προκλητικές τους κινήσεις αμφισβήτησης των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποτέλεσμα είναι να συμπεριλαμβάνουν πλέον το «αεροπλανοφόρο» της Μεσογείου στους προκλητικούς χάρτες τους αφού γνωρίζουν ότι όσο τα Ελληνικά «γεράκια» εξορμούν από την Κρήτη και τα πλοία του Στόλου την έχουν επίσης ως βάση εφοδιασμού και ορμητήριο τα επεκτατικά τους σχέδια θα παραμείνουν όνειρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail