Ο ευάλωτος οφειλέτης θα νοικιάζει την πρώτη κατοικία του για 12 έτη!

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα συστήσουν και θα λειτουργούν τον Φορέα μετά από διεθνή διαγωνισμό

-Το κράτος θα του δίνει μηνιαίο επίδομα ενοικίου 210 ευρώ για να παραμείνει στο σπίτι του
-Ο Φορέας θα υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη αν εκείνος το επιθυμεί

Από: Το Παρόν

Να αρχίσουν οι χοροί. Τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα μείνουν στον δρόμο. Ο ευάλωτος οφειλέτης δεν χάνει την πρώτη κατοικία του. Παραμένει σε αυτή μισθώνοντάς τη για 12 χρόνια, και μάλιστα με μηνιαίο επίδομα μέχρι 210 ευρώ από το κράτος. Η εξέλιξη αυτή στηρίζει τα νοικοκυριά.

Είναι η κατάληξη πολύμηνων συζητήσεων, με έναν και μόνο στόχο: Οι ευάλωτοι οφειλέτες να μη μείνουν χωρίς κεραμίδι…

Η λύση που επιλέχθηκε είναι η σύσταση Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Πρόκειται για έναν ιδιωτικό φορέα που θα επιλεγεί από το κράτος μετά από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, όπως προβλέπεται από τον ν. 4738/2020 (άρθρο 218) για τη ρύθμιση των οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Ο Φορέας αυτός θα αγοράζει την πρώτη κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη και θα υποχρεούται να του τη μισθώνει για 12 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι εξώσεις που θα επέρχονταν εάν αποκτούσε κάποιος τρίτος το ακίνητο. Δικαιούχοι θα είναι οι ευάλωτοι οφειλέτες (όπως ορίζονται στο άρθρο 217 του ίδιου νόμου) που έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση ή που επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση (δηλαδή, πλειστηριασμός) κατά της πρώτης κατοικίας τους.

Το κράτος (μέσω του ΟΠΕΚΑ του υπουργείου Εργασίας) θα παρέχει στον πολίτη μηνιαίο επίδομα ενοικίου, ύψους έως 210 ευρώ, για να τον βοηθήσει να πληρώνει το μίσθωμα και να παραμείνει στην κατοικία του.

Ο Φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, θα υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη εφόσον εκείνος το επιθυμεί και έχει την οικονομική δυνατότητα, δηλαδή αν έχει ανακάμψει οικονομικά και δύναται να αγοράσει ξανά την κατοικία του.

• Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (α’ φάση) και τη φάση διαλόγου και υποβολής δεσμευτικών προσφορών (β’ φάση).
• Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 19/7/2022.

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι να αναζητηθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα συστήσουν και θα λειτουργούν τον Φορέα. Για τον σκοπό αυτό εκδόθηκε πρόσφατα η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

(Λεπτομέρειες της διαγωνιστικής διαδικασίας περιγράφονται στην πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΗΜΔΗΣ (http://www.eprocurement.gov.gr/).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail