Μπλε, θανατηφόρες, οχιές: Αποκάλυψη για το Greek F-16 Viper στην Τανάγρα – Πέταξε, νίκησε

Το εικονιζόμενο “005” από την 335 Μοίρα “Τίγρης” που είναι το πρωτότυπο Ελληνικό F-16 Viper, δοκιμάζεται στις ΗΠΑ και οι όποιες τυχόν παρατηρήσεις υπάρχουν μεταφέρονται άμεσα στην ΕΑΒ ώστε να εφαρμοστούν και στα πρώτα Hellenic Viper που δημιουργούνται από Ελληνικά χέρια. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
Το ραντάρ του «Greek Viper», με την μεγαλύτερη εμβέλεια αποκάλυψης, την μεγαλύτερη ταχύτητα, ισχυρότερη αντίσταση σε ηλεκτρονικό πόλεμο, τον επιμερισμό της ενέργειάς του σε air to air & air to ground στόχους, το AESA των F-16 Viper, σάρωσε το πρωί της Τετάρτης για πρώτη φορά στον Ελληνικό ουρανό.

Από: hellasjournal.com - Ρεπορτάζ Γ.Σ.

Και εκτός του ραντάρ AESA, το οποίο όχι απλώς αναπτύχθηκε ως τεχνολογία αλλά ήρθε για να μείνει και να εκτοπίσει αρκετά άλλα, στο πρώτο «Greek Viper» δοκιμάστηκε κυριολεκτικά στα πάντα, κατά την παρθενική του πτήση πέριξ του ηπειρωτικού κορμού της Βοιωτίας.

Είναι το ραντάρ που θα σαρώνει τον Ελληνικό ουρανό, την ξηρά και την θάλασσα και που θα συνεργάζεται πλήρως με την AESA τεχνολογία των Rafale, των Belh@rra, των ιπτάμενων ραντάρ κι άλλων μέσων που σταδιακά θα ενταχθούν στην Ελληνική φαρέτρα.

«Είναι μια σημειολογική στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία» έλεγε με νόημα και δεν έκρυβε την ικανοποίησή του Ανώτατο στέλεχος του αεροπορικού Επιτελείου, το οποίο μας εξήγησε πως το «505» , πρώην F-16 Block 52 plus, που εισήλθε στην ΕΑΒ από την 343 Μοίρα «Αστέρι» της Σούδας, πλέον ως VIPER και με Αμερικανό δοκιμαστή, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γράφοντας το πρώτο ΑΡΙΣΤΑ!

Το ξημέρωμα της Πέμπτης, το «006» της 336 Μοίρας «Όλυμπος», όχι ως Advanced αλλά κι αυτό ως VIPER, θα τροχοδρομήσει στον διάδρομο απογείωσης της Τανάγρας παίρνοντας σειρά στην πτήση δοκιμής της ΕΑΒ και της Lockheed Martin.

Άρα δυο κατεξοχήν Ελληνικές «οχιές» που ετοιμάστηκαν κι έχουν όλα εκείνα τα «εφόδια» που χρειάζονται, εφόσον συνεχίσουν με άριστα τις πτητικές δοκιμές, ουσιαστικά δείχνουν τον δρόμο για την εντατικοποίηση των εργασιών στα υπόλοιπα 11 F-16 που βρίσκονται στο υπόστεγο των VIPER στην ΕΑΒ.

«Είναι σαν κάποιος να έχει πιάσει την σελίδα του βιβλίου της αεροπορικής ιστορίας και να ξεκινά να την γυρίζει», περιγράφει με αυτό τον γλαφυρό τρόπο πηγή μας από την Πολεμική Αεροπορία για την ιστορικής σημασία πτήση δοκιμής που έγινε πριν από λίγες ώρες στην Τανάγρα.

Βεβαίως οι και οι δυο αυτές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η Hellas Journal δεν ξεχνούν πως είναι ιδιαίτερα εύκολο και επιτακτικό ο αριθμός των 83 διαλειτουργικών Viper να φτάσει τα 121, εφόσον ξεκολλήσει το μείζον θέμα της αναβάθμισης των 38 F-16 Block 50. Και το 121 μπορεί να γίνει μέχρι 153 εφόσον το αεροπορικό Επιτελείο εισηγηθεί θετικά προς την πολιτική ηγεσία και την αναβάθμιση των παλαιότερων F-16 Block 30. Άλλωστε η εταιρεία έχει δηλώσει πως και παλαιότερα των «30αριών» αυτή τη στιγμή πετούν ως Viper…

Τις πρώτες 20-30 ώρες πτήσεις που θα συμπληρώσουν αυτά τα δυο αεροσκάφη θα τις κάνουν Αμερικανοί ιπτάμενοι της κατασκευάστριας εταιρείας οι οποίοι όπως σημειώνεται, έφτασαν στην Ελλάδα πριν από περίπου μια εβδομάδα και άρχισαν να ενημερώνονται για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες στις «μπλε οχιές».

4-6 F-16 Viper ως το τέλος του 2022

Μέχρι να «επαναπατριστεί» στην ΕΑΒ και το πρωτότυπο «005» της 335 Μοίρας «Τίγρης» που δοκιμάζεται εξαντλητικά στις ΗΠΑ οι ιπτάμενοι της LM θα έχουν αποδώσει στην Πολεμική Αεροπορία, πιστοποιημένα αυτά τα μαχητικά που δοκιμάζονται και σ’ άλλα ολοκληρώνεται η «μεταμόρφωσή» τους.

Η πρώτη «5άδα» των F-16 Viper θα έχουν την υπογραφή των Αμερικανών πιστοποιητών και στη συνέχεια την σκυτάλη θα πάρουν Έλληνες δοκιμαστές, αφού πρώτα εκπαιδευτούν από τους Αμερικανούς γι’ αυτή τη δουλειά.

Στόχος του αεροπορικού Επιτελείου είναι πριν η τρέχουσα χρονιά μας εγκαταλείψει, να υπάρχουν διαθέσιμα τέσσερα έως το πολύ έξι F-16 «μπλε» Viper.

Και βεβαίως η πτήσεις δοκιμών στα πρώτα δυο Ελληνικά Viper που «χτίστηκαν» στην ΕΑΒ έρχονται την ώρα που η απειλητική ρητορική της Άγκυρας έχει ξεπεράσει κάθε δεδομένο.

Άλλωστε αυτό φαίνεται και μέσα από τον τουρκικό Τύπο ο οποίος πλέον κάθε μέρα γράφει τα Ελληνικά Rafale και τις φρεγάτες Belh@rra. Από το πρωί της Πέμπτης, προφανώς θα γράφει και για τα Ελληνικά F-16 Viper. Ιδίως αυτή τη στιγμή που το αίτημα της γείτονος προς τις ΗΠΑ παραμένει έωλο και με το Κογκρέσο να διογκώνει το αντιτουρκικό του μπλοκ.

Σημαντικό είναι πως αυτή η πτήση στο πρώτο F-16 Block 70 πλέον, αποτελεί ένα στοίχημα που δείχνει πως κερδίζεται από τους εργαζόμενους της ΕΑΒ αλλά κι εκείνους που εκπαιδεύτηκαν με fast track διαδικασίες καθώς επίσης και από την LM που πίεσε ιδιαίτερα ώστε να μην διαδραματιστούν εικόνες P-3B ORION…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail