«Ναυμαχία» μέχρι τελικής πτώσης: Knock out ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία για τις κορβέτες

Την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό δίνει μάχη με τον χρόνο για την ανανέωση του στόλου του, με νέες μονάδες ικανές ν’ ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του μέλλοντος, σε πλήρη εξέλιξη είναι η “ναυμαχία” των μνηστήρων για τις κορβέτες, με Γάλλους και Ιταλούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και τους σχεδιαστές του μέλλοντος του όπλου, καθ’ οδόν προς το γραφείο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας, βρίσκεται η έκθεση επιχειρησιακής αξιολόγησης των κορβετών.

Από: hellasjournal.com - Ρεπορτάζ Γ.Σ.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος των «τριών» που πέρασαν τον πήχη της αξιολόγησης πρόκειται να παραδοθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Και ο υπουργός με την σειρά του, αφού μελετήσει με το επιτελείο του τα υπέρ και τα κατά που έχουν καταγραφεί για Doha, Gowind και Sigma, θα συζητήσει τις λεπτομέρειες του φακέλου με τον πρωθυπουργό. Όπως δηλαδή έγινε και στην περίπτωση των φρεγατών, όπου ο «λευκός καπνός» εξήλθε με τις Belh@rra από την Γαλλία, το ίδιο σκηνικό πιθανότατα θα διαδραματιστεί και για τις κορβέτες.

Κατά συνέπεια η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θα κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου να παρουσιάσει και να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν το ναυτικό Επιτελείο στη συγκεκριμένη κατάταξη που έλαβαν τα πλοία τα οποία αξιολογήθηκαν από τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Ναυτικού.

Μέχρι το knock out…

 
Ωστόσο αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στη σελίδα μας, ίσως πάρει μια μικρή παράταση καθώς Naval Group & Fincantieri αυτές τις ώρες δείχνουν πως έχουν σκοπό να εισέλθουν σ’ έναν ακόμη πιο σκληρό αγώνα διασταυρώνοντας τα ξίφη τους μέχρι το τελικό knock out.

  • Μπορεί ως φαβορί μετά τις Belh@rra, οι Γάλλοι να καθησυχάστηκαν και να μην περίμεναν μια τόσο δραματική αλλαγή. Μπορεί να είχαν πληροφορίες πως οι έμπειροι ναυπηγοί του Ιταλικού ομίλου ετοιμάζονται για μια υπολογίσιμη αντί- πρόταση, ισάξια με «αντεπίθεση», αλλά τα ατού των Gowind ήξεραν πως δύσκολα βάλλονται. Τώρα όμως που η ανατροπή έγινε και οι Ιταλικές Doha προηγήθηκαν στην τελική αξιολόγηση, σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι ζήτησαν από το Πολεμικό Ναυτικό να κάνει «κράτει» ώστε άμεσα να φτάσει ανταγωνιστική απάντηση.

 
Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό ομιλούν για ένα κλίμα ανάμεσα στους δυο, άκρως ανταγωνιστικό, με την κάθε εταιρεία να θέλει οπωσδήποτε το δικό της πλοίο να ενταχθεί στον Ελληνικό στόλο.

 
Οι Γάλλοι ήδη εξηγούν πως ανάμεσα σε αυτά που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι καλύτερα χρηματοδοτικά πακέτα- ευκολίες και αποπληρωμή στο «βαθύ μέλλον», μείωση της τιμής ή επιπλέον σημαντικά συστήματα στο υπάρχων κόστος. Και κανείς δεν αποκλείει, όπως διαρρέεται και πρόταση- έκπληξη, στην ίδια τιμή δηλαδή να υπάρξουν επιπλέον κορβέτες.

 
Στο άλλο «κάστρο» η πρόθεση είναι, τώρα που έκοψαν πρώτοι το αρχικό νήμα, να καταφέρουν το προβάδισμα ασφαλείας. Και γι’ αυτό τον λόγο οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν προτάσεις που κανείς μέχρι τώρα στο ναυτικό Επιτελείο δεν είχε ακούσει, ίσως και να μην περίμεναν καν να φτάσουν οι διαπραγματεύσεις σε τόσο θετικό για το Πολεμικό Ναυτικό στάδιο.

 
Οι Ιταλοί που έχουν ήδη στα σκαριά τις Doha, τις έριξαν ως ταχεία παράδοση και αυτές στο τραπέζι. Η Ελληνική πλευρά ωστόσο υπενθυμίζει πως η διαμόρφωση για το Πολεμικό Ναυτικό έχει πολύ συγκεκριμένα στάνταρ. Αδιαπραγμάτευτο θεωρείται για το ναυτικό Επιτελείο το ζήτημα των ενισχυμένων ανθυποβρυχιακών μέσων καθώς και του φόρτου που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό να έχουν τα πλοία.
 

Στην Ιταλική φαρέτρα προτάσεων πάντως όλα δείχνουν ότι υπάρχουν παρόμοια «όπλα» με αυτά των Γάλλων. Και όπως σημειώνεται από ιδιαίτερα αξιόπιστες πηγές, οι Ιταλοί έχουν «φωτογραφίσει» κάποια έτοιμη μονάδα επιφανείας, που όπως λένε ίσως ταίριαζε στον Ελληνικό στόλο.

Από την άλλη πλευρά, του Πολεμικού Ναυτικού, ζητήθηκε αυτή η πρόταση να γίνει πολύ συγκεκριμένη, με περισσότερες λεπτομέρειες, κόστος ή μη, ώστε να μην θυμίζει  πυροτέχνημα.

 
Το βέβαιο είναι πως αυτός ο ανταγωνισμός το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει είναι καλύτερες συνθήκες για μια πιο ευνοϊκή πρόταση για το Πολεμικό Ναυτικό. Και θα επαναλάβουμε πως όποιο από τα τρία πλοία επιλεγεί, στο Πολεμικό Ναυτικό θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς και οι τρεις πλατφόρμες είναι από τα σκαριά που μπορούν να ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό.

 
Πάντως επειδή μιλήσαμε για τις τρεις προτάσεις εκείνο που έχει φανεί είναι πως η Ολλανδική σε σχέση με την δυάδα, έχει χάσει αρκετό έδαφος καθώς οι Ολλανδοί δεν έχουν φανεί πρόθυμοι ν’ ακολουθήσουν την κούρσα που εξελίσσεται σε κανονικότατη τακτική ναυμαχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail