Στα σκαριά αλλαγές στις συντάξεις όσων εργάζονται

Αλλαγές στο καθεστώς των συντάξεων όσων απασχολούνται εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας. Βασικό στοιχείο αυτών των αλλαγών, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα είναι να μπει τέλος στην οριζόντια μείωση 30% η οποία ισχύει επί των συντάξεων των εργαζόμενων συνταξιούχων. Μ΄άλλα λόγια, εκείνο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να μην ισχύει η ίδια μείωση για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Από: capital.gr  / Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Πιο συγκεκριμένα, να ισχύει άλλη μείωση (κατά το μέγιστο 30%) για όσους συνταξιούχους εισπράττουν παράλληλα αμοιβή για παροχή εργασία τους η οποία όμως είναι αρκετά υψηλή και άλλη μείωση (χαμηλότερη από 30%) για όσους συνταξιούχους έχουν πολύ χαμηλή αμοιβή για παράλληλη απασχόληση τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ακόμα στο Υπουργείο Εργασίας δεν έχει υπάρξει κατάληξη σε σχέση με το πλαφόν αμοιβής πάνω από το οποίο θα ισχύει η μείωση 30% επί της σύνταξης του.

Στόχος είναι να είναι πιο δίκαιη η μείωση στη σύνταξη όσων εργάζονται, καθώς δεν μπορούν να υπόκεινται την ίδια, οριζόντια μείωση όσοι συνταξιούχοι έχουν υψηλές αμοιβές (από την εργασία τους) και όσοι έχουν χαμηλές ή ακόμα και περιστασιακές (και, επίσης, χαμηλές) αμοιβές.

Σημειώνεται πως στην τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ σε σχέση με τη δημογραφική κρίση προβλέπεται πρόταση περί παροχής υψηλού βαθμού ευελιξίας για δυνατότητες παράλληλης απασχόλησης των συνταξιούχων.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, με διάταξη του τέως Υπ. Εργασίας, κου Γιάννη Βρούτση (από το Φεβρουάριο του 2020), ισχύει μείωση 30% για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016 (έναντι μείωσης 60% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου).

Μάλιστα από την 1η Μαρτίου 2022, το καθεστώς της μείωσης 30% ίσχυσε και για όσους συνταξιούχους παράλληλα εργαζόμενους) βγήκαν στη σύνταξη πριν τις 13 Μαΐου 2016.

Στελέχη των ταμείων με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr αναφέρουν πως εφόσον θεσπισθεί η ρύθμιση την οποία εξετάζει το Υπ. Εργασίας θα εφαρμοσθεί για όλους τους συνταξιούχους, οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο.

Δηλαδή δεν θα αφορά μόνο όσους βγουν στη σύνταξη αφού θεσπισθεί η εξεταζόμενη ρύθμιση αλλά και για εκείνους οι οποίοι είχαν βγει στη σύνταξη οι συνταξιούχοι οι οποίοι απασχολούνται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail