Ιδού πως αγοράζει η Ινδία μαχητικά αεροσκάφη… όλοι “χορεύουν” στο δικό της ρυθμό

Περικοπή στο ήμισυ των μαχητικών προς προμήθεια από την Αεροπορία και το Ναυτικό της Ινδίας – Πραγματικότητα ή αύξηση της ινδικής διαπραγματευτικής ισχύος; Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ινδικού Business World, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την περικοπή του αριθμού των μαχητικών αεροσκαφών που σχεδιάζει να προμηθευτεί για την Ινδική Αεροπορία σε 57 από 114, στο πλαίσιο του προγράμματος MMRCA (Medium Multi Role Combat Aircraft) 2.0 ή MRFA (Multi Role Fighter Aircraft) όπως πλέον ονομάζεται.

Από: defence-point.gr - Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Το ίδιο ακριβώς αναφέρεται ότι αποφασίστηκε και για την Ινδική Ναυτική Αεροπορία, ή οποία είχε εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον για την αγορά 57 νέων μαχητικών πολλαπλών ρόλων, με τη δυνατότητα φυσικά να επιχειρούν από την κεκλιμένη ράμπα (Ski Jump) του καταστρώματος πτήσεων των δύο ινδικών αεροπλανοφόρων (Vikramatitya και Vikrant). Όπως έγινε γνωστό τελικά θα αγοραστούν μόνο 26 νέα ναυτικά μαχητικά, χωρίς βέβαια να θεωρείται δεδομένη η αντικατάσταση – απόσυρση των ρωσικής κατασκευής MiG-29K.

H προμήθεια 114 νέων μαχητικών, υπολογιζόμενου ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος MRFA, αναφέρεται ότι αποφασίστηκε να περικοπεί κατά το ήμισυ προκειμένου να αποδοθούν περισσότερα κεφάλαια σε προγράμματα ανάπτυξης νέων μαχητικών αεροσκαφών εγχώρια.

Προς την κατεύθυνση αυτή οι Ινδοί έχουν σημειώσει προόδους μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, δεδομένου ότι οι παραδόσεις των 83 LCA (Light Combat Aircraft) Mk.1A θα ξεκινήσουν εντός του 2024. Τα LCA Mk.2 και η ναυτική του έκδοση TEDBF, μαζί με το AMCA ( Advanced Medium Combat Aircraft), δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πτητικές δοκιμές πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η RFI για το πρόγραμμα MRFA, που διαδέχθηκε το πολυετές και μεγαλεπήβολο MMRCA των 126 νέων μαχητικών, που με τη σειρά του κατέληξε στην υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια 36 Rafale F3R το 2016, δημοσιεύθηκε το 2018. Υποψήφια μαχητικά είναι τα Rafale F4, Eurofighter-Typhoon Tranche 4, F-21 (έκδοση του F-16V), JAS-39E Gripen NG, και από πλευράς ΗΠΑ, τα F-15EX και F/A-18E Super Hornet της Boeing. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους συμμετέχουν στον ίδιο διαγωνισμό με τα MiG-35 Fulcrum F και Su-35 Flanker E.

Είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ ότι παρά το γεγονός ότι η ινδική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει την κατά 50% περικοπή του αριθμού των μαχητικών προς αγορά, φέρεται επίσης να απαιτεί και την συναρμολόγησή τους εγχώρια!

Κατά συνέπεια ο σχεδιασμός της Ινδικής Αεροπορίας για τη συγκρότηση 42 πολεμικών Μοιρών δύναμης 18 αεροσκαφών έκαστη, φαίνεται ότι πρακτικά εγκαταλείπεται. Αντί αυτού έχει ανακοινωθεί ο περισσότερο ρεαλιστικός στόχος της αύξησης του σημερινού αριθμού των 30 πολεμικών Μοιρών σε 35 εντός των επόμενων 15 ετών.

Τα διαφορετικά σενάρια προμήθειας και συμπαραγωγής

Δεν είναι λίγες από την άλλη πλευρά οι ινδικές ειδησεογραφικές πηγές που επιμένουν ότι το πρόγραμμα MRFA δεν έχει περικοπεί, οπότε η διαδικασία επιλογής του νέου μαχητικού συνεχίζεται κανονικά με στόχο την απόσπαση του μεγαλύτερου δυνατού βιομηχανικού έργου. Που θα συνοδευτεί και από τεχνογνωσία τελικά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι η απόκτηση των 18 πρώτων νέων μαχητικών αεροπλάνων θα γίνει απευθείας από τον κατασκευαστή τους, με τα υπόλοιπα 96 να συναρμολογούνται εγχώρια και την αποπληρωμή τους να γίνεται σταδιακά. Μέσω των ινδικών εταιρειών που θα αναλάβουν μάλιστα κατασκευαστικό έργο, επιδιώκεται η αποπληρωμή των 60 τουλάχιστον με το ινδικό εθνικό νόμισμα!

Τέλος, γαλλικές πηγές κάνουν λόγο για την απευθείας αγορά από το εξωτερικό 36 νέων μαχητικών και την συναρμολόγηση εγχώρια των υπόλοιπων 78… Όπως και να έχουν τα πράγματα φαίνεται ότι η ινδική κυβέρνηση διαρρέει αντιφατικές πληροφορίες και διαφορετικά σενάρια με στόχο να αυξήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους Ινδούς, πέρα από τη διασφάλιση ποιοτικής ανωτερότητας σε σχέση με την Κίνα (κάτι που υποστηρίζουν ότι πέτυχαν μέσω της προμήθειας του Rafale), είναι η αυτόνομη ανάπτυξη και παραγωγή μαχητικών, προς αντικατάσταση όλων των παλιών τύπων. Με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Το πρόγραμμα MRFA αναμένεται να τερματιστεί μέχρι το τέλος του 2022, οπότε και θα ανακοινωθεί ο νικητής. Βέβαια, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για ινδικό διαγωνισμό και επομένως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Από το να καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία επιλογής, μέχρι να μην υπάρξει απόφαση και να αποφασιστεί η κατ’ αποκοπή αγορά κάποιων μονάδων.

Το βέβαιο είναι ότι οι Ινδοί μέσω του δέλεαρ των αριθμών, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την ευνοϊκή για αυτούς διεθνή συγκυρία για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη τεχνογνωσία στο χώρο των μαχητικών, προκειμένου να σταθούν πραγματικά ανταγωνιστικά απέναντι στην Κίνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail