Οι ελίτ ισραηλινές δυνάμεις στην Κύπρο και η άσκηση που εξόργισε την Τουρκία

Την Κύπρο επέλεξε το Ισραήλ για να πραγματοποιήσει το πιο κρίσιμο μέρος της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής άσκησης του ισραηλινού στρατού τα τελευταία χρόνια με την ονομασία «Chariots of Fire», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας η οποία στην πρόσφατη επίσκεψη του Μ. Τσαβούσογλου στο Ισραήλ είχε ζητήσει τη ματαίωση της.

Από: liberal.gr / Νίκος Μελέτης

Οι Ισραηλινοί όχι μόνο δεν ματαίωσαν την άσκηση αλλά αντιθέτως έδωσαν και τον πλέον επίσημο χαρακτήρα στην άσκηση καθώς χθες επισκέφθηκαν την Κύπρο και παρακολούθησαν την άσκηση ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένυ Γκάτζ και ο ΑΓΕΕΘΑ του Ισραήλ στρατηγός Αβίβ Κοχαβί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Δ. Ζερβάκη. Με δημοσιεύματα και μια σειρά αναρτήσεις τους στα social media πρόβαλλαν την επίσκεψη τους στην Κύπρο αλλά και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με την Εθνική Φρουρά.

Η ισραηλινή άσκηση έχει διάρκεια ενός μήνα και περιλαμβάνει σενάρια εμπλοκής του Ισραήλ σε μέτωπα με τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Το τμήμα της άσκησης που διεξήχθη στην Κύπρο είχε την ονομασία «Αγαπήνωρ 2022» ή «Πέραν του Ορίζοντα»

Στην άσκηση συμμετείχαν από ισραηλινής πλευράς όλες οι επίλεκτες μονάδες του ισραηλινού Στρατού η μονάδα του ναυτικού Shayetet 13 η ειδική μονάδα μάχιμου μηχανικού Yahalom, η μονάδα Okez, μονάδες πληροφοριών και μάχιμοι από τη διεύθυνση κυβερνοάμυνας.

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, οι μονάδες εκπαιδεύονται σε διάφορες μορφές εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου υψομέτρου, των ορεινών αλλά και αστικών περιοχών του νησιού καθώς τα σενάρια της άσκησης αποτελούν προσομοίωση των απειλών που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο ισραηλινός στρατός σε ανάλογα τερέν όπως εκείνο του Λιβάνου εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας και ο ΑΓΕΕΘΑ συναντήθηκαν με τον αντιστράτηγο Ζερβάκη και ενημερώθηκαν για την άσκηση από τους διοικητές των μονάδων που συμμετείχαν.

Οι ασκήσεις στην Κύπρο είναι μια από τις «μεγαλύτερες και πιο επεκτατικές» στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις που έχουν γίνει από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και ευχαρίστησε την Κύπρο που φιλοξένησε τις ασκήσεις τονίζοντας ότι αποτυπώνει τη «δύναμη της Στρατηγικής Συμμαχίας μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου».

Τα σενάρια της άσκησης «Chariots of Fire» αφορούν έναν εκτεταμένο χρονικά και εντατικό πόλεμο και διαμορφώθηκαν με την εμπειρία που αποκόμισαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από τον τρίμηνο πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς θεωρούν ότι η Χεζμπολάχ έχει «αντιγράψει» πολλά από τη ρωσική πολεμική τακτική στη διάρκεια της συνύπαρξης τους στη Συρία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ισραηλινός στρατός ίδρυσε ομάδες τον Μάρτιο για να συλλέξει πληροφορίες και πληροφορίες στους τομείς των μεθόδων μάχης και του δόγματος, των επίγειων ελιγμών, των logistics, της αεράμυνας και των πληροφοριών, καθώς και του αντιαρματικού πολέμου, της κυβερνοασφάλειας, του ηλεκτρονικού και ψυχολογικού πολέμου κ.ά.

Τα σενάρια προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη διείσδυση της επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Ισραήλ για επιθέσεις υψηλού συμβολισμού αλλά και για καταστροφή εχθρικών στόχων πριν τα χερσαία στρατεύματα εισέλθουν σε κατοικημένες περιοχές. Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο ισραηλινός στρατός είναι ότι ενώ έχει καταγεγραμμένους στόχους, π.χ. στη Βηρυτό, θα πρέπει να κάνει χρήση ειδικών όπλων ακριβείας, καθώς αυτοί εντοπίζονται εντός κατοικημένων περιοχών. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι δυνάμεις εξασκούνται επίσης στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εντοπισμού στόχων σε πραγματικό χρόνο καθιστώντας τους προσβάσιμους στις δυνάμεις της πρώτης γραμμής.

Εξαιρετικά σημαντικά είναι τα διδάγματα από την αποτυχία της Ρωσίας στην εφοδιαστική γραμμή τουλάχιστον τους πρώτους δυο μήνες της εισβολής στην Ουκρανία καθώς υπήρξε έλλειψη τροφίμων, νερού, καυσίμων στις δυνάμεις που είχαν εισβάλει με αποτέλεσμα να καθηλωθούν από τις ουκρανικές δυνάμεις. Το Ισραήλ είχε αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα τροφοδοσίας κυρίως σε τρόφιμα τόσο στη διάρκεια του Πολέμου στον Λίβανο το 2006 όσο και στην επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας το 2012.

Και αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που καθιστούν εξαιρετικής σημασίας για το Ισραήλ την άσκηση που διεξάγεται στην Κύπρο, αλλά και τη στρατιωτική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία που αποτελεί πλέον στρατηγικό εταίρο τόσο του Ισραήλ όσο και της Αιγύπτου προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail