Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ρωσικό αέριο: Μεγάλη η εξάρτηση της Γερμανίας από τις κινεζικές πρώτες ύλες

Για δεκαετίες ήταν αδιανόητο ότι η Ρωσία θα σταματούσε τελικά να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία. Τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου. Τα γερμανικά υπουργεία αναπτύσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα. Δεν επηρεάζονται μόνο τα ιδιωτικά νοικοκυριά, αλλά και η βιομηχανία, η οποία σχεδόν σίγουρα πρέπει να μειώσει την παραγωγή. 

Από: capital.gr

Αυτό εφιστά επίσης την προσοχή σε άλλες εξαρτήσεις της Γερμανίας: η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής βασικών προϊόντων όπως οι σπάνιες γαίες και το μαγνήσιο, γράφει ο Nico Beckert σε άρθρο του στο tableChina το οποίο αναδημοσιεύει το γερμανικό Frankfurter Rundschau. Για άλλες πρώτες ύλες, η Λαϊκή Δημοκρατία συγκαταλέγεται στους 5 κορυφαίους εξαγωγείς παγκοσμίως. Τώρα αυξάνεται η ανησυχία μεταξύ των μάνατζερ, των οικονομολόγων και των πολιτικών για τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με την Κίνα, η οποία θα έπληττε σκληρά οικονομικά τη Γερμανία από πολλές απόψεις.

Οι μισές από τις γερμανικές εισαγωγές μαγνησίου και το 45% των εισαγωγών σπάνιων γαιών προέρχονται από την Κίνα, όπως δείχνει νέα μελέτη του Ινστιτούτου Ifo. Τα μέταλλα χρησιμοποιούνται σε σημαντικές τεχνολογίες μέλλοντος όπως κυψέλες καυσίμου, ηλεκτροκινητήρες, ανεμογεννήτριες, ψηφιακή τεχνολογία και ρομπότ.

Υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες προειδοποιητικές πινακίδες. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Κίνα μείωσε την παραγωγή μαγνησίου λόγω της κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, υπέφερε η ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία εξαρτάται, για παράδειγμα, από το μαγνήσιο της Λαϊκής Δημοκρατίας για την παραγωγή αλουμινίου. Το πρόβλημα επιλύθηκε γρήγορα, αλλά δείχνει πολύ έντονα τις εξαρτήσεις.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα είχε ένα σχεδόν μονοπώλιο στις σπάνιες γαίες. Το 2011, η χώρα αντιπροσώπευε το 97% της παγκόσμιας παραγωγής. Αν και το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια παραγωγή έχει μειωθεί, εξακολουθεί να είναι περίπου 58%. Δεδομένου ότι η Κίνα καταναλώνει πολύ η ίδια, το μερίδιο των εξαγωγών είναι χαμηλότερο στο 26%. Υπήρχαν επίσης προειδοποιητικές πινακίδες για τις σπάνιες γαίες. Στα τέλη του 2010, η Κίνα περιόρισε τις εξαγωγές στην Ιαπωνία για αρκετές εβδομάδες λόγω διπλωματικών αναταραχών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ifo, οι σπάνιες γαίες και το μαγνήσιο συγκαταλέγονται στις "πρώτες ύλες με κρίσιμες εξαρτήσεις". Είναι σημαντικές για πολλές βασικές τεχνολογίες και προωθούνται και εξάγονται σε μεγάλη κλίμακα μόνο από λίγες χώρες.

Η εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα είναι λιγότερο έντονη για επτά άλλες κρίσιμες πρώτες ύλες. Μόνο στην περίπτωση του γραφίτη το ποσοστό των εισαγωγών από την Κίνα υπερβαίνει το 10%. Εξάλλου, ο υπόλοιπος κόσμος στο σύνολό του εξαρτάται ακόμη περισσότερο από την Κίνα παρά από τη Γερμανία. Αυτό αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία. Από παγκόσμια άποψη, το μερίδιο των εισαγωγών από την Κίνα είναι συνήθως υψηλότερο από τη γερμανική αξία. "Οι γερμανικές εισαγωγές είναι πιο διαφοροποιημένες από το μέσο παγκόσμιο εμπόριο", λέει η Lisandra Flach, μία από τις συγγραφείς της μελέτης Ifo.

Αλλά αυτό ισχύει μόνο για άμεσες εξαρτήσεις. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής εμπορευμάτων στον κόσμο. "Κάθε αλλαγή στην Κίνα που σχετίζεται με τις πρώτες ύλες, όπως οι διακυμάνσεις της ζήτησης λόγω της οικονομίας, επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές πρώτων υλών και τις εξελίξεις των τιμών", λέει ο Yun Schüler-Zhou, ειδικός στην Κίνα στη Γερμανική Υπηρεσία Πρώτων Υλών (Dera). Επειδή η Γερμανία εξαρτάται από τις εισαγωγές πρώτων υλών, οι διακυμάνσεις των τιμών έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γερμανική βιομηχανία. "Αυτή η έμμεση εξάρτηση από την Κίνα είναι πολύ πιο εκτεταμένη από την άμεση εξάρτηση από τις προμήθειες", δήλωσε ο Schüler-Zhou.

Επιπλέον, υπάρχουν εξαρτήσεις λόγω διακλαδισμένων αλυσίδων εφοδιασμού. "Η εξάρτηση κατά μήκος της αλυσίδας αξίας μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι φαίνεται στη μελέτη μας", λέει ο Flach. Εάν άλλες χώρες της ΕΕ εισάγουν πρώτες ύλες από την Κίνα, τις επεξεργάζονται και στη συνέχεια τις εξάγουν στη Γερμανία ως ενδιάμεσα αγαθά, υπάρχει έμμεση εξάρτηση από την Κίνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην περίπτωση των σπάνιων γαιών. Οι χώρες της ΕΕ εισάγουν το 98% των αναγκών τους από την Κίνα.

Η Κίνα συχνά δεν είναι η μόνη χώρα που έχει ορισμένα κοιτάσματα πρώτων υλών. Ωστόσο, λόγω των πλεονεκτημάτων ως προς τις τιμές, ορισμένοι παραγωγοί από άλλες χώρες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αγορά. Το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι οι σπάνιες γαίες . Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να υποδηλώνει το όνομα, αυτά τα 17 μέταλλα δεν είναι ασυνήθιστα στον φλοιό της γης. Αλλά: "Η Κίνα κυριαρχεί στην εξόρυξη σπάνιων γαιών επειδή τα περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα είναι χαμηλά", λέει ο Michael Reckordt, ειδικός πρώτων υλών στη ΜΚΟ PowerShift.

Αυτό είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να μειώσει τις τιμές. Εξαιτίας αυτού, τα ορυχεία στις ΗΠΑ έπρεπε να κλείσουν προσωρινά. Οι εταιρείες συχνά απλά δεν είναι πρόθυμες να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για τις πρώτες ύλες. Εδώ υπάρχει ένας παραλληλισμός με το ρωσικό αέριο: αντί να βασίζονται σε άλλους προμηθευτές και LNG σε πρώιμο στάδιο, οι γερμανικές εταιρείες εξαρτώνται από τη Ρωσία. Όσο η προσφορά ήταν άφθονη και φθηνή, τα προβλήματα με αυτή τη στρατηγική δεν ήταν εμφανή.

Αν και υπάρχουν τακτικά παράπονα για τις εξαρτήσεις από τα κινεζικά εμπορεύματα εδώ και χρόνια, αυτές εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά υψηλές. Σύμφωνα με το ινστιτούτο πληροφοριών, η αναλογία αφορούσε σπάνιες γαίες: 

- 2017 στο 40%,
- 2019 στα 45%,
- 2021 στο 30%

Το αν η πρόσφατη πτώση αντιπροσωπεύει μια αντιστροφή τάσης είναι ασαφές, καθώς η πολιτική της Κίνας για τον κορονοϊό έχει επηρεάσει επίσης τον τομέα εξόρυξης. Στην περίπτωση του μαγνησίου, υπήρξε ακόμη και μια ελαφρά αύξηση στο μερίδιο των κινεζικών εισαγωγών τα τελευταία χρόνια, από 40% το 2017 σε 51% το 2021. Οι εισαγωγές άλλων μετάλλων έχουν μάλιστα αυξηθεί δραστικά. Αυτά περιλαμβάνουν χρώμιο, βισμούθιο, ζιρκόνιο, ίνδιο, καθώς και πολλά προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα, όπως λέει ο Schüler-Zhou από την Dera.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εάν έχουν γίνει αρκετά για τη μείωση των εξαρτήσεων. "Οι προσπάθειες γίνονται συνήθως σε επιχειρησιακό ή εταιρικό επίπεδο", λέει ο ειδικός στις πρώτες ύλες Reckordt. Επιπλέον, η Μαλαισία και η Μιανμάρ δεν είναι ιδανικοί προμηθευτές σπάνιων γαιών. "Έτσι, ο κατάλογος των εναλλακτικών λύσεων μειώνεται πολύ γρήγορα στις ΗΠΑ", λέει ο Reckordt.

Σύμφωνα με ειδικούς, η εξάρτηση από την Κίνα ενέχει και πολιτικούς κινδύνους. "Οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα θα μπορούσαν να διακοπούν κατά τη διάρκεια των διενέξεων εξωτερικής πολιτικής", λέει ο Schüler-Zhou από την Dera. Οι στρατηγικές πρώτες ύλες όπως οι σπάνιες γαίες είναι πλέον πολιτικά πολύ πιο σχετικές από τα κανονικά οικονομικά αγαθά. "Η σημασία τους για την ενεργειακή μετάβαση στην Κίνα και τις δυτικές χώρες έχει αυξηθεί. Αυτό αυξάνει τον ανταγωνισμό και την πιθανότητα σύγκρουσης ", λέει ο Schüler-Zhou.

Ως βιομηχανική χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό, η Γερμανία παραμένει εξαρτημένη από εισαγωγές πρώτων υλών από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από την Κίνα. Η μείωση των εξαρτήσεων –όπως στην περίπτωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο– θα έχει υψηλότερο κόστος. Σε άλλες περιοχές του κόσμου ισχύουν υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα. Ωστόσο, εάν η γερμανική βιομηχανία ενδιαφέρεται σοβαρά να μειώσει τον κίνδυνο υπερβολικών εξαρτήσεων, θα πρέπει να δεχτεί υψηλότερες τιμές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail