Ο «χάρτης» της δυσαρέσκειας στην ΝΔ – Απλή αναλογική και ακύρωση ανασχηματισμού φέρνουν κρίση στους βουλευτές

Η απλή αναλογική φέρνει νεύρα στους βουλευτές των περιφερειών με χαμηλά ποσοστά

H ξαφνική απόφαση του Μαξίμου να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης– που μπορεί να οφείλεται και στο ότι θέλει να δει που θα καταλήξει το θέμα με τις πυρκαγιές - έχει δημιουργήσει μεγάλο ζήτημα στους βουλευτές.

Από: bankingnews.gr

Διαμάχες λόγω ακύρωσης του ανασχηματισμού

Όπως έχουμε ξαναγράψει έχουν δημιουργηθεί μεγάλες διαμάχες μεταξύ βουλευτές και υπουργών που κατεβαίνουν στην ίδια περιφέρεια.
Αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχει και ένα κλίμα δυσαρέσκειας στους ψηφοφόρους για όλη την κυβέρνηση, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι η δεξαμενή των ψηφοφόρων που θα στηρίξουν τους υποψηφίους στερεύει. Βουλευτές, πολιτευτές και υπουργοί που θέλουν να μπουν στη Βουλή θα πάνε ψήφο - ψήφο να διεκδικήσουν την είσοδό τους.

Η απλή αναλογική φέρνει νεύρα στους βουλευτές των περιφερειών με χαμηλά ποσοστά

Μην ξεχνάμε και ένα πολύ σημαντικό παράγοντα.
Το πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική, μάλλον η ΝΔ, θα χάσει τουλάχιστον 30-40 βουλευτές από τις περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά της ΝΔ.
Όταν, ο άλλος είναι υπουργός μπορεί πολύ πιο εύκολα να εξυπηρετήσει τους ψηφοφόρους του.

Όταν έχει κάτσει υπουργός και όλη την τετραετία τότε είναι σίγουρη η επανεκλογή του απέναντι σε αυτόν που είναι απλός βουλευτής. Γι’ αυτό και ο ανασχηματισμός θα έκανε ένα rotation σε θέσεις σχετικά ασήμαντες για την πορεία του κυβερνητικού έργου, αλλά θα μείωνε τις αντιδράσεις των βουλευτών.

Ο παράγοντας κριτικής Κακλαμάνης και οι σίγουροι υπουργοί

Εν πάση περιπτώσει εκεί που παρατηρούνται μεγάλες προστριβές είναι οι μεγάλες περιφέρειες της Αττικής.
Στην Α Αθήνας ο Νικήτας Κακλαμάνης αποτελεί μία εστία κριτικής απέναντι στους υπουργούς και το Μαξίμου.
Έχει κερδίσει με το σπαθί του το δικαίωμα της άποψής του – εδώ είχε διαγραφεί και από τον Α.Σαμαρά - αλλά το ζήτημα είναι ότι οι εκλογές ενδεχομένως να στερήσουν μία θέση για τη ΝΔ στη Α Αθήνας. Κικίλιας, Κεφαλογιάννη, Συρίγος, Πλεύρης έχουν μία σίγουρη θέση. Άλλοι επειδή είναι υπουργοί, άλλοι επειδή είναι μεγάλα ονόματα, το θέμα είναι ότι κινδυνεύει ο Κακλαμάνης, όπως και η Φωτεινή Πιπιλή αλλά και ο Νίκος Γιατρομανωλάκης που, μάλλον, δεν ψήνεται και πολύ να κατέβει στην περιφέρεια παρόλο που είναι κυβερνητικό στέλεχος.

Ίσως η τελευταία θητεία για Ρουσόπουλο που περίμενε χρόνια να γίνει ξανά υπουργός

Στο Βόρειο Τομέα, όλα τα μεγάλα «κεφάλια» είναι υπουργοί εκτός από Δημήτρη Καιρίδη, τον Θόδωρο Ρουσόπουλου και τον Γιώργου Κουμουτσάκο.
Παρά τα όσα έχουν γραφτεί, το Μαξίμου δεν έχει κάνει υπουργούς τους Καιρίδη-Ρουσόπουλο με τον τελευταίο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να βρίσκεται στο όριο της μη επανεκλογής.
Όλοι οι υπόλοιποι Γεωργιάδης, Χατζηδάκης, Κεραμέως, έχουν σίγουρη την επανεκλογή τους.

Οι δύο υπουργοί Δένδιας - Θεοδωρικάκος έχουν τον πρώτο λόγο

Στο Νότιο Τομέα, οι δύο πρώτοι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Όσοι είναι υπουργοί και εκλέγονται στην περιφέρεια πάνε καλά όπως η Σοφία Βούλτεψη.
Άλλοι, όμως, που δεν έχουν υπουργική θέση παλεύουν όπως ο Βασίλης Σπανάκης, Μπάμπης Χατζηδημητρίου και ο Γιάννης Καλλιάνος.
Εάν τεθεί θέμα να κατέβει στην περιφέρεια και ο Νίκος Χαρδαλιάς που είναι υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, τότε θα εκλεγεί σίγουρα και θα μείνουν εκτός Βουλής και άλλοι.

Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα στην Ανατολική Αττική

Η μεγάλη μάχη γίνεται στην Ανατολική Αττική.
Στέλιος Πέτσας και Σοφία Ζαχαράκη, που είναι και οι δύο υπουργοί, πιέζουν παλιούς παίκτες της περιοχής όπως ο Γιώργος Βλάχος και ο Βασίλης Οικονόμου.
Ο τελευταίος έχει πολλούς συμμάχους στην περιοχή όπως τον Μάκη Βορίδη (άτυπη συμμαχία) αλλά τα έχει καλά και με το πασοκικό στοιχείο.

Εάν γίνει ανασχηματισμός, θα αξιοποιηθεί αλλιώς θα θεωρηθεί unfair.
Η Γεωργία Μαρτίνου θα ξαναβγεί, διότι ο πατέρας της ο εφοπλιστής Μαρτίνος έχει κάνει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στην περιοχή.
Αλλά και στο Δυτικό Τομέα Αθήνας, όλα είναι ρευστά.
Η έλευση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη αλλά και της υφυπουργού Εργασίας Μαρίας Συρεγγέλα έχει δημιουργήσει γκρίνια στον Γιάννη Λοβέρδο που παλεύει μόνος από την θέση του βουλευτή.

Αδικίες στο κάμπο, υπεραξιοποιείται ο Βόλος

Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Στην Λάρισα για παράδειγμα, το Μαξίμου δεν έχει αξιοποιήσει κανέναν βουλευτή με συνέπεια να έχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην περιοχή. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου δεν είναι πρωτοκλασσάτα στελέχη αλλά θα έπρεπε να είχε κάνει κάποιον υφυπουργό.
Αντιθέτως, έχει υπεραξιοποιηθεί η Μαγνησία και ο Βόλος.
Ζέττα Μακρή και Χρήστος Τριαντόπουλος (που δεν είναι βουλευτής) αλλά είναι υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, θα έχουμε μία άνετη εκλογή αλλά Χρήστος Μπουκώρος και Κώστας Μαραβέγιας θα έχουν δύσκολο έργο.
Ο Τριαντόπουλος θα εκλεγεί σίγουρα, οπότε ένας από τους δύο θα μείνει εκτός.

Θα μείνουν πολλοί εκτός στην Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη δεν αρκεί που ένας βουλευτής καταλαμβάνει την θέση του υφυπουργού Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας-Θράκης.
Ο νομός δεν αξιοποιείται πλήρως και υπάρχει δυσαρέσκεια στα δυτικά της πόλης.
Σιμόπουλος και Κούβελας που δεν έχουν πάρει υπουργική θέση θα δώσουν μάχη, η Άννα Ευθυμίου πολύ δύσκολα θα εκλεγεί αφού έχει ενοχλήσει πολύ με τις παρεμβάσεις που κάνει στη Βουλή κατά νομοσχεδίων υπουργών.
Έλενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας ως «παλιοί» θα ξαναβγούν.
Αλλά στο νομό έρχεται και ο Άγγελος Χαριστέας με μία μεγάλη αναγνωρισιμότητα αλλά και η Μαρία Σπυράκη από την ευρωβουλή.
Θα αλλάξει πολύ ο χάρτης. Και βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα ο Κώστας Καραμανλής που βγαίνει χωρίς σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός.

Κίνδυνος για μεγάλη καθίζηση στην Αχαΐα

Στην Αχαΐα η υπουργοποίηση του σαμαρικού Ανδρέα Κατσανιώτη του έχει δώσει τους πόντους που χρειάζονται για να βγει ξανά βουλευτής. Όλοι οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να δώσουν μεγάλη μάχη. Η Αχαία δεν είναι καλή περιφέρεια για τη ΝΔ, έχει αριστερό δήμαρχο για χρόνια, έχει έντονο το αριστερό και το πασοκικό στοιχείο. Η ΝΔ μπορεί να πάθει μεγάλο πατατράκ στην περιφέρεια αυτή.

Ανακατατάξεις στην Κρήτη

Τέλος, στην Κρήτη θα δούμε πολλά ενδιαφέροντα.
Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης θέλει να κατέβει στο Ηράκλειο όπου κυριαρχεί ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο Μάξιμος Σενετάκης απλός βουλευτής, δεν θα έχει τύχη και μπορεί να μην βγει και ένας από τους Αυγενάκη-Κεφαλογιάννη εάν κατέβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ηράκλειο και κρατήσει την έδρα αυτή.
Στα Χανιά αν τα πάει καλά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάρει μία έδρα από την ΝΔ και να μείνει εκτός ο Β.Διγαλάκης.

Μαξιμιλιανός

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail