Bloomberg: Ο πόλεμος του Πούτιν αναγκάζει την Ιταλία να επανεξετάσει τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία

Ο επικεφαλής του βιομηχανικού λόμπι της Ιταλίας, Carlo Bonomi, ταξίδεψε πρόσφατα στο Κίεβο για να επιδείξει την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας προς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από: capital.gr

Ακόμα και όταν δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, πίσω στην Ιταλία, ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ταλανίστηκε από μια διαμάχη σχετικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Ντράγκι επιβίωσε, αλλά η αναταραχή στη Ρώμη έδειξε πώς η εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλύπτει ένα ρήγμα για τη στάση απέναντι στη Ρωσία που διατρέχει τις ιταλικές επιχειρήσεις, την πολιτική και την κοινωνία γενικότερα. Με τον πόλεμο να διανύει πλέον τον πέμπτο μήνα του και να μην διαφαίνεται τέλος, οι εντάσεις αυτές απειλούν να αναβλύσουν ξανά και να θολώσουν την αντίδραση της Ιταλίας, υπονομεύοντας τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να τιμωρηθεί η Μόσχα και να βοηθηθεί το Κίεβο.

"Η Ιταλία ήταν πάντα, αν όχι η πιο φιλική χώρα για τη Ρωσία στη δυτική Ευρώπη, τότε η πιο συμπαθητική", δήλωσε η Έλενα Μάσλοβα, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. "Οι Ιταλοί επιχειρηματίες φημίζονται για την ευελιξία και την εφευρετικότητά τους στις συναλλαγές τους με τη Ρωσία", πρόσθεσε. Αλλά τώρα "θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο δύσκολο γι' αυτούς".

Άτομο που γνωρίζει τις σκέψεις της ιταλικής κυβέρνησης για τη Ρωσία δήλωσε ότι οι σχέσεις θα επιβιώσουν. Υπάρχουν επαφές σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ Ιταλών και Ρώσων αξιωματούχων και οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να φύγουν από τη χώρα, είπε το ίδιο πρόσωπο, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της οικονομικής και πολιτικής ευαισθησίας του θέματος.

Αυτό δεν είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Ντράγκι στο Κίεβο αυτόν τον μήνα, όταν έκανε επίδειξη της αποφασιστικότητάς του να διακόψει τους επιχειρηματικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ιταλική κοινή γνώμη δεν είναι και τόσο ολόψυχη στην υποστήριξή της.


Οι Ιταλοί είναι οι λιγότερο πιθανοί να κατηγορήσουν τη Ρωσία για τον πόλεμο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη αυτό το μήνα σε περίπου 8.000 άτομα σε 10 ευρωπαϊκά κράτη για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Είναι οι περισσότεροι υπέρ της εξεύρεσης μιας γρήγορης ειρήνης, ανεξάρτητα από το αν αυτό σημαίνει εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία, και εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αντίθεση στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ιταλία έχει υποστεί τόσο μεγάλο οικονομικό πλήγμα από τις επιπτώσεις του πολέμου όσο κανείς άλλος στη δυτική Ευρώπη, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αντικαταστήσει το 40% του φυσικού αερίου της που προμηθεύτηκε από τη Ρωσία. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί καθώς οι παγκόσμιες προοπτικές επιδεινώνονται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της περισσότερο από ό,τι οι ομολόγοι της στην ευρωζώνη. 

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου, υπάρχει μια αίσθηση αμφιθυμίας απέναντι στην Ουκρανία στην Ιταλία, η οποία επιδεινώνεται από ορισμένες ασυνεπείς στάσεις μεταξύ των επιχειρήσεων. 

Μόλις τον Ιανουάριο, όταν η στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας ήταν σαφής, ιταλικά στελέχη απέκρουσαν την έκκληση της κυβέρνησης στη Ρώμη και πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν για τις επενδυτικές προοπτικές. Ο επικεφαλής του ρωσικού παραρτήματος του λόμπι Confindustria της Bonomi ήταν ένας από τους λίγους δυτικοευρωπαίους στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης νωρίτερα αυτό το μήνα.  

Κατά το ξέσπασμα του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ιταλία ήταν επιφυλακτική ως προς την επιδίωξη σκληρής αντίδρασης, φοβούμενη για τους εμπορικούς της δεσμούς. Οι συνολικές εμπορικές σχέσεις της Ιταλίας με τη Ρωσία αυξήθηκαν σε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από λιγότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

Καθώς ο Bonomi βρισκόταν στο Κίεβο, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε την ιταλική εταιρεία μετάλλων Danieli, ισχυριζόμενο σε ένα tweet ότι "εξακολουθεί να συνεργάζεται με ρωσικά εργοστάσια" και προμηθεύει εξοπλισμό για την παραγωγή πυρηνικών υποβρυχίων και τεθωρακισμένων. 

Η Danieli απέρριψε την κατηγορία αυτή σε ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι ο όμιλος δεν παρέχει με κανέναν τρόπο την άμεση παραγωγή πολεμικού υλικού και συμμορφώνεται πλήρως με τις κυρώσεις της ΕΕ. 

Υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, οι κρατικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει μια δραματική στροφή σε σχέση με τη Ρωσία.

Η Enel SpA πούλησε ολόκληρο το μερίδιό της στη ρωσική μονάδα της αυτό το μήνα, μια δραματική αντιστροφή για την ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, η οποία είχε ποντάρει πολλά στη Ρωσία πριν από την εισβολή. Η Eni SpA, η οποία δημιούργησε ενεργειακές σχέσεις με τη Μόσχα από τη σοβιετική εποχή, συνεργάστηκε εν τω μεταξύ με την ιταλική κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της, υπογράφοντας νέες συμφωνίες στην Αλγερία, την Αγκόλα και το Κατάρ.

Η Ρωσία δεν πιστεύει ότι έχει χάσει εντελώς την Ιταλία, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο στη Μόσχα, ο οποίος επικαλέστηκε πολλές επαφές με Ιταλούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, ζητώντας να μην κατονομαστεί συζητώντας ευαίσθητες διεθνείς σχέσεις. Κατ' ιδίαν, λένε ότι δεν υποστηρίζουν την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας και αντιτίθενται στις κυρώσεις, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι' αυτό, είπε ο αξιωματούχος.


Αυτή η συγγένεια με τη Ρωσία φάνηκε στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων διασπάστηκε για την Ουκρανία, ρίχνοντας την κυβέρνηση Ντράγκι σε αναταραχή. Ο υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio εγκατέλειψε τα Πέντε Αστέρια επικαλούμενος τη σκεπτικιστική τους στάση απέναντι στη βοήθεια προς την Ουκρανία, αφού ο ηγέτης του κόμματος Giuseppe Conte τάχθηκε κατά της αποστολής όπλων στο Κίεβο.

Ο Conte, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας, επιδιώκει να διαμορφώσει ένα ισχυρότερο προφίλ ενόψει των εθνικών εκλογών του επόμενου έτους - προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την αντίθεση των ψηφοφόρων στη στρατιωτική βοήθεια.

Μια τέτοια θέση μπορεί να είναι αβάσιμη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- όχι όμως στην Ιταλία, όπου περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου δήλωσαν ότι είναι κατά της αποστολής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Τα Πέντε Αστέρια δεν είναι το μόνο κόμμα που προσπαθεί να προσελκύσει τη διχασμένη πίστη της Ιταλίας. Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας, ανακοίνωσε ένα ταξίδι στη Μόσχα αυτόν τον μήνα, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να το ακυρώσει λόγω της αντίθεσης του κόμματός του και του κυβερνητικού συνασπισμού. Η ρωσική πρεσβεία δήλωσε ότι είχε πληρώσει για την πτήση του Σαλβίνι.

"Για πολλά χρόνια, η Ρωσία είχε ένα πολύ ολοκληρωμένο και ποικίλο δίκτυο υποστηρικτών σε όλη την Ιταλία", δήλωσε ο Francesco Galietti, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικών κινδύνων Policy Sonar με έδρα τη Ρώμη. "Αυτό το δίκτυο δεν θα σαρώσει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά η επίδειξη υποστήριξης προς τη Μόσχα έχει γίνει όλο και πιο περίπλοκη".


Οι ρίζες της ρωσοφιλίας της Ιταλίας βρίσκονται σε ένα κοινό παρελθόν. Για δεκαετίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ιταλία καυχιόταν για το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα στη Δυτική Ευρώπη. Το 1964, η ρωσική πόλη Σταυρούπολη στον ποταμό Βόλγα μετονομάστηκε σε "Tolyatti", προς τιμήν του Palmiro Togliatti, ηγέτη του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πιο πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σύναψε στενή προσωπική φιλία με τον Πούτιν και επισκέφθηκε την Κριμαία μαζί με τον Ρώσο ηγέτη ένα χρόνο μετά την προσάρτησή της από τη Ρωσία το 2014.

Σήμερα, η κοινή γνώμη επηρεάζεται από τη συνεχή παρουσία φιλορωσικών παρουσιαστών σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές.

Για τον Galietti του Policy Sonar, ο Ντράγκι υπήρξε βασικός παράγοντας για την απομάκρυνση της Ιταλίας από τη Μόσχα, με αποτέλεσμα "οι φίλοι της Ρωσίας να πρέπει να κρυφτούν στο άμεσο μέλλον". 

Παρόλα αυτά, η θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι διαφορετική από εκείνη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Vittorio Torrembini, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ιταλών Επιχειρηματιών στη Ρωσία, γνωστής ως GIM-Unimpresa. Είπε ότι οι περισσότερες ιταλικές εταιρείες εκεί παραμένουν στη θέση τους. 

Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία εξακολουθούν να σημειώνουν πτώση 50% τους τελευταίους τέσσερις μήνες και οι Ιταλοί επιχειρηματίες βρίσκονται υπό πίεση ως αποτέλεσμα της "υπερβολικής συμμόρφωσης" με τους κανόνες των κυρώσεων, δήλωσε ο Torrembini. 

Πριν από την εισβολή "ήμασταν ήρωες", είπε. "Τώρα είμαστε απόκληροι".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail