Αλλαγές στο τι μπορεί να κατασχέσει η εφορία

Φρένο στα είδη που μπορούν να κατασχέσει η εφορία βάζει διάταξη που  ψηφίσθηκε από τη Βουλή διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τους φορολογούμενους ώστε να έχουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.  
 
Από: capital.gr  / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Αν και το ελεγκτικό πρόγραμμα της εφορίας βρήκε στο ζενίθ, με στόχο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που συντελείται και έχει αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα 112,5 δισ. ευρώ με εκτεταμένα προγράμματα κατασχέσεων και πλειστηριασμών η εφορία όπως φαίνεται εκσυγχρονίζεται αφουγκραζόμενη τα προβλήματα των φορολογούμενων που έχουν δημιουργήσει οι αλλεπάλληλες κρισεις.

Με τη νέα διάταξη έρχονται αλλαγές στη διαδικασία των κατασχέσεων και μπαίνουν περιορισμοί στα αντικείμενα που μπορεί να κατασχέσουν οι Αρχές. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση δεν θα κατάσχονται αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του τον οφειλέτη. Τα αντικείμενα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Εκτός λοιπόν των περιουσιακών στοιχείων που έχουν κριθεί απαραίτητα για τη διαβίωση του οφειλέτη, μεταξύ των οποίων και το ακατάσχετο ποσό των 1.250 ευρώ, εξαιρούνται από την κατάσχεση, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους.

Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του υπαλληλου που διενεργεί τη κατάσχεση ως προς τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν, , τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατάσχονται μεν, αλλά παραδίδονται στον οφειλέτη, "φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου" ενώ η διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, από της παραδόσεως ή επιδόσεως του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως.

Παράλληλα με την νέα νομοθετική ρύθμιση επέρχονται αλλαγές και στη διαδικασία των πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα:

- Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού.

- Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμόν δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.

- Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.

- Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και Τελωνείων, είκοσι (20) ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.

- Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον "ιερέα της Ενορίας" και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail