Καύσωνας: Κοντά στο air condition, μακριά από τις δημοσκοπήσεις και στο βάθος συγκυβέρνηση ή οικουμενική

Το δίλημμα που έθεσε ο Ντράγκι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν «air condition ή ειρήνη». Τελικώς, αν και εκφράζονται φόβοι για στροφή της Ιταλίας στα ακροδεξιά, ο Ντράγκι παραιτήθηκε. Το, δε, δίλημμά του, έχει αλλάξει διατύπωση από τους Ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση, και έχει γίνει: «Air condition ή φαγητό».

Από: antinews.gr

Ο ευρωπαϊκός καύσωνας φαίνεται πως φτάνει και στην Ελλάδα. Αλλά καλοκαιράκι στην Ελλάδα σημαίνει καμιά βουτιά, και, βέβαια, για πολλούς που δε μπορούν να κάνουν βουτιές επειδή δεν έχουν λεφτά για βενζίνη και διακοπές, air condition στο φουλ. Όμως, όταν σκέφτεται κανείς το ηλεκτροσόκ που θα πάθει όταν θα του έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος από το air condition, κάνα ελαφρύ γευματάκι συνίσταται και πολύ νερό.

Εμείς θα λέγαμε και μακριά από τις δημοσκοπήσεις. Οι τελευταίες, εσχάτως, έχουν βαλθεί να αναδείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πέφτει, κάτι που ως τάση δείχνει να ισχύει, και είχε εξαρχής επισημάνει το Antinews, σημειώνοντας τα προβλήματα που θα επιφέρει η ηγεσία Ανδρουλάκη.

Η μεγάλη πρεμούρα, όμως, φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ και δημοσκόπων, που δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται ότι είναι σε καζάνι που βράζει (καλοκαιριάτικα, με πυρκαγιές και καύσωνα), είναι να αναδειχθεί ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να πάει σε συγκυβέρνηση με την ΝΔ και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η πρόεδρος της Δημοκρατίας το πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία της στη δεξίωση για την 48η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, έστειλε μήνυμα ενότητας, αναζήτησης συναινέσεων και συγκλίσεων για το καλό του τόπου, εν μέσω σκληρών διλημμάτων και δύσκολων επιλογών σε ένα αβέβαιο και απειλητικό διεθνές περιβάλλον.

Κοινώς, έδειξε οικουμενική κυβέρνηση. Ξέχασε ωστόσο να μας πει αν αυτή θα επιτευχθεί κατόπιν εκλογών ή άνευ.     

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το φιλοκυβερνητικό «Βήμα» μέσω του διευθυντή του, Αντώνη Καρακούση, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε, ότι η γεωπολιτική κρίση φθείρει τη ΝΔ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέρος του χαμένου εκλογικού εδάφους του ’19, κάτι που σύμφωνα με τον αρθρογράφο θα θέσει αυτομάτως ζήτημα συνεργασιών.

Ήτοι, υπονόησε σαφέστατα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.     

Ομολογία ήττας

Παρά τα δημοσκοπικά μαγειρέματα, κοινή πεποίθηση είναι η πτωτική τάση της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που, μαζί με άλλους παράγοντες, αποτελεί την ουσιαστική αιτία γιατί ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του, δε θέλει να πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο, αλλά το 2023.

Έτσι, η διαπίστωση ότι ο Κ.Μητσοτάκης δε σχηματίζει μόνος του κυβέρνηση, κάνει το μέγαρο Μαξίμου να έχει θέσει καλοκαιριάτικα σε συναγερμό όλο τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του, προκειμένου να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ομολογία ήττας του Κ.Μητσοτάκη.

Από εκεί και πέρα, αρχίζουν να καλλιεργούνται κινδυνολογικά σενάρια ακυβερνησίας, άλλα για κυβέρνηση τεχνοκρατών, διακομματικής συγκυβέρνησης, οικουμενικής κ.ο.κ.

Εκλογολογία – ανασχηματισμός

Στο μεταξύ, το γαϊτανάκι της εκλογολογίας και του ανασχηματισμού, θυμίζει περισσότερο παιχνίδι παπατζή. Εδώ εκλογές, εκεί εκλογές, πότε θα γίνουν οι εκλογές; Τώρα, σε αυτό προσετέθη και το παπατζιλίκι του ανασχηματισμού.

Παρ’ όλ’ αυτά, η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», υποστήριζε ότι, «μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τέλος στα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης αμέσως μετά την επερχόμενη θερινή ανάπαυλα, που αποτελούσαν μόνιμη σταθερά στη δημόσια πολιτική συζήτηση, στο περιστύλιο της Βουλής, αλλά και στα υπουργικά γραφεία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ούτε σε δεύτερο χρόνο, αλλά θα ολοκληρώσει την τετραετία με την παρούσα κυβέρνηση».

Αντιλαμβανόμενος προφανώς το χάος που προκάλεσαν οι διαρροές, ο πρωθυπουργός, στη συζήτησή του με δημοσιογράφους στο περιθώριο της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έσπευσε να βάλει τάξη, ξεκαθαρίζοντας ότι ούτε εκλογές θα γίνουν, ούτε ανασχηματισμός και τους παρότρυνε να φύγουν για διακοπές άνετα.

«Εμείς θα συνεχίσουμε τις περιοδείες μας. Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση. Ποιος αντέχει τον πολιτικό μαραθώνιο. Εγώ σας τα έχω πει, αλλά δε με ακούτε. Ούτε εκλογές θα γίνουν, ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές άνετα. Έχουμε εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές. Τι ανασχηματισμό; Δεν προλαβαίνει κάποιος να μάθει το χαρτοφυλάκιό του», είπε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν πολλές δεσμευτικές υποχρεώσεις για το ταμείο ανάκαμψης».

Εσωκομματική αντιπολίτευση

Η παραπάνω πρωθυπουργική-πυροσβεστική κίνηση δείχνει να έχει «λογική». Αρκετούς μπελάδες έχει ο Κ.Μητσοτάκης με την ακρίβεια, το ρεύμα, τα εθνικά, τον πόλεμο στην Ουκρανία, και, βέβαια, τα «θέματα ηθικής», για τα οποία κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση με αφορμή το «θέμα Λιγνάδη».

Αρκετές σκοτούρες έχει το μέγαρο Μαξίμου με τους Καραμανλικούς και τους Σαμαρικούς. Το μόνο που δε θα ήθελε τώρα, είναι να τον αντιπολιτεύονται και οι υπουργοί που θα έχαναν τις καρέκλες τους σε έναν ανασχηματισμό. Πολλά, ως γνωστόν, έχουν ακουστεί σε επίπεδο φημών. Ακόμα και ότι θα ανασχηματιστεί ο Δένδιας, ο Γεωργιάδης και άλλοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί.

Τα ίδια, ουσιαστικά, αλλά με πιο κομψό τρόπο παρατηρεί και η εφημερίδα Καθημερινή: «Η πραγματοποίηση ενός ανασχηματισμού στην τελική ευθεία προς τις κάλπες είναι πιθανόν να προκαλούσε παρενέργειες και αναταράξεις στην ίδια την αυλή της ΝΔ, σε μια περίοδο κατά την οποία είναι απαραίτητη η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Οι «κομμένοι» του κυβερνητικού σχήματος θα έδιναν αποδυναμωμένοι τη μάχη του σταυρού. Ενώ όσοι θα λάμβαναν υπουργική καρέκλα θα είχαν προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους στις εκλογικές τους περιφέρειες» (!).

Ποια είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και που θα οδηγήσει;

Στο ακραιφνώς φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση, «Πρώτο Θέμα», το οποίο, ως όλα δείχνουν έχει αναλάβει την άσκηση πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται στο 10%.

Κάτι, ωστόσο, που δεν πιστεύει ούτε ο διευθυντής του -επίσης φιλοκυβερνητικού- «Βήματος», Αντώνης Καρακούσης, ο οποίος έγραφε την Κυριακή: «Οι δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά έχουν απομειωθεί πλέον μεταξύ 5,5 και 8, ανάλογα ποιος μετράει » (!).

Εκτός αυτού, όμως, το ενδιαφέρον του άρθρου βρίσκεται στην διαπίστωση ότι, μετά την πτώση Ντράγκι, και με σαφή πτωτική πορεία του Κ.Μητσοτάκη, η Ελλάδα πιθανώς οδηγείται σε «δύσκολες συνεργασίες». Γι’ αυτό, σημειώνει ο αρθρογράφος, «ας το έχουν υπόψιν όσοι βυσσοδομούν και πολιτεύονται με ύβρεις. Οι καιροί είναι ανάποδοι και ίσως χρειαστεί να πορευθούν αντάμα με τους υβριζόμενους».

Ο ίδιος αναφέρει, επίσης: «Η αλήθεια είναι ότι όντως οι θεωρούμενες συστημικές δυνάμεις και οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης δοκιμάζονται από την ουκρανική κρίση και θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο προσεχώς όσο αυτή παρατείνεται και τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο αντισυστημισμός θα θεριέψει. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ήδη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολιτική κρίση αντίστοιχη της ελληνικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης .

Το δυστύχημα είναι ότι και η ελληνική πολιτική μπορεί να διολισθήσει εκ νέου σε ανάλογη κρίση. Οι έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης φανερώνουν υφέρπουσα φθορά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, προϊόντος του χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί την τρέχουσα ατμόσφαιρα αμφισβήτησης και να ανακτήσει μέρος των απωλειών του προσεγγίζοντας την εκλογική επίδοση του 2019. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί στην κάλπη το πολιτικό αδιέξοδο θα είναι μέγα. Και αυτομάτως θα τεθεί ζήτημα συνεργασιών».

Δηλαδή δεν αποκλείει, πέραν του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να αναγκαστεί να μπει σε οικουμενική, κυβέρνηση συνεργασίας-εθνικής σωτηρίας, όπως θέλετε πείτε την, και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιότιμη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντούτοις, κατά την ομιλία της στη δεξίωση για την 48η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, μόνο που δεν είπε ότι είναι ζήτημα χρόνου να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση για τη σωτηρία του έρμου τούτου τόπου.

Εκτός αν αντιλαμβανόμαστε λάθος το μήνυμα που έστειλε για ενότητα, αναζήτηση συναινέσεων και συγκλίσεων για το καλό του τόπου, εν μέσω σκληρών διλημμάτων και δύσκολων επιλογών σε ένα αβέβαιο και απειλητικό διεθνές περιβάλλον.

Άραγε, θα κάτσουν όλοι μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,  πριν ή μετά τις εκλογές;

Η λογική πάντως λέει, ότι οι δύσκολες επιλογές σε ένα αβέβαιο και απειλητικό διεθνές περιβάλλον, δε γίνεται να παρθούν από την παραπαίουσα πια κυβέρνηση των… αρίστων, συνεπώς ουδείς δύναται να αποκλείσει τον σχηματισμό οικουμενικής πριν τις εκλογές προς εκτόνωση.

Την επανάληψη δηλαδή σκηνικού Παπαδήμου, για να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Κάτι που θα βόλευε τόσο τον Μητσοτάκη, όσο και τον Τσίπρα (σε περίπτωση που πλησιάσει ή ακόμη περάσει τη ΝΔ, όπως υπαινίχθηκε το «Βήμα»), για ευνόητους λόγους.

Air condition ή δημοσκοπήσεις;

Από τη μεριά του, το «Πρώτο Θέμα» κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Βλέπει να υπάρχει ακόμα μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε Μητσοτάκη – Τσίπρα, ακόμα και αυτοδυναμία (!). Και το κυριότερο: Καλεί, εμμέσως πλην σαφέστατα, τον Ανδρουλάκη να σταματήσει τα «δεν είμαι ούτε με Μητσοτάκη, ούτε με Τσίπρα», και να πέσει στην αγκαλιά του Μητσοτάκη.

«Στη νέα δεξαμενή των πολιτών που τείνουν ευήκοον ους προς τη Χαριλάου Τρικούπη, δηλαδή μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνεται υψηλή προτίμηση υπέρ του νυν πρωθυπουργού με 68,3% έναντι 15,9% του Αλέξη Τσίπρα», γράφει η εφημερίδα.

Και σε άλλο σημείο αναφέρει: «Η θετική προαίρεση για κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ που φαίνεται να έχουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι το εύρημα της δημοσκόπησης (σ.σ. της Marc) που κάνει ακόμη πιο αδιαμφισβήτητη την κυριαρχία της κυβερνητικής παράταξης».

Και κλείνει: «Το ΠΑΣΟΚ διατηρείται σε καθοδική τάση. Καταγράφει , σε σχέση με έναν μήνα πριν, πτώση της τάξης του 1% και συνολική μείωση το τελευταίο εξάμηνο της τάξης του 3%. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι αναποφάσιστοι που το περιλαμβάνουν στις ενδεχόμενες επιλογές τους».

Ανεξαρτήτως του τι ευσταθεί από τα «ευρήματα» της δημοσκόπησης, το πιο σημαντικό που προκύπτει από αυτήν είναι ότι «συγκριτικά με τον περασμένο Μάιο, οπότε είχε καταγραφεί και πάλι η διάθεση της κοινής γνώμης, οι ανησυχούντες από την ακρίβεια αυξήθηκαν ελαφρώς και από το 73,8% που ήταν τότε βρέθηκαν τώρα στο 75,9%».

Τέλος, «αυξητικά κινείται και το επίπεδο ανησυχίας για τα εθνικά θέματα και την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις , καθώς από 15,3% που ήταν, καταμετράται πλέον στο 29%».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail